Reseptejä ¤ Matkustelua ¤ Tuotetestausta ¤ Ravintolatärppejä ¤ Autoimmuuniruokavalio pääasiallisena 2018 alkaen ¤

Tuhti ja superherkullinen tomaattikeitto ei kaipaa kermaa tai kerman korvikkeita

| on
9.1.18

Meinasin nimetä tämän maailman parhaaksi tomaattikeitoksi, mutta sitten löysinkin tuhat postausta samalla nimellä. 

'Täydellistä tomaattikeittoakin' makustelin, mutta tästäkin joku voisi ottaa nokkiinsa. Olkoon versioni sitten superherkullinen tomaattikeitto, koska sitä tämä on, ihan oikeasti. 

Keiton rakenne on myös tuhti ja kermainen sisältämättä tippaakaan kermaa tai muita maitotuotteita eli ihan täydellinen näin uuden vuoden alussa kun haluaa taas vähän keventää ruokavaliota. 

Käytin Vegeta mausteseosta kasvisliemen tekemiseen, mikä on jopa vegaaneille sopiva. Kasvisliemikuutioiden kanssa kun saa olla tarkkana, niissä saattaa olla jotain eläinperäistä. Itse en ole niin tarkka, olenhan vannoutunut lihansyöjä, mutta tänä vuonna olisi tarkoitus pitää näitä kasvisruokapäiviä joka viikko, ja tehdä näin oma pikkiriikkinen osani ympäristön eteen. 

Eilen onnistuin vahingossa pilaamaan kasvisruokapäiväni, kun aivan vahingossa viskasin sitruunapastan sekaan katkarapuja, sen kummemmin asiaa ajattelematta. Uuups. 

Illalla kauhoin vielä sunnuntain hevospaistin jämiä jääkaapista, ennen kuin taas huomasin langenneeni. Double-uuups! Kasvisruokapäivät ovat vaikeita...

Tänään päätin kokeilla uusiksi. Ukkeli oli jostain syystä ostanut yli kilon tomaatteja, joten tomaattikeitto pantiin porisemaan lounaaksi. 
Usein jos haluan jotain nopeaa ja kevyttä, keittelen tomaattimurskasta pikaisen keiton, mutta kun aikaa on vähän enemmän, tehdään soppakin vähän pidemmän kaavan mukaan. Joskus käytän kermaa, mutta nyt halusin jotain vähempikalorista. 

Peruna on tämän keiton taikojen tekijä, se "kerma", joka kuohkeuttaa keiton ja tuo sille runsautta. Porkkana antaa makeutta ja paahdetut tuoretomaatit, no, uuni vain tuo sen upean mehukkaan maun esille ihan erilailla kuin vaikkapa keittäminen. Huomaa, että tuoretomaateista tehty keitto ei ole lähellekään yhtä punaista kuin tölkkitomaatteihin tehty, vaan on lähempänä oranssia. 

Voit vaihdella yrttejä, basilikan kanssa tää on ihan huippu. Nyt kaapissa oli vain kuivayrttejä...



SUPERHERKULLINEN 
TOMAATTIKEITTO
(4 annosta)
  • 6 tomaattia
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1 porkkana
  • 5dl kasvislientä
  • 2 perunaa
  • 2 pientä, tai 1 iso sipuli
  • 3 rkl paseerattua tomaattia
  • loraus oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria
  • savupaprikajauhetta
  • provencen yrttejä
  • persiljaa (tuoretta tai kuivattua)
  • 1/2 lehtisellerin varsi

Halkaise tomaatit 2-4 osaan, riippuen niiden koosta. 
Kuori valkosipulin kynnet ja linttaa ne niin että niiden rakenne hajoaa mutta ne silti pysyvät 'kokonaisena'. 


Valmista kasvisliemi. Itse tykkään VEGETA- liemivalmistetta jota saa mm. oriental-kaupoista. 

Aseta tomaatit uunipellille leivinpaperille ja pudota valkosipulin kynnet sekaan. Rouhi pintaan suolaa ja pippuria ja lorauta reilusti oliiviöljyä. 
Paahda uunissa 225 asteessa noin 20-25 minuuttia tai kunnes tomaattien pinta alkaa paahtua.


Kuutioi sillä aikaa perunat, sipuli ja porkkana ronskeiksi kuutioiksi ja paista pannussa keskilämmöllä kunnes perunat alkavat vähän ruskistua ja sipuli on läpikuultavaa. 

Lisää sitten savupaprikajauhe sekä paseerattu tomaatti paistinpannuun ja sekoittele hetki. Kaada peruna-porkkana-sipulipaistos kasvisliemen sekaan, lisää hyppysellinen provencen yrttejä ja anna kiehahtaa. Laske sitten lämpö ja anna hautua hiljalleen n. 15 minuuttia. 

Lisää paahdetut tomaatit, valkosipulit keittoon ja anna hautua vielä 5-8 minuuttia. Älä huoli tomaatin kuorista, ne katoaa kun blendaamme keiton. 

Ota keitto sitten tulelta ja soseuta joko blenderissä tai sauvasekoittimella. 

Ripottele annosten pinnalle persiljaa tai basilikaa.

Tarjoa tuoreen leivän kanssa joko alkuruokana, tai pääruokana, tai pakkaa mukaan töihin terveelliseksi lounaaksi.


Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti