Romanialaiset lihapullat ovat valkosipulinen ja yrttinen versio meille tutuista lihapullista. Kirjoitin tämän reseptin blogiini jo 2016, mutta poistin sen jossain vaiheessa sillä kuvat olivat ihan järjettömän kamalat. Nyt, jakaessani uudet kuvat Instagramiin, toivottiin tätä reseptiä takaisin joten here it goes!
Piftele, tai Chiftele, millä nimellä sitä useammin kutsutaan on yksi Romanian tunnetuimmista ruoista, ja sitä saa takuulla ihan jokaisesta romanialaisesta ravintolasta. Yleensä tomaattisen kastikkeen kera, mutta nää on herkkua myös näin. Romanialaiset syövät PALJON valkosipulia, ja tähänkin reseptiin romanialainen laittaisi luultavasti tuplasti valkosipulia, mutta me laitettiin nyt vain yksi KOKONAINEN valkosipuli 😂. Paras tulos tulee kun sekoittaa sian niskasta jauhettua lihaa naudan jauhelihaan, pitäen sianlihan pääosassa.
Tehtiin piftelen kaveriksi simppeli muusi varhaisperunasta ja voista sekä raikas kaalisalaatti.
Piftele - Romanialaiset lihapullat
- 600 g sikanautajauhelihaa
- 1 keskikokoinen sipuli, pieneksi kuutioituna
- 2 kananmunaa
- 100g maitoon turvotettua korppujauhoa TAI kaksi kuivaa leivänkannikkaa maitoon turvotettuna
- 1 kokonainen valkosipuli, raastettuna
- jauhoja dippaukseen (voit käyttää myös gluteenittomia)
- öljyä paistamiseen
Maustesekoitus
- 1 tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- kourallinen tuoretta persiljaa (tai 2 rkl kuivattua)
- 1 rkl kuivattua tilliä
- 1 tl kuivattua timjamia
Sekoita mausteet ja yrtit pienessä kulhossa hyvin sekaisin.
Laita jauheliha isoon kulhoon ja sekoita siihen sipuli ja valkosipuli, kananmunat ja turvotettu leipä/korppujauho.
vinkki! Voit myös kuullottaa sipulit ensin.
Lisää sitten maustesekoitus ja vaivaa sekaisin. Peitä kulho ja anna maustua taikinan vähintään puoli tuntia. Ota kulho sitten jääkaapista ja pyörittele lihapullat. Mä teen niistä yleensä aavistuksen littanoita, mutta pyöreät on ihan yhtä jees.
Kaada jauhot laakealle lautaselle. Laita pannuun reilusti öljyä, noin 2 mm pohjasta ja laita se kuumenemaan. Mä laitan yleensä viitoselle, kun asteikko on 1-6.
Dippaa lihapullat jauhoissa niin että jauhoa on joka puolella, ja paista noin 4-5 minuuttia per puoli. Tuo jauhoon dippaus antaa niille rapsakan pinnan, mikä on näissä just se juju.
Tarjoile esimerkiksi muusin ja kaalisalaatin kanssa.
Voit myös tarjoilla piftelet kylmänä. Piftelen maku suorastaan paranee seuraavana päivänä!
Yleisön pyynnöstä: TOMAATTIKASTIKEVERSIO LISÄTTY
Jos teet tämän version, lihapullia ei tarvitse kypsentää täysin aiemmassa vaiheessa. Vain pinnat kiinni.
Tomaattikastike
- 500 ml tomaattipassataa
- 1 tl mustapippuria
- n. 8 lehteä tuoretta basilikaa
- 1 timjamin oksa
- 4 rkl öljyä
- 1 hienonnettu sipuli
- kourallinen tuoretta persiljaa
- 3 - 4 valkosipulin kynttä raastettuna
- 1 tl suolaa
Kuumenna öljy keskilämmöllä pannussa. Kuullota sipuli pannussa suolan kanssa muutaman minuutin ajan. Lisää sitten valkosipuliraaste ja kuullota vielä puolen minuutin ajan. Älä anna valkosipulin ruskistua, se saattaa närästää. Kaada tomaattipassata pannuun ja lisää mausteet, timjami ja basilikan lehdet kokonaisina. Anna hautua 10 minuuttia matalalla lämmöllä. Jos haluat kastikkeesta ohuempaa, voit lisätä tilkan vettä.
Lisää sitten lihapullat pannuun ja anna hiljalleen kypsyä matalalla lämmöllä 10-15 minuuttia tai kunnes lihapullat ovat kypsiä. Jos et ole varma, halkaise isoin lihapullista ja tarkista. Kun lihapullat ovat täysin kypsiä, poista basilikan lehdet ja timjamin oksa. (Basilikaa ei ole pakko, mutta itse en tykkää pureskella sitä lillunutta lehteä). Hienonna reilusti persiljaa ja sekoita kastikkeeseen kun se on jo nostettu liedeltä.
Nauti muusin tai pastan kera!
Herkullinen ohje :) tätä pitääkin kokeilla ;)
VastaaPoistaTestaa ihmeessä ja kerro tykkäsitkö :D Aurinkoista kesän jatkoa sinulle!
VastaaPoista