Oma valokuva
Ruokaan rakastunut kodin hengetär, jonka pöperöitä on testannut jo vuodesta 2002 ihanan rehellinen kriitikko-mieheni, joka seikkailee blogissa nimellä Ukkeli, sekä vuodesta 2015 vähemmän kriittinen Suomenlapinkoirani Seppo. Romanian ja Italian ruokakulttuuri ovat lähellä sydäntäni, kuten myös Aasian keittiö, mutta myös Suomalaisen ja Brittikeittiön helmet saavat tilaa blogissa. Saatat myös päästä tutustumaan kotiini, tai päästä mielikuvamatkoille kun postailen reissuistani. Tervetuloa seuraan!

Translate

lauantai 20. tammikuuta 2018

Romanialainen paputahna - Icre De Fasole - superterveellinen ja täyttävä superfood

Tänään vietin viikon toista kasvisruokapäivää, ja töiden jälkeen halusin jotain kevyttä, helppoa ja maukasta. Mies muistutteli että olen jo pitkään luvannut tehdä Icre de Fasolea, ja että hän on ostanut sitä varten aineksetkin. No, sitä siis.

Icre de fasole-toiselta nimeltään Fasole Batuta- on perinteinen Romanialainen alkuruoka, jota on tarjolla useimmissa ravintoloissa tuoreen vaalean leivän kera. Sitä on myös usein tarjolla juhlissa buffetpöydässä. 
Se on myöskin suosittu ruoka pääsiäistä edeltävän paaston aikana, jolloin pidättäydytään yleisesti lihan syönnistä,
se on nimittäin yllättävän täyttävää ja pitää nälän pitkään poissa. 

Paputahnan koostumus on kovin Hummusmainen, mutta maut ovat yksinkertaisempia. Meillä tahna tehdään vähän hummusta paksummaksi mutta nesteellä ja öljyllä voi säätää koostumuksen itselleen ja käyttötarkoitukseen sopivaksi. Icre De Fasole on myös loistava dippi esimerkiksi kasvistikuille. Kokeile myös lisukkeena lihapullille tai bbq-lihalle perunoiden sijaan. 

Paputahnan tekotapa vaihtelee alueittain Romaniassa, ja meilläkin meinasi tulla sanaharkkaa siitä, tuleeko siihen valkosipulia vaiko ei. Kaikki reseptit joita googlasin, sisälsivät valkosipulia ja tahnaan sekoitettiin myös karamellisoituja sipulirenkaita. Mieheni kuitenkin ilmoitti ettei me ollakkaan kokkailemassa millä tahansa nettireseptillä, vaan hänen äitinsä reseptillä. Suljin siis koneen ja kaivoin esiin anopin rustaukset. I have been told. 😁

Paras tuloshan tulisi jos tehtäisiin pitkän kaavan mukaan ja liotettaisiin pavut yön yli ja keitettäisiin sellerillä ja kasviksilla höystetyssä liemessä, mutta pitkän työpäivän jälkeen mennään helpomman kautta ja pavut tulivat siis tölkistä. Lisäksi tehtiin vielä sellainen rikos että valkoisten papujen lisäksi laitettiin tahnaan myös punaisia kidney-papuja, ja saatiin väriksi ihana (ja varsin trendikäs 😂) vanha roosa. 







ICRE DE FASOLE
ROMANIALAINEN PAPUTAHNA
  • 2 tölkkiä valkoisia papuja
  • 1 tölkki kidney-papuja
  • 1 iso, tai 2 keskikokoista sipulia, pieneksi kuutioituna
  • 3rkl sitruunan mehua
  • 3rkl valkoviinietikkaa
  • 1/2-1dl nestettä valkoisten papujen tölkistä
  • n. 1,5dl oliivi- tai auringonkukkaöljyä
  • suolaa ja pippuria
  • ripaus paprikajauhetta
  • persiljaa pinnalle
Valuta pavut ja huuhtele nopeasti. Ota talteen n. desi nestettä valkoisten papujen tölkistä. 

Laita sitten pavut joko blenderiin, tai jos sinulla ei ole blenderiä (like me), kaada ne kulhoon ja käytä sauvasekoitinta. 

Kaada sekaan puoli desiä nestettä, sekä puoli desiä öljyä ja muusaa pavut tasaiseksi tahnaksi. Lisää 2rkl sitruunanmehua ja 2rkl valkoviinietikkaa, sekä suolaa ja pippuria ja sekoita jälleen. Lisää sipulit ja jatka sekoitusta. Maista. Lisää tarvittaessa loput sitruunan mehusta ja viinietikasta. 



Me tykätään että maku on aavistuksen hapokas, 
joten laitetaan aika runsaasti sitruunaa ja etikkaa, 
sitäpaitsi ne auttaa tahnaa säilymään paremmin jääkaapissa 😉

Nauti tuoreen leivän kanssa ja laita pinnalle esimerkiksi tuoretta paprikaa taikka muutama siivu aurinkokuivattua tomaattia... Superherkkua 💖

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tukholma - Best Western Plus Time Hotel - Sinulle jolle luksus-aamiainen ja rento tunnelma on tärkeää

Viime viikonloppuna vietimme synttäreitä Tukholmassa. Tarkoitus oli ottaa 'Päivä Tukholmassa-risteily' mutta lopulta suunnitelmat m...