Tänään matkasimme Palestiinaan kotikeittiössämme. Reseptin minulle näihin Kofta-vartaisiin lahjoitti minulle entinen työkaverini Nahla, jolla on ehkäpä maailman kauneimmat hiukset maailmassa (näin niinkuin sivuhuomautuksena).
Nahlaan tutustuin samassa paikassa kuin Kareniinkin jolta sain Jerk kanareseptin; Bentalls tavaratalossa, ja samasta paikasta tulee vielä tulemaan monta monituista reseptiä.
Kofta (joskus myös Kafta, tai Köfte) löytyy useistakin Lähi-Idän keittiöistä ja niiden maustaminen vaihtelee maittain ja alueittain. Tämä on siis maustettu Palestiinalaisittain.
Aluksi huolestuin reseptissä mainitussa 'Sumak' mausteesta; Täysin uusi tuttavuus minulle, epäilin ettei sitä löytyisi ollenkaan, mutta työkaverini Amenen ohjeistuksesta kipaisin tänään työmatkallani Leppävaaran Dunia-markettiin, ja siellähän tämä Sumac minua odotteli. Sumac on aavistuksen hapan ja sitruunainen mauste ja sitä käytetään lähi-Idän keittiössä paljon. Kun sekoitin sen lihaan, sain välittömästi 'ahaa-elämyksen' . Tuoksu oli varsin tuttu. Nahla lupasi lähettää minulle myös toisen reseptin johon voin käyttää tätä maustetta. Ihanaaaaaa!
Reseptissä kofta tehdään lampaan ja naudanlihasta, mutta ruokavalioni tuli jälleen vastaan, joten jouduin korvaamaan punaisen lihan broilerilla. Pystyin taas kuvittelemaan miten ihana olisi ollut se lampaanlihan aromi tässä. Mutta broilerillakin onnistui oikein hienosti. Suolaa olisi saanut olla ripaus enemmän.
KOFTA
- 1 sipuli lohkottuna
- 2 valkosipulin kynttä
- 1 ruukku persiljaa (jätä hieman koristeluun)
- 800g broilerin TAI 500g naudan/300g karitsan jauhelihaa
- 1 paahtoleipäsiivu-paahdettuna ruskeaksi ja sitten vedessä liotettuna (käytin SCHÄR gluteenitonta)
- suolaa ja pippuria (me ei laitettu pippuria ukkelin allergian takia)
- 1 1/2tl maustepippureita murskattuna morttelissa
- 1/2tl cayennepippuria (ei voida tätäkään käyttää)
- 1/2tl kardemummaa
- 1/2tl sumakkia
- 1tl jauhettua muskottipähkinää
- 1tl paprikajauhetta (käytin savupaprikaa)
- 30cm grilllitikkuja
Pitaleipää (en löytänyt gluteenitonta joten jätin pois)
Tarjoile lohkottujen sipulin ja tomaatin kanssa (vältän tomaattia joten jätimme tomaatin pois).
Upota grillitikut kylmään veteen noin puoleksi tunniksi.
Pilko sipuli, valkosipuli ja persilja blenderissä (tai miksei käsinkin) tosi pieneksi.
Laita jauheliha, ja kaikki mausteet yleiskoneeseen ja taikinakoukkua käyttäen anna pyöriä noin 10 minuuttia. Jos vaivaat käsin, saat vaivata puolisen tuntia. Taikinaan pitää saada tahmainen kunnon sitko.
Laita uuni kuumenemaan n. 210 asteeseen.
Peitä pelti leivinpaperilla ja kaada loraus oliiviöljyä paperille. Levitä öljy käsin paperin päälle.
Kostuta kädet ja ota taikinaa kourallinen ja pyörittele se pitkulaiseksi makkaraksi. Pujota se tikkuun ja aseta pellille. Painele n. 1,5 sentin paksuiseksi. Katso kuva.
Paista uunissa parisenkymmentä minuuttia. Käännä ja nosta lämpöä n. 225 asteeseen. Paista vielä 10 minuuttia.
HOX! Paistoajat voi vaihdella punaisen lihan kanssa. Veikkaan että 10 ja 10 riittää.
Grillissä nämä valmistuu 5-10 minuutissa.
TAHINIKASTIKE
- 1/2 kuppia tahinia
- 1/2 kuppia kiehuvaa vettä
- 1/4 kuppia sitruunamehua
- 1 valkosipulin kynsi raastettuna
- 1/2tl suolaa (suosittelen ehkä piirun enemmän)
Vatkaa ainekset sekaisin. Maista. Mä lisäsin sitruunaa ja tipan seesamiöljyä ja lorauksen oliiviöljyä.
Tirauta valmiin annoksen pintaan vielä sitruunamehua. Koristele persiljalla.
Ukkeli halusi vielä riisiä kaveriksi.
Ensi kerralla tehdään grillissä. Oli kyllä supernamia, mutta se grillin tuoma aromi olisi se piste iin päällä!
P.S. Käyhän tykkäämässä blogin fb-sivuista https://www.facebook.com/kotigourmeeta/
Kiitos!
Kommentit
Lähetä kommentti