---Ruokablogi---

Hirvipaistia ja uunijuureksia Suomen satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi

| on
6.12.17
Tänään on itsenäisyyspäivä, ja sen kunniaksi halusin tehdä juhlavan mutta Suomalaisen ateriakokonaisuuden. Tarkoitukseni oli tehdä karjalanpaistia mutta saimme useamman kilon hirvipaistin miehen pomolta lahjaksi, joten karjalanpaisti sai jäädä toiseen kertaan. 
Tämä oli ensi kertani hirvenlihan valmistuksessa, joten google lauloi kovasti. Yhdistelin lopulta useamman reseptin ohjeita; toisesta valitsin mausteet, ja toisesta tekotavan. Esimerkiksi Herkkusuun lautasella antoi hyvän vinkin siitä miten valmistan lisukkeen ja paistin samassa vuuassa, mutta sitäkin muokkasin aavistuksen...







MENU

Alkuruoka:
Hapankorppurullat
kylmäsavulohi- ja
piparjuurituorejuusto-
täytteellä

Pääruoka:
Hirvipaisti
Uunijuureksilla ja
myskikurpitsapyreellä
kera punaviinikastikkeen

Jälkiruoka:
puolukkainen
juustokakku


Juoma:
35°South B.O.
Cabernet Sauvignon
Carmenere - Merlot

HIRVIPAISTI UUNIJUUREKSILLA
JA PUNAVIINIKASTIKE
  • 2-3kg hirven paistia
  • 1tl timjamia
  • 2 valkosipulin kynttä raastettuna
  • 1tl rosmariinia
  • 1tl korianteria
  • 5-6 katajanmarjaa murskattuna
  • merisuolaa myllystä
  • loraus balsamiviinietikkaa
  • n. 1,5dl punaviiniä
  • mustapippuria myllystä
  • 2 palsternakkaa
  • 4 porkkanaa
  • 1 lanttu
  • 1 sellerinvarsi
  • voita ja öljyä 
Jos paisti tulee pakkasesta, ota se sulamaan ainakin vuorokautta aikaisemmin. Itse otin vasta eilen illalla joten meinasi mennä tiukille sulamisen kanssa. 

Poista paistista kaikki kalvot, niitä ei ole kiva syödä. 

Sekoita huhmareessa timjami, rosmariini, korianteri, katajanmarjat ja reilusti merisuolaa. Lisää huhmareeseen loraus balsamiviinietikkaa, loraus punaviiniä, valkosipuliraaste sekä pieni loraus öljyä ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. 

Kuivaa paistin pinta talouspaperilla. Hiero mausteseos paistin pintaan kauttaaltaan. Lisää mustapippuria pintaan ja peitä paisti kelmulla. Anna maustua jääkaapissa mielellään yön yli, mulla ei tosin ollut aikaa kuin muutama tunti mutta hyvää tuli silti. 


Ota paisti huoneenlämpöön n. puoli tuntia ennen paistoa. Laita uuni kuumenemaan 125-150 asteeseen.

Laita paistinpannulle nokare voita ja loraus öljyä, kuumenna pannu ja paista paistin pintaan kunnon rusketus joka puolelle, näin lihan syyt menee ns. kiinni ja neste ei pääse paistaessa harakoille. 


Valele paistin pintaa vielä öljy-voi seoksella paistaessa sitä pannulla.




Laita paisti uunivuokaan ja paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan. Laita vuoka uunin keskitasolle. Aseta alatasolle uunipelti johon muutaman sentin verran vettä. Näin paisti ei pääse kuivumaan pinnasta. 

Kuori ja paloittele juurekset, mausta ne rosmariinilla ja suolalla ja ruskista ne nopeasti pannulla. Lisää ne samaan vuokaan paistin kanssa kun paistomittari lihassa näyttää 40°c.


Ota paisti uunista kun sisälämpötila on 57-60° astetta jos haluat että paisti jää aavistuksen pinkiksi. Jo 65°c oli minusta himppusen 'liian' kypsä (well done). 


Kääri paisti tiukasti folioon ja anna levätä 15-30 minuuttia. Valmista sillä aikaa kastike.




PUNAVIINIKASTIKE
PAISTINLIEMESTÄ

Kaada uunivuokaan kertynyt paistinneste siivilän läpi kattilaan ja laita kattila liedelle. 

Jätä juurekset vielä vuokaan, 
nosta uunin lämpö 225 asteeseen 
ja laita juurekset takaisin uuniin n. vartiksi, 
näin ne saa vähän rapsakkaa pintaa.


Kaada loput viinistä (n.1dl) kattilaan ja keitä kastiketta kokoon kunnes se on mielestäsi tarpeeksi sakeaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Kun kastike on valmis, ota se liedeltä ja lisää kastikkeeseen pieni nokare voita. Sekoita lusikalla kevyesti. Näin kastike saa kiiltävän pinnan.


Nauti! Minä ainakin nautin! Ja paukautimpas vielä youtubesta Finlandia hymnin soimaan kun aloimme syödä 😋😂




Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti