Hapatushommia joulua varten; Hapankaali ja hapanvesimeloni

jouluk. 4, 2018 0 comments

Viime viikolla päästiin viimeinkin hapatushommiin, kuukauden 'myöhässä'. Luin että tyypillisesti Romaniassa tehdään hapankaali tiettynä päivänä vuodessa, kahdeskymmeneskuudes lokakuuta, joka on Pyhän suurmarttyyri Demetrios Mirhanvuodattajan päivä, mutta ukkeli ei ollut kuullut tästä koskaan, ja sanoi sen olevan potaskaa. 

Pääasia on laittaa hapankaali tulemaan ajoissa sillä siitä valmistetaan myös Sarmale - kääryleet mitkä kuuluvat niin jouluun kuin uuteen vuoteenkin, sekä muihinkin isompiin juhliin. Hapatushommiin menee yleensä likimain koko päivä, sillä etenkin kaupunkien ulkopuolella, useimmilla on oma pieni, tai suuri kasvimaa, ja siellä lähes poikkeuksetta maissia ja kaalta. Hapankaalta tehdään siis koko pitkäksi talveksi, ja myydään niille naapureille ja tuttaville joilla sitä maaplänttiä ei ole. 

Me laitettiin tulemaan myös hapatettua vesimelonia... 

(Kyllä! Ihan sairaan hyvää! Se sihisee kielen päällä! 😂 )
sekä kukkakaali-porkkana-paprikasekoituksia, tosin viimeisimpään tehtiin etikkaliemi, jonka terveysvaikutukset suolistolle ei yllä hapankaalin liemen tasolle. (Hapankaalin terveysvaikutuksista kohta lisää).

Romaniassa kaalit hapatetaan useinmiten kokonaisina valtavissa ämpäreissä, vain kantapalat koverretaan irti, ja niiden jättämiin reikiin laitetaan suolaa ja Tuoreita maissinjyviä. Maissi tuo kaalille kellertävän värin. Mun anoppi ei kuitenkaan käytä maissia, vaan punajuurta tuomaan väriä. 


Me ei löydetty mistään tähän hätään niin suuria ämpäreitä että voitaisiin kokonaisina hapattaa, joten tehtiin kuten viime vuonnakin, lohkoina. Sarmalea varten keitetään sitten erikseen kaalin lehtiä pehmeiksi, vaikkei niistä tulekaan ihan yhtä herkullisia hapattamattomasta kaalista.

Suomalaisissa hapankaaliresepteissä painotetaan kaalin murjomista kunnes neste tulee kaalista pintaan, mutta Romaniassa ei kaalta murjota. Ja se kyllä happanee. Eikä homehdu. Luin myös että sanko tulisi vain peittää kankaalla eikä missään nimessä laittaa tiivistä kantta. Romaniassa tämäkin tehdään päinvastoin. Eikä ämpärit räjähtele. Kunhan muistaa välillä röyhtäyttää ämpäreitä.

Kaalin hapatusneste on joulun aikaan myös monelle pelastus. Se nimittäin rauhoittaa vatsaa ja suolistoa ja näin auttaa sulattelemaan niitä joulupöperöitä. Ukkeli juo ennen nukkumaanmenoa motillisen tätä superjuomaa, ja aluksi ajatus etoi todella, mutta se on oikeesti ihan sikahyvää. 

Suosittelen hapankaalta ja maitohappokäymisellä fermentoituja tuotteita kaikille, mutta etenkin autoimmuunisairauksista ja muista suolisto-oireista kärsiville se on korvaamaton. 

Hapankaalin tekeminen ei oikeesti ole ihan älyttömän vaivalloista, tai on, jos teet sen sillä murjomistavalla silputtuna. Mutta mitäs jos kokeilisit tätä tapaa?


HAPANKAALI


  • tiivis ämpäri tai hapatusruukku (hapatusruukku on nyt mun ostoslistalla kun niitä eilen googlailin). Koko riippuu siitä miten paljon haluat tehdä, meillä oli 10l ämpäri
  • Kaalta niin paljon kuin haluat tehdä. Me ostettiin 4 keräkaalta
  • merisuolaa (1 1/4 rkl/1l vettä)
  • 1/2 pienestä piparjuuresta
  • 1 punajuuri

Liuota merisuola veteen. Voit myös heittää suolat kaalin joukkoon ja laskea veden päälle, mutta tämä tapa on vaivalloisempi, ja veden kanssa pitää lotrata enemmän päivien saatossa. Me käytettiin 5 litraa vettä ja siis vähän yli 6rkl suolaa. 


Lohko kaalit 4-5 osaan (kuten kuvassa). Lohko myös punajuuri ronskisti, sekä puolikas piparjuuri. Aseta lohkot sankon pohjalle ja kaada vesi päälle niin että kaikki kasvikset peittyvät. Aseta päälle joku painava esine kuten lautanen, ja varmista että se ON tarpeeksi painava pitämään kasvikset veden alla. Jos ne nousee veden pinnan yläpuolelle, menee koko tonkka pieruksi (kirjaimellisesti! Se haju... Jeesus Kristus! 😫). 

Aseta tiivis kansi päälle. Anna olla 2vrk +5-+20 asteessa. Nyt kun on ollut aika leutoa, ollaan pidetty lasitetulla parvekkeella. 
2vrk:n jälkeen avaa sanko ja kaada vesi toiseen ämpäriin ja taas takaisin. Toista 2-3 kertaa. Tämä siksi että suola painaa enemmän kuin vesi ja sakkautuu muuten sankon pohjaan. Piparjuurella on tärkeä tehtävä tässä myös. Se pitää kaalin rapeampana. Ilman sitä, kaalista tulee pehmeää mössöä. En tiedä mitkä fysiikan/kemian lait tässä on takana, mutta näin minulle on kerrottu ja anoppia on uskottava. Tai muuten...

Aseta taas lautanen päälle, ja kansi kiinni. 

Anna taas olla 2vrk ja toista läträys. Anna nyt olla 3-5vrk rauhassa. Voit silti 'röyhtäyttää' ämpäriä varalta parin päivän välein. 
Avaa sitten ämpäri taas, ja nyt voit tehdä helpomman läträyksen, jos sulla on joku letku, tai puhdas putkilo (mä revin muovihengarista sellaisen, millä lapsena ammuttiin pihlajanmarjoja 😂), jonka tunget sankoon niin että se osuu pohjaan, ja puhallat niin että tähtiä näkyy. Ja taas sanko kiinni. 

Tämän jälkeen läträyshommat ovat ohitse ja kaalin annetaan olla viikko-kaksi rauhassa, röyhtäytyksiä lukuunottamatta. Sitten voit alkaa testaileen onko se valmista. Jos ei ole, toista läträys tai puhallusjuttu ja odota viikko. 
Sääntönä on; mitä suuremmat lohkot, sitä kauemman menee, sekä, mitä kylmempi säilytys, kauemman menee. Simppeliä, eikö totta? 




Hapatetut vesimeloniviipaleet
  • 5 litran tiivis ämpäri (käytin orthex-ämpäriä)
  • 1 vesimeloni
  • pari jalapenoa
  • puolikas piparjuuri
  • samanlainen vesi-suolasekoitus kuin kaalissa (meillä meni n. 2,5litraa)

Sama juttu; vesimelonilohkot ämpärin pohjalle, sekaan jalapenoviipaleet ja lohkottu piparjuuri. Kaada vesi päälle, ja taas painava lautanen tmv päälle. Jätä kannen ja veden pinnan välille ainakin 3-5cm tilaa. Vesimeloniämpäriä pitää 'röyhtäyttää' päivittäin sillä se päästelee kaasuja enemmän kuin kaali. Meillä on nyt pariin otteeseen pursuillut vesi yli kun en ole ajoissa ehtinyt röyhtäyttää. 
Vesimelonit valmistuu huomattavasti nopeammin kuin kaalit ja ovat loistava lisuke lihaisille ruuille. 

Lisäisen tähän sitten valmiista tuotoksista kuvia kunhan ne valmistuu ja päästään syömähommiin. 

Nyt tämä täti lähtee jouluostoksille. Mihin tämä aika menee? En ole edes kotia saanut koristeltua vielä. Apuaaaaa! 

Ihanaa joulunodotusta!!



Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca