Mehevä ja raikas voileipäkakku kinkusta ja meetwurstista

toukok. 17, 2018 0 comments


Sain eilen tilaustyöksi voileipäkakun ukkelini työporukalle. Se oli kivaa sillä en ole aikoihin päässyt voikkarikakkuja askartelemaan. 

Hamassa menneisyydessä olin perheen kakkumaakari ja väänsin juhlaan kuin juhlaan jos jonkinlaista kaakkua, mutta sittemmin olen keskittynyt enemmän 'oikeaan ruokaan' ja sisareni on täyttänyt kaakkusaappaani. 

Itseasiassa hänen voikkarikakut ovat varsin herkullisia. Koristelutkin hän taitaa minua paremmin mutta en kärsi silti kakkukateudesta, ainakaan en myönnä 😁.

Muistan kun väänsin joka vuosi mummin ohjeella kinkkuvoikkarikakkua, johon tuli Italiansalaattia, maksapasteijaa, kinkkupasteijaa, litroittain majoneesia, pintaan levitettiin ohennettua sulatejuustoa sekä tuhdisti juustoraastetta, koristeet olivat aina samanlaiset ja se oli aina yhtä hyvää. 

Nyt jälkeenpäin ajateltuna noiden kaikkien yhdistelmä tuntui jotenkin 'tunkkaiselta'. Valmissalaatit on muutenkin no-no-listallani, ja halusin kakun olevan raikas ja rapsakka mutta samalla tuhti, sillä raksapojat tarvitsevat tuhtia evästä 😃
Niinpä täytteet koostuivat kinkun ja meetwurstin lisäksi isosta kasasta rapsakoita kasviksia, ronskisti kuutioituna. Halusin että mehukasta ja pehmeää kakkua kompensoi rouskuvat kasvikset, sekä ripaus chiliä tuomassa lempeän potkun jokaiseen suupalaan. 




Voileipäkakun teossa ei tarvitse noudattaa mitään tiettyä reseptiä, kunhan perusasiat ovat hallussa, kuten kostutus ja reunojen leikkaus. Loput on tekijän (tai tilaajan toivomusten) vastuulla. Muista että kakun pitää kosteutua jääkaapissa ainakin yön yli ennen koristelua, joten varaa siis aikaa se 2 päivää valmistukseen.

Kostutuksen voi tehdä joko liha-, kana- tai kasvisliemellä taikka sitten maidolla. Itse tein lopulta kompromissiratkaisun ja lorautin kanaliemeen hieman maitoa. 

Leiväksi valitsin Vaasan Jyväviipaleet, joka on vähän kuin Realia, sekä Reilu-paahtoleipää (vihreällä logolla). Totesin tosin että Real olisi ehkä ollut parempi sillä Jyväviipaleet olivat aavistuksen liian paksuja makuuni.


KINKKU-MEETWURSTIVOILEIPÄKAKKU
  • 1 1/3 Reilu Paahtoleipää
  • 2pkt Vaasan jyväviipaleita
  • n. 2dl kanalientä 
  • loraus maitoa
Täyte 1.
  • 1pss Snellmann kinkkusuikaleita (300g)
  • 100g piparjuurituorejuustoa
  • 2rkl aurinkokuivattu tomaatti-tuorejuustoa
  • 1,5dl ranskankermaa
  • 1/2 ronskisti raastettu porkkana
  • 1/2 ronskisti raastettu kesäkurpitsa
  • 1/2 punainen paprika, kuutioituna
  • n.6 hillosipulia kuutioituna
  • 1 maustekurkku kuutioituna
  • ripaus savupaprikajauhetta
  • ripaus tulista chiliä
Sekoita tasaiseksi.

Täyte 2.
  • 1pss Snellmann meetwurstisuikaleita (150g)
  • 1prk Viola aurinkokuivattu tomaatti-tuorejuustoa
  • samat kasvikset kuin yllä. 
  • Jätetään chili tästä pois. 
Kuorrutus:
  • 200g piparjuurituorejuustoa
  • 1,5dl ranskankermaa
  • loraus maitoa
Koristelu:

Herneenversot toimii aina! Kinkkuruusuja, oliiveja, salaatinlehtiä... mitä vain mieleesi juolahtaa... Toisinaan laitan täytettä koko pintaan, joskus taas vähempi on tyylikkäämpi. Maku- ja fiilisasia josta voi vain kiistellä.

Laita vuuan pohjalle kelmua tai voipaperia. Siis mulla ei sitten ollut KUMPAAKAAN joten jouduin tuhlaamaan vähän 'parempaa' paprua pohjalle...


Leikkele leivistä reunat pois ja sitten voi tetriksen peluu alkaa. Jos käytät tummaa ja vaaleaa leipää, aloita tummasta, sillä pohjimmainen kerros tulee saamaan eniten kosteutta ja tumma ei mössöönny. 
Kostuta ruokalusikkaa apua käyttäen aloittaen reunoista. Älä kostuta liikaa. Voit sievästi kostutuksen jälkeen sormin testata, että leivät ovat kosteat joka puolelta, eli pinta tuntuu kostealta mutta leivät ei UI nesteessä.
Levitä sitten täytettä sellainen n. 1cm kerros, kas näin:




Laita seuraava kerros leipiä ja toista. Minulla tuli viisi leipäkerrosta yhteensä. Peitä tiukasti kelmulla tai kannella jos vuuassasi on ja anna levätä jääkaapissa yön yli.


Seuraavana aamuna:



Sekoita ainekset kuorrutusta varten. Levitä kuorrutus nuolijalla. Minusta on kaunista kun nuolijan tekemät vedot näkyvät pinnassa, sen siis ei tarvitse olla kuin vatupassilla tehty. Koristele!

Olen juuri saanut kiitos-puhelun ukkelilta. Kaakku oli kuulemma mennyt kokonaan lukuunottamatta pientä murusta jonka mies nappasi talteen yhtä työkaveriaan varten joka ei ehtinyt yhteiselle tauolle. Poijjat olivat nuoleskelleet lautasiaan, joten toimivuus taattu! 
Nouki siis tästä ideat juhlien herkkukakkuun, mutta muista, mitään ei ole kiveen hakattu, vaihtele raaka-aineita oman mieltymyksesi mukaan! 

Herkullisia hetkiä sinulle, lukijani!






Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca