Black lives matter, rasismi & tapaus George Floyd

kesäk. 9, 2020 0 comments

Mietin pitkään tämän postauksen kirjoittamista, mutta koen että mun täytyy, sillä tää koko tilanne on ahdistanut minua jo toista viikkoa. Siitä hetkestä kun näin sen viraaliksi levinneen 9 minuutin videon. Se sai aikaan ahdistuksen, joka ei ole väistynyt vieläkään. Miten tällaista voi edes tapahtua?? 

Varoitus, tästä kirjoituksesta muuten tulee pitkä kuin nälkävuosi.

---

Miksi meitä tulisi kiinnostaa koko asia? 

Sehän tapahtuu niin kaukana, ja sitäpaitsi mieshän oli rikollinen? 

Palaan näihin vastauksiin vielä myöhemmin, mutta alustan ensin muutamalla omakohtaisella kokemuksella.

---

Seuraan useita amerikkalaisia Keto-tilejä instagramissa, ja se ihmisten tuska ja turhautuminen valloillaan olevasta tilanteesta sai minut tutkimaan myös itseäni. Huomasin myös levottomuutta, ja kiemurtelevaa hiljaisuutta. Mielenosoituksia puolustavat menettivät muutamassa päivässä satoja, joku jopa yli tuhat seuraajaa. Osa valkoisista nostivat kädet pystyyn sanomalla 'minulla ei ole oikeutta sanoa mitään koska olen niin hyväosainen'. Jotkut vain antoivat pikaisen videon sanoen 'yritän ymmärtää teitä' mikä tarkoittaa ettei ymmärrystä ole.

Kävin muutaman ig-ystäväni kanssa keskustelua ja heille kaikille sanoin ettei meillä ole rasismia, kunnes se viimeinen keskustelu amerikkalaisen latinonaisen kanssa, joka vieläpä sattuu olemaan poliisi New Yorkissa, sai minut syviin mietteisiin. 

Suosittelen muuten kuuntelemaan mitä Tracyllä on asiaa, hyvän poliisin näkökulmasta TÄÄLLÄ. Ja on muuten muutenkin loistava KETO-tili seurattavaksi!

Yhtäkkiä vanhat muistot palasivat mieleeni. Olenhan ollut osallisena useissa tilanteissa täällä Suomessa, missä olen joutunut puolustamaan rasismin ja syrjinnän kohteeksi tulleita. Yksi niistä oli oma mieheni. Ja toinen tapaus sysäsi minut lopulta muuttamaan aikoinaan takaisin Englantiin. Ihmisten asenteet saivat minut niin ahdistuneeksi, ja aloin itse joutua kahnauksiin eri tilanteissa. 

Miten mä olin edes voinut unohtaa nämä tapahtumat?!

Rasismia ei ole vain mustien ja valkoisten välillä, mikä suurimmalle osalle ihmisistä on päivän selvää, mutta osa vielä puolustelee tilanteita sillä ettei uhri ollut musta. 

Rasismia ovat – – sellaiset uskomukset ja toiminnot, jotka pohjautuvat ajatukseen ihmisryhmien perustavanlaatuisesta kulttuurisesta ja/tai biologisesta erilaisuudesta, ja jotka oikeuttavat ihmisryhmien negatiivisen kohtelun tällä perusteella.

Ukkelilta, joka on romanialainen valkoinen mies, evättiin pääsy yökerhoon Helsingissä kansalaisuutensa vuoksi. Haastoimme ovimiehen oikeuteen, ja selvien cctv-kameran filmien todistaessa tilanteen, missä miehelläni oli kaikki tarvittavat henkilöpaperit, hän oli hyvin pukeutunut, ei aggressiivinen, eikä humalassa, voitimme oikeusjutun ja ovimies joutui maksamaan sekä sakkoja että vahingonkorvauksia. 

Tällä ei ollut kuitenkaan mitään käytännön merkitystä. Samainen klubi edelleen harjoittaa törkeää rasismia ovellaan, ja se käy ilmi paikan fb-sivujen lukemattomista kommenteista eri maiden kansalaisilta. (Ja nyt en puhu siitä tapauksesta joka osoittautui sisään pyrkineen miehen omaksi syyksi v 2019).

TÄSSÄ linkki meidän tapauksen uutisointiin. Valitettavasti tämän pääsee lukemaan vain tilaajat. 

YLE uutisoi aiheesta myös, mutta juttu sisältää tärkeän asiavirheen, mieheni siis näytti myös virallista henkilökorttia, tosin Valviran mukaan ajokortti ON riittävä henkilöllisyystodistus anniskelupaikoissa. 

Puolustuksessaan ovimies sanoi aluksi ukkelin olleen aggressiivinen. Tämä ei pitänyt paikkaansa, ja se kävi selvästi ilmi videolta. Tämän jälkeen hän väitti minun olleen aggressiivinen, mikä sekään ei pitänyt paikkaansa. 

Videolla näkyy että seisoimme rauhallisesti, ja toinenkin suomalainen tuli kuikuilemaan mieheni olan yli  näitä henkilöpapereita, ihmetellen mikä niissä on vikana. Poistuimme jonosta rauhallisesti, jonka jälkeen palasin takaisin kysymään ovimieheltä tarkennusta MIKSI miestäni ei päästetty sisään, videolla näkyi kun heristän äijälle sormeani kun sanoin uhmakkaasti 'Kuulet meistä vielä!'.

Sen ei katsottu olevan aggressiivista käytöstä, sitäpaitsi se tapahtui vasta jälkeenpäin. 



Puolustus myös niinsanotusti ampui itseään nilkkaan, sanomalla että heillä on niin paljon kokemusta asemalla notkuvista romanialaisista, he eivät voineet ottaa riskiä. Tällä he tarkoittivat Romanitaustaisia henkilöitä. Ensinnäkin ROMANI ja romanialAINEN ovat kaksi eri asiaa. Romani, voi olla romanialainen, mutta romani voi myös olla bulgarialainen, suomalainen, Intialainen, jne. Mutta SILLÄKÄÄN ei pitäisi olla mitään merkitystä. Jos romanilla, oli hän minkä maan kansalainen tahansa, on paperit kunnossa, hän on pukeutunut paikan vaatimalla tavalla ja käyttäytyy hyvin, hänet tulee päästää ravintolaan ihan niin kuin kaikki muutkin. Näin sanoo ihan perustuslaki. Siinä ei ole mielipiteille varaa. 

Sivuhuomautuksena sanon, en tule kommenteissa inttämään ylläolevasta tapauksesta kenenkään kanssa. Siitä on hovioikeuden päätös eikä täten minulla ole mitään todistettavaa asiasta enää kenellekään. 

Toinen muistoni juontaa vuoteen 2001, jolloin työskentelin palkkatuella maahanmuuttajien kotouttamiskurssilla opettamassa heille suomen kieltä. Kohtasin siellä varsin traagisia tapauksia, ja kaikki mitä siellä opin, kosketti minua niin, että aloin jonkinlaisen henkilökohtaisen ristiretken rasismia vastaan. Riitelin mm. baari-illan jälkeen entisen naapurini kanssa jonka asenteet saivat minut raivon partaalle. Tässä tilanteessa jopa puraisin siskoani käsivarteen hänen yrittäessä minua rauhoittaa 😂. Olin HYVIN humalassa. En ole sen jälkeen purrut ihmisiä, lupaan. 

Keskustelu Tracyn kanssa sai minut miettimään myös omaa käytöstäni, omia ennakkoluulojani.

Tracy puhuu ig-tv-videollaan ihmisten asettamisesta yhden sateenvarjon alle. 

Olen syyllistynyt tähän. 

Meistä aika moni varmasti on, etenkin Suomea vavisuttaneiden lasten hyväksikäyttörinkien tullessa julki. Pelon ja vihan vallassa on helppoa tuomita koko yhteisö, mutta rikoksia tekevät ihmiset. Ihmiset lyöttäytyvät toisten samoin ajattelevien ihmisten seuraan, ja, näistä ajatuksista riippuen, seuraa joko paljon hyvää, TAI jotain järjettömän pahaa. 

Olen myös kaupan alalla soittanut kerran KÄSKYSTÄ vartijat paikalle kun romanihenkilöitä astui sisään. Ei olisi pitänyt. Sekin on lainvastaista.

Meinasin kerran kääntyä kannoillani kun metsätiellä edelläni käveli tummaihoinen mies hieman raihnaisissa vaatteissa. Ympärillä ei näkynyt ketään muita, ja minua alkoi pelottaa. Lopulta mies kääntyi minua kohti ja kysyi varsin hyvällä Suomen kielellä tietä Verkkokauppaan. Kävelimme matkan yhdessä leppoisasti jutellen. Häpesin ennakkoluulojani.

Nämä ovat asioita, joihin aion itsessäni kiinnittää huomiota. 

Rasismin kitkemiseksi työ on aloitettava itsestä. Toisia on helppo tuomita, mutta omia piiloasenteita onkin jo vaikeampi huomata. Olin yllättynyt omistani. Olenhan pitänyt itseäni ehkäpä yhtenä maailman ei-rasistisimpina ihmisinä. 
Onhan minulla kasapäin tummaihoisia ystäviäkin. (What a cliche: "en voi olla rasisti kun mulla on musta kaveri, sitäpaitsi tykkään Beyoncesta" näin niinkuin kärjistäen).



Eikä edes riitä että et ole rasisti, sinun tulee olla ANTI-rasisti. 
Mitä se sitten tarkoittaa?
Sitä, että avaat suusi, ja ilmoitat rohkeasti jos näet rasismia ympärilläsi. 

Eilen kävin keskustelua vanhan koulukaverin kanssa, ja sieltä tuli toinen klisee. Se alkaa aina samalla tavalla; 

"en oo rasisti mutta..."
Tällä kertaa se jatkui näin: 
 "...pakko kyllä sanoo, että mustilla on aina selityksiä. Siis ihan aina ja joka asiaan. Ja jos asiat ei mee just oman mielen mukaan niin mellakat pystyyn." (kommentista poistettu kirosana).


Olisin voinut jäädä asiasta inttämään enemmänkin, pyytämään perusteluja, esimerkkejä tms. mutta päädyin vain toistamaan tapaukseen liittyvät faktat videoineen ja toteamaan että hänen rasisminsa kiteytyi tähän nimenomaiseen lauseeseen. 

Jos noiden kolmen ensimmäisen sanan jälkeen tulee sana 'MUTTA', on mitä todennäköisimmin odotettavissa rotuun/etnisyyteen tai kulttuuriin kohdistuvaa negatiivista yleistämistä. 

Meille herran kukkarossa asuville on vaikeaa ymmärtää varsinkin Amerikassa tapahtuvaa systemaattista rasismia mustaa väestöä kohtaan. Se juontaa juurensa satojen vuosien taakse. 

Miksi mustat tekevät niin paljon rikoksia?
Nehän asuukin sellaisissa slummeissa!
Heistä suuri osa on laiskoja ja työttömiä!

Mm. tällaisia kommentteja on tullut vastaan eri kanavissa. Miksihän näin tapahtuu? Miksi he ovat työttömiä? Miksi he asuvat slummeissa? (Ei toki kaikki, mutta slummit ovat pääosin POC-asuttuja). Miksi? 
Miksi he tekevät rikoksia? 

Onko heillä vaihtoehtoja? Mustien koulutus/työllistymismahdollisuudet ovat heikot. On alueita joilla on erikseen "valkoisten" ja "mustien" koulut. Ei toki virallisesti, mutta toinen saa huomattavasti vähemmän rahoitusta, opetuksen taso on täysin toisistaan poikkeava, opettajien palkat ovat eritasoiset, ja opettajien koulutus on eritasoinen. Toisesta koulusta valmistuttuaan harva pääsee jatkokouluttautumaan. Arvannet kummasta?

Eli kaksi tyyppiä, jotka saattavat asua saman kadun eri päissä, menevät yhtä aikaa kouluun, valmistuvat yhtäaikaa; toisesta heistä tulee menestyjä, vaikka hänellä olisi huono koulumenestys, kun taas toinen, vaikka hän olisi oman koulunsa priimaa, ei saa samoja mahdollisuuksia menestyä, hän ei yksinkertaisesti saa mahdollisuuksia edes NÄYTTÄÄ taitojaan, ihonvärinsä takia. 

Tiesitkö että suhteutettuna mustan väestön määrään vrt. valkoisen, Amerikassa musta väestö sairastuu ja kuolee useammin koronaan kuin valkoinen. Miksi? 
Koska köyhyydestä johtuen he elävät ahtaammissa oloissa eikä heillä ei ole varaa käyttää terveydenhuoltoa. 



Näin siis Amerikassa, jonka pitäisi olla demokraattinen maa. "The American dream". Minua oksettaa. 

Minulla ei ole koskaan ollut halua käydä Amerikassa, edes lomalla. Ei koskaan. Enkä usko että tulen haluamaankaan. Onneksi ukkelikin on alkanut taipua kannalleni. En halua syytää kovalla työllä hankkimiani pennosia näin epäoikeudenmukaiseen, ihmisoikeuksia loukkaavaan maahan. Rasismi on niin syvällä perusteissa, että se tarvitsee tämänkaltaisia mielenosoituksia, jotta joku uskaltaa ryhtyä oikeasti toimiin sen poistamiseksi.

---

Mitä tulee George Floydin tapaukseen, useassa mediassa on jaettu hänen rikollista ja huumehöyryistä menneisyyttään jonkinlaisena puolustuksena poliisin käytökseen. Hän on kärsinyt tuomionsa. Sitä varten ihmiset laitetaan vankilaan; he kärsivät tuomionsa, jonka jälkeen he kävelevät ulos, ja tuomio on lusittu. Done. Pitäisikö poliisille antaa lupa listiä kaikki huumetaustan omaavat rikostaustaiset ihmiset? 


Meistä kukaan ei tiedä, tiesikö Floyd rahan olevan väärennetty. Itseasiassa tänään Iltalehdessä oli juttu ihan suomalaisesta miehestä joka yritti maksaa väärällä rahalla, hän taas oli saanut setelin huomaamattaan hampurilaisravintolasta. These things happen!

Jos Floyd taas TIESI setelin olevan väärennetty, ei sekään oikeuta murhaan. Tiesitkö, että varsin köyhistä oloista lähtöisin oleva Floyd oli vast'ikään menettänyt työpaikkansa ovimiehenä koronan takia. Tämä ei toki oikeuta rikokseen, mutta sosiaaliturvan puutteessa ei monilla mustilla ole muuta mahdollisuutta kuin turvautua rikoksiin, myydä huumeita jne. Tämän tilanteen on luonut rasistinen järjestelmä. 

  • Mitä poliisiväkivaltaan tulee, pelkästään vuonna 2015, poliisi tappoi Amerikassa 104 ASEETONTA mustaa ihmistä.
  • Vähintään yksi kolmesta poliisin tappamasta ihmisestä oli aseeton, vaillinaisista raporteista johtuen tarkkaa lukua ei voitu antaa.
  • Aseettomista poliisin uhreista 36% oli mustia (v.2015) vaikka U.S.A:n väestöstä vain 13% on mustia. 
  • Aseettomia mustia uhreja oli 5 kertaa enemmän kuin valkoisia.

SIKSI 'Black lives matter' EIKÄ 'All lives matter'. Termi 'All lives matter' on se, mihin tähdätään, miten asioiden TULISI olla. 

Mutta eivät ole. 


*Kaikki kuvat PIXABAY.com








Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca