¤ Reseptejä ¤ Autoimmuunisairauksien hoitoa ruokavaliolla ¤ Matkustelua ¤ Tuotetestausta ¤ Ravintolatärppejä ¤

Toiveresepti! Ceaun - Romanialainen lihapata

| on
15.9.19

Tästä reseptistä olen saanut muutaman toiveen instagramin inboksiin postailtuani Romanian reissuista tänä kesänä, sekä Suomeen palattuamme kotikeittiöversiosta pariinkin otteeseen. 

Ceaun oikeastaan tarkoittaa sitä suurta pataa missä tämä gulassimainen pata valmistetaan, ja se on tarkoitus valmistaa avotulella, mutta olemme tämän nyt testanneet myös liesi-uuniversiona sisätiloissa ja superherkullista siitä tulee niinkin.

Ceaun maistuu melkein paremmalle seuraavana päivänä, kun kasviksien, etenkin paprikan maku on voimistunut

Olen nyt syönyt Ceaun-pataa vuohenlihan, lampaanlihan, naudanlihan, sekä kanan kanssa, ja niistä jokainen on ollut ihan superherkullista! Toki se ulkona valmistettu oli ehdottomasti parasta. Tähän vaikutti ehkä se koko tunnelma, ihana kesäsää, ystävät koolla, ja se että kaikki osallistuivat sen valmistukseen; yksi hakkasi halot, toinen sytytti tulen, kolmas leikkasi lihan joka tuli tuttavilta tuoreena, ja, olikohan meitä viisi vai kuusi kuutioimassa kasviksia, jotka haettiin suoraan kasvimaalta. Niin, ja yksi hakemassa olutta baarin puolelta 😁Liha, etenkin kana kannattaa heittää pataan luineen. Luista tulee paljon tärkeitä aminohappoja, mineraaleja sekä kollageenia tukemaan suoliston terveyttä, kynsiä, hiuksia, ihoa ja rustoja. Pata on kypsää kun liha irtoaa luista helposti.


Ceaun nautitaan perinteisesti polentan ja tuoreen chilin kanssa (kuva), ja lisukkeeksi sopii myös suolakurkut tai muut fermentoidut kasvikset. 


Jotta padasta tulee superherkullista, satsaa tuoreisiin, mielellään luomuraaka-aineisiin ja käytä pataa joka kestää kovaa kuumennusta ja jonka voi myös laittaa uuniin.

Ceaun kanalla

Tällä kertaa teimme padan naudan paistilihasta. Jos olisin ollut kaupassa mukana, olisin myös ostanut muutaman häränhännän, ehkä jopa ydinluun paloina. Minusta ne luut tuovat tähän pataan sitä jotakin, joten lisään reseptiin ne häränhännät vaikkei meillä niitä siinä ollutkaan. 

CEAUN - ROMANIALAINEN LIHAPATA
  • 1½kg naudan paistia ronskisti paloiksi leikattuna
  • 2-3 häränhäntäpalaa
  • 4 isoa sipulia isoina kuutioina
  • 5 punaista suippopaprikaa suikaloituna (kuten kuvassa yllä)
  • 7 tomaattia lohkottuna
  • 2-4 valkosipulia raastettuna
  • persiljaa
  • öljyä
  • suolaa ja pippuria
Aloita kuumentamalla öljy pannussa. Öljyn täytyy olla todella kuumaa, joten en käyttäisi oliiviöljyä tässä. Vältämme yleisesti ottaen auringonkukkaöljyä, mutta Ceaunia valmistaessa käytämme sitä, koska se kestää kuumuutta hyvin ja on mauton. 

Kun öljy on todella kuumaa, saa ihan kuplia hieman, lisää liha pataan ja sekoittele öljyssä. Lisää hieman suolaa ja kypsennä lähes kypsäksi. 

Ala sitten lisätä kasviksia aloittaen sipulista, sekoita hyvin ja anna kypsyä noin 1-2 minuuttia. Lisää sitten paprikasuikaleet ja kypsennä taas noin minuutti. 
Sitten tomaattilohkot, sekoita hyvin ja anna kypsyä n. 4-5 minuuttia. Tomaateista alkaa kertyä nestettä pataan josta muodostuu se taivaallinen soossi paksuuntuessaan. Lisää sitten suolaa ja pippuria, sekoita ja tarkista maku. 

Laita pata uuniin 250 asteeseen ja anna kypsyä 40-50 minuuttia, välillä sekoitellen. Ota sitten pata uunista, lisää raastettu valkosipuli ja revitty persilja. Sekoita ja anna jäähtyä n. 10 minuuttia ennen tarjoilua. LISÄÄ ROMANIALAISIA RESEPTEJÄ KOOTUSTI TÄÄLLÄ!

Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti

*