Oodi luuliemelle! Tiesitkö miten terveellistä se oikeasti on?

elok. 29, 2018 2 comments
***Tämä kirjoitus sisältää affiliatelinkkejä, joista kirjoittaja saa prosentuaalisen komission VAIN jos päädyt tilaamaan linkin kautta. 



Seuraa oikea superfood-resepti. 

Luuliemi ei ole mikään uusi trendi, sitä on keitelty satoja vuosia, eikä näin kanakeiton syönti flunssassa ole mikään vailla pohjaa oleva myytti. Jos se keitellään nimenomaan luista, on siinä ihan oikeasti terveyttä edistäviä ja parantavia ainesosia. 



Mikä luuliemestä sitten tekee niin terveellistä? 




Kun luita keittää pitkään, ja muistaa tirauttaa keitinveteen myös omenasiiderietikkaa, luista irtoaa tärkeitä ravintoaineita, kuten magnesiumia, kalsiumia, kaliumia, kollageenia ja aminohappoja. 

Nämä ovat erityisen hyviä aineksia tukemaan suoliston toimintaa, ja ne myös tekevät hyvää hiuksille, kynsille, nivelille ja iholle.

Voit myös lisätä liemeen huuhtaistuja kananmunankuoria. Kananmunan kuori on lähes puhtaasti kalsiumia, ja vieläpä muodossa jossa se imeytyy meille oikein hyvin. Lisäksi ne sisältävät mm. fosforia, mangaania, kollageenia, magnesiumia ja sinkkiä. 

Nämä siis poistetaan liemestä kun se on valmis, samassa yhteydessä kun liemi siivilöidään.




Suomessa ei lääkärit juurikaan puhu suolistosta ollenkaan, vaikka ihminen (esimerkkinä allekirjoittanut) sairastaisi useita autoimmuunisairauksia, tai kärsisi kroonisesta väsymyksestä, aknesta tms. (näistä en siis itse kärsi). Muualla maailmalla taas tiedetään jopa että aknen parantaminen lähtee suolistosta, kuten myös ne autoimmuunisairaudet.

Luuliemessä oleva kollageeni hajoaa gelatiiniksi eli liivatteeksi ja se muodostaa suojaavan kalvon suolistoon ja vatsaan ja auttaa näin moneen vaivaan. 


Kollageeni on meille kaikille tärkeä aines joka muodostaa yli 30% koko elimistön proteiineista ja 70% ihon proteiineista. Se on se juttu joka pitää ihon nuorena ja kimmoisana, nivelet toimivina ja luut vahvoina. 

Kollageenin tuotanto kehossa loppuu lähes kokonaan 40 ikävuoden paikkeilla (my age) ja silloin on aika joko tarttua kollageenikapseleihin, tai löytää se muusta ravinnosta.

Luuliemen sisältämä glysiini ja proliini ovat kehon oma 'liima' ja niillä on tehtävänsä mm. haavojen parantumisessa. Glysiinin tiedetään myös laskevan tulehdustilaa kehossa, ja sitähän tässä haetaan. Seuraa siis resepti superherkulliseen liemeen jota voit käyttää pohjana melkeinpä mihin tahansa kokkauksiin, tai juoda aamukahvin sijasta. Se sopii myös juotavaksi illalla sillä sen on tutkittu parantavan unta.




Lue lisää hyödyistä täältä: https://askelterveyteen.com/liivatteen-monet-hyodyt/


Tiesitkö että isossa Ameriikassa 
smoothiebaarit on niin old news, 
nyt jonotellaan bone broth-baareihin. 




Luut saisivat mielellään olla luomua, tai ainakin ruoholla kasvatettua nautaa, lammasta, kanaa tai mikseipä vaikka riistaakin. Nyt täytyy heti myöntää että minun ei ollut, koska ei ollut sellaista tarjolla. Naudan luut tilasin Sellon CityMarketista edellisenä päivänä, valmiiksi sahattuina, ja broilerin valitsin sen mukaan että siinä luki että se on antibioottivapaata. 


Luuliemi
aka
Bone broth
  • kilo naudan ydinluita sahattuina
  • 3-4 kanan koipiluita
  • 1rkl omenasiiderietikkaa
  • 4-5 porkkanaa isoina lohkoina
  • 6 sellerin vartta isoina lohkoina
  • 5 valkosipulin kynttä
  • pari sipulia halkaistuna
  • 3 laakerinlehteä
  • 2tl merisuolaa
  • kylmää vettä niin paljon että luut juuri peittyvät
  • muutama huuhtaistu kananmunan kuoren puolikas




Paahda luita leivinpaperin päällä uunissa 170 asteessa n. 30 minuuttia. Näin niistä saa vielä enemmän makua irti. 





Laita ne sitten isoon kattilaan ja kaada kattilaan kylmää vettä niin että kaikki luut peittyvät. Kaada sekaan etikka. Anna kiehahtaa kunnolla kannen alla. Laske sitten liesi pienimmälle ja anna hiljalleen muhia vähintään 24h. Sekoita parin ensimmäisen tunnin aikana kerran tunnissa, sen jälkeen voit sekoittaa vaikka 7-8 tunnin välein. Yöllä ei toki tarvitse erikseen nousta hämmentelemään. 




Lisää kasvikset ja suola viimeiseksi 5-8 tunniksi, joista viimeiset pari tuntia ilman kantta. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. 

Valuta valmis liemi tiheän siivilän läpi ja kaada sitten tiiviisiin purkkeihin. Jäähtyessään liemen pintaan nousee suht' paksu rasvakerros joka jähmettyy. Kaavi se pois ennen kuin laitat liemen jääkaappiin. Voit myös pakastaa liemen myöhempää käyttöä varten. Liemi säilyy jääkaapissa noin viikon.

Saatat muistaa että punainen liha oli yksi kieltolistallani olevia ruoka-aineita. Luuliemi on toinen juttu, sen hyödyt ovat kiistattomat, enkä edelleenkään SYÖ sitä lihaa. Itseasiassa näistä 'jätteistä' tuli Seppo-koiralle oiva lisä illalliseen. Toki huomioon otettava seikka oli suola, joten paljoa ei kaiffari tule saamaan. 


Huomaa, muuten että vuorokauden keittelyn jälkeen broilerin luutkin ovat niin hauraita että murenevat jauhoiksi ihan sormien välissä, joten niitä voi myös antaa koiralle. 

Nyt tämä tyttö lähtee hörppimään lientä, sillä mulla on TAAS flunssa. Liemen sisältämä proliini parantaakin puolustusjärjestelmää joten tarpeeseen tulee! 


P.S. Tuntuuko työläältä? Hyvinvoinnin tavaratalossa on vastaus ongelmaasi. Kotimainen ja täysin lisäaineeton Poron luuliemijauhe . Nauti päivittäin joko liottamalla 1tl kuumaan veteen, smoothieen, rasvakahviin, keittoon tai kastikkeeseen



Kommentit

  1. Kiitos tästä vinkistä. En tiennyt, että luuliemestä voisi saada näin paljon hyödyllisiä ravinto-aineita. Itseäni kiinnosti etenkin tuo kollageenin vaikutus suolistossa koska en ollut tästä kuullut ennen. Olen kuullut, että kollageenia suositellaan nivelvaivoissa nivelruston toiminnan ylläpitämiseksi. Täytyy kokeilla tätä mahdollisimman pian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, se on kyllä kunnon superfood kaikin puolin. Juuri taas itseäni muistuttelin siitä miksi pitäisi nyt vaan jaksaa taas keitellä sitä pakkaseen, lukemalla https://www.thepaleomom.com/why-broth-is-awesome/ postauksen.
      Olin tovin niin sanotusti hurtuuen teillä ruuan suhteen ja minulla on kovia nivelkipuja. Ajattelin vetäistä kuuriluontoisesti luulientä, jos se vetreyttäisi noita polvia... Aurinkoista päivää sinulle Helvi <3

      Poista

Lähetä kommentti

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca