Keittoja maa-artisokasta - Poimi mieleisesi resepti

marrask. 16, 2018 0 comments

Artisokka on ollut turhaan inhokkini varsin pitkään. 

Muistan etäisesti 'hyi-yäk'-tunteen jonka koin kun ukkeli haki meille pizzaa Englannissa ja siihen oli tungettu latva-artisokkaa. En sittemmin siihen koskenut ja pelkkä ajatus siitä sai kylmät väreet aikaan. Maa-artisokkaa taas en ollut tainnut maistaa koskaan ennen kuin lokakuussa pääsin nauttimaan maa-artisokkakeittoa tätini luona kyläillessä. En edes tiennyt miltä se näyttää 😂. Rakastuin siihen ensilusikallisella. Viikkoa myöhemmin, rakastuin latva-artisokkaankin ravintola Groteskissa hääpäivää viettäessämme. Tää on jälleen ihan valtava saavutus tyypille jolla on nuita inhokkeja ollut iso liuta. Ukkeli on ollut suuri suunnannäyttäjä taistellessani kaikenmoisista kammoista eroon.

Nyt on maa-artisokka-kausi parhaimmillaan, joten nappaa ihmeessä seuraavalta kauppareissulta tätä superfoodia mukaan jos et ole niin onnekas että pääset mukuloita kaapimaan omasta maasta. Tätilläni maa-artisokkaa kasvaa mökillä kasvimaassa.



Maa-artisokka on todellinen superfood nimenomaan suolistolle, sillä se sisältää runsaasti inuliinia. Inuliini ei sula ruuansulatuselimistössä vaan menee sellaisenaan paksusuoleen missä se toimii ravintona suolen omalle bakteeriflooralle. Maa-artisokan sisältämät prebiootit taas edistävät suoliston hyvien bakteerien lisääntymistä. Se on myös hyvä lähde foolihapolle, b-vitamiineille ja kaliumille, sekä tasapainottaa verensokeria.  

Tähän kirjoitukseen lisään keittoreseptin,  minkä sain tädiltäni mukaan sekä bataatti-maa-artisokkakeittoreseptin, minkä kehittelin itse. 

Aloitetaan siis omalla reseptilläni.
Tähän käytin tädiltä mukaan saamaani valmiiksi keitettyä ja soseutettua maa-artisokkaa.


Bataatti-maa-artisokkasosekeitto
kahdelle (G,M)
  • 1 iso bataatti
  • 1 porkkana
  • 1 sipuli kuutioituna
  • 3dl maa-artisokkasosetta (sosetta voi ostaa myös valmiina kaupasta mutta tätini keitti siis maa-artisokat kypsiksi vähässä vedessä, soseutti ja pakasti rasioissa)
  • n. 1,5-2dl bataatin keitinvettä
  • kurkumaa
  • suolaa
  • oliiviöljyä paistamiseen
Lohko bataatti ja porkkana. Paista niitä ja kuutioitua sipulia kunnes bataatti ja porkkana saa hieman ruskeaa pintaa. Mausta ripauksella kurkumaa. 
Kiehauta kattilassa vettä, suolaa hyvin. Keitä paistetut kasvikset kypsiksi. Valuta muu vesi pois mutta jätä desi kattilan pohjalle. Muusaa kypsyneet kasvikset, lisää maa-artisokkasose, kuumenna uudelleen kunnes muutama kupla tulee pintaan. Vedä blenderissä tasaiseksi. Nauti!

Voit paahtaa kurpitsansiemeniä keiton pinnalle. Nam nam!






Maa-artisokkakeitto
4 hengelle
  • 1kg maa-artisokkaa
  • 1 iso sipuli
  • 2rkl voita
  • 7dl kasvislientä
  • 2dl ruokakermaa
  • 1 kananmunan keltuainen
Kuori sipuli ja maa-artisokat. Kuutioi pieniksi paloiksi. Kuullota paloja kattilassa voissa muutama minuutti. Lisää kasvisliemi ja anna hautua kannen alla 20 minuuttia. Sekoita keltuainen kermaan ja lisää keittoon koko ajan sekoittaen. Anna keiton kiehahtaa uudelleen. Tarjoile tuoreen leivän kanssa.


P.S. Jos tykkäät resepteistäni, klikkaa ihmeessä lukijaksi, äläkä unohda seurata myös fb- ja instasivuja, missä postailen kotoa ja keittiöstä myös blogipostausten välillä. KLIK KLIK!! ⇒⇒⇒






Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca