Kaalipata - arjen huokea ja maukas herkku

jouluk. 12, 2020 0 comments


Meillä tehdään usein kaalilaatikkoa. Se ei ole pelkästään edullista, mutta myös superterveellistä ja täyttävää. Teen sitä aina useammaksi päiväksi, sillä se on myös helppo ottaa lounaaksi töihin. 


Meillä on nyt ollut uuni rikki jo tovin, joten jouduin taltuttamaan kaalilaatikkohimoni tällä kertaa liedellä, ja arvatkaa mitä? Se oli niiiin hyvää että meillä tuli ukkelin kanssa eilen riita siitä, kumpi syö jäljelle jääneen annoksen. Lopulta sitä ei syönyt kumpikaan ja olemme nyt mykkäkoulussa toista päivää... don't even ask... 😒


Laitatko sä kaalilaatikkoon riisiä sellaisenaan, vai riisipuuroa?


Muistan aina kaalilaatikkoa tehdessä hassun tilanteen ajasta kun mummini oli vielä elossa. Mummilla oli syöpä ja hän asui Oulun Aurinkokodissa, joka antaa mahdollisuuden vanhuksille asua omassa asunnossa kodinomaisesti, mutta tarjoaa hoito ja hyvinvointipalvelut saman katon alla. Olin käymässä Suomessa ja päätimme tehdä kaalilaatikkoa, kun mummilla sitä teki mieli. Syöpä vei monesti ruokahalun, joten silloin kun mummia teki mieli jotain tiettyä, sitä tehtiin tai haettiin. 




Kaalilaatikko aiheutti silloinkin riidantynkää; Mummi sanoi että kaalilaatikkoa varten tarvitaan riisipuuroa,  äitini taas piti häntä hupsuna "eihän nyt puuroa sekoiteta ruokaan". Äiti lähti tohottaen lähikauppaan ostamaan riisiä... ja sillä aikaa mummi kaivoi kukkaronsa esille ja hiippaili naapuritalon ruokalan keittiöstä ostamaan valmista riisipuuroa. Äidin palatessa kaupasta oli puuro jo sekoitettu laatikkoon 😂

Päätin tätä taas muistellessa keittää puuroriisit kunnolla ylikypsiksi, mutta ilman maitoa. Voit halutessasi käyttää maitoa, meillä se jätettiin pois sillä vältän nyt maitotuotteita parhaani mukaan. Tähän sopii myös siirappi, mutta meillä ei käytetä siirappia, joten sekoitin pataan ruokalusikallisen hunajaa tuomaan pientä makeaa vivahdetta. 

Kaalipata

  • 700 g jauhelihaa
  • n. puolikas keskikokoinen keräkaali
  • 1,5 dl puuroriisiä (mitattu raakana)
  • 1 pkt pekonia
  • 1 sipuli
  • 2 porkkanaa
  • 1,5 sellerin vartta
  • 1 rkl hunajaa
  • 2 rkl soijakastiketta
  • ripaus muskottipähkinää
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • meiramia maun mukaan
  • pippuria maun mukaan

Aloita laittamalla riisi valmistumaan. Mä en koskaan ota riisinkeittämisessä aikaa, vaan menen suutuntuman mukaan. Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä ylikypsäksi mössöksi. 

Kuutioi pekoni ja laita paistumaan kuumaan pannuun. Kuutioi sillä aikaa sipuli, porkkanat ja selleri. 
Kun pekoni on paistunut rapeaksi, kaada se rasvoineen riisimössöön ja sekoita. 




Kuullota nyt pannussa kasvikset ja lisää jauheliha. Paista lähes kypsäksi ja mausta. 




Lisää pannuun kaalisuikaleet, laske lämpöä ja peitä pannu/kasari kannella. Anna hautua puolisen tuntia. Nosta sitten kansi pois ja sekoita mukaan hunaja (tai halutessasi siirappi). Lisää riisimössö mukaan ja sekoita hyvin. Anna hautua vielä 15 minuuttia. 

Nauti kaalipata puolukkasurvoksen kanssa. (arvatkaa unohdinko puolukan?)





Mitkä on sun vinkit täydelliseen kaalilaatikkoon tai kaalipataan?



Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca