Romanialainen hapan kanakeitto (Rădăuțin keitto) - Ciorbă Rădăuțeană

lokak. 3, 2021 4 comments


Taas on keiton aika... 

Minulla meni tovi löytää sopiva suomennos tälle keitolle, enkä vieläkään oikein tiedä mikä sille olisi paras... Ehkä tuo Rădăuțin keitto. 

Rădăuți on itseasiassa kaupunki Romanian pohjoispuolella Suceavan maakunnassa, mikä selittää sen, ettei google-kääntäjä siihen pystynyt. Itseasiassa Google käänsi sen radikaalikeitoksi, eikä tässä nyt mitään niin radikaalia ole että ristisin sen nyt sillä nimellä. Itse vitsailin että annan sille nimeksi 'Romanialainen läträyssoppa', sillä jotta tähän keittoon saadaan täydellinen koostumus, vaatii se monenlaista läträystä vadista toiseen. Sitten... SITTEN kävi ilmi että tätä keittoa suositellaan eritoten KRAPULASSA, joten sehän voisi ollakin LÄTRÄÄJÄN SOPPA... 😂

Voit antaa oman ehdotuksesi kommentteihin. 

Tykkään tästä vaihtoehtona toiselle 'krapulakeitolle', nimittäin romanialaiselle pötsikeitolle, jota en saa alas sen mielikuvan vuoksi minkä siitä saan, mutta jonka liemi on kyllä hyvää. Tässä liemi on periaatteessa sama, mutta sattumina on  minulle paljon mieleisempi kana. 

Keittoon tulee runsaasti valkosipulia, ja se nautitaan tilkan etikkaa kanssa josta siihen tulee se happamuus. Kermana tässä käytetään smetanaa, ja tästä johtuu se läträys. Meistä moni on kokenut sen kun kuumaan ruokaan lisää hapankermaa, ja se juoksettuu, menee sellaiseksi rakeiseksi. Rakeisuus ei vaikuta toki makuun mutta eihän se kivan näköistä ole...  Tämän keiton niksillä haluan nyt kokeilla myös uudelleen butterkanaa, sillä mulla on just sen kanssa käynyt molemmilla kerroilla niin että pinta muuttuu rakeiseksi.

Moni resepti sanoo että keitto tulisi tehdä kanan rinnasta, mutta minä en. Paras liemi tulee luullisesta kanasta. Suosittelen käyttämään luullista kanaa, koipia, tai jopa kokonainen kana. Kun kana on kypsää, voit siitä säästää osan jotain muuta ruokaa varten. Mä tein nyt neljästä koivesta keiton. 

Rădăuțin keitto - Ciorbă rădăuțeană

Kanalientä varten

  • 4 broilerin maustamatonta koipea
  • 4-5 porkkanaa
  • 1 sipuli
  • n. 100 g pala juuriselleriä
  • 1 - 2 palsternakkaa
  • 1 punainen suippopaprika
  • 1 punainen tuore chili
  • kokonaisia maustepippureita
  • suolaa
  • Valmiin keiton pinnalle persiljaa
  • Tarjoiluun valkoviinietikkaa

Valkosipuliliemi

  • 1 kokonainen valkosipuli
  • 500 ml valmista kanalientä

Hapankermaliemi

  • 400 g ranskankermaa tai smetanaa
  • 4 raakaa kananmunan keltuaista
  • 1 rkl vehnäjauhoja 
  • suolaa
  • Valkosipuliliemi

Valmistus

Huuhtele broilerin koivet. Tiedätkö ne verimänkit  ym pois. Näin niitä ei tarvi kalastella liemestä pois. 
Laita koivet isohkon kattilan pohjalle ja laske päälle kylmää vettä niin että ne peittyvät juuri. Lisää pari tl suolaa ja anna kiehua n. 15 - 20 minuuttia. 

Huuhtele ja kuori sillä aikaa porkkanat, juuriselleri ja palsternakka. Leikkaa selleripala kahtia, ja porkkanat sekä palsternakka 2-3 osaan. Kuori myös sipuli, mutta jätä se kokonaiseksi. Poista paprikasta kantapala ja halkaise se pitkittäin. Poista siemenet. 
Voit myös kuoria valkosipulin kynnet valmiiksi odottamaan. 




Poista keiton pintaan noussut vaahto hyvin ja lisää sitten kasvikset keittoon. Chili myös kokonaisena keittoon siis, ja anna kiehua hiljalleen n. 50 minuuttia. 

Nosta kattila sitten liedeltä. Nosta kasvikset liemestä pois, johonkin kulhoon. Kerron myöhemmin mitä voit niille tehdä...

Nosta myös broilerin koivet liemestä pois, ja siivilöi liemi.



Poista koivista nahkat ja irroita lihat luista. Revi lihasta suikaleita. Jos keitit kokonaisen kanan, ehkä puolet riittää... Laita suikaleet takaisin liemeen. (Kattila edelleen poissa kuumalta liedeltä).

Raasta tai purista valkosipulin kynnet kulhoon johon mahtuu puoli litraa nestettä. Lisää kanalientä kauhallinen kerrallaan, koko ajan sekoittaen, valkosipulin sekaan, kunnes kulhossa on se puoli litraa lientä. Peitä kulho kelmulla. 

Laita nyt kananmunan keltuaiset isoon kulhoon, joka kestää kuumaa nestettä. Lisää ripaus suolaa ja vatkaa kevyesti sekaisin. Lisää keltuaisten sekaan jauhot ja sekoita hyvin. Lisää smetana lusikallinen kerrallaan koko ajan sekoittaen. Siivilöi sitten valkosipuliliemi tiheän siivilän läpi kermaseokseen, taas koko ajan sekoittaen. 

Ja siirrymme nyt ihan kunnon läträykseen... 

Kauhallinen kerrallaan, lisää kanalientä kattilasta kermaseokseen koko ajan sekoittaen, kunnes KUMPIKIN LIEMI OVAT SAMANLÄMPÖISIÄ. Tää on hei se salaisuus siihen ettei hapankerma kokkaroidu. 

Laita kattila nyt takaisin liedelle matalimmalle lämmölle ja ala nyt lisätä hapankermalientä kauhallinen kerrallaan kulhosta takaisin kattilaan. Sekoita koko ajan. Kun kaikki liemi on keitossa, anna sen hiljalleen kuumentua 5-10 minuuttia. 

Hienonna sillä aikaa persilja, ja vähän tuoretta chiliä. 

Ripottele tuore persilja keiton pintaan ja sekoita. 



Tarjoile lautasille ja ripottele keiton pintaan muutama chilisiivu. Lorauta keittolautasille n. 1 rkl etikkaa ja nauti!


P.S. Sitten ne kasvikset... Pilko ne kulhoon, lisää  vaikkapa broileria kuutioina, jota sulta ehkä jäi keitosta, kourallinen herneitä, 2 rkl majoneesia ja 1/2 tl dijonsinappia ja sekoita. Pikku loraus sitruunamehua, ja olet juuri luonut pikaversion kuuluisasta Salata de Boeuf-salaatista. Jos ei ole broileria, kuutioi vaikkapa kinkkua, meetwurstia, mitä vaan lihaa oikeastaan... 

Kommentit

  1. No nyt on keittojen keitto! Makuhermojani kutkuttaa aina ripaus hapanta ruoassa. Tästä tuli jollain tapaa mieleen Lyonin kana, jota tein eilen taas komppanian annoksen myös pakkaseen. Siihen tulee reippaasti punaviinietikkaa ja creme fraichea - jotenkin kuvittelin että näissä on samanhenkisiä elementtejä ja makuakin.
    Tätä aion kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en muuten ole Lyonin kanaa kokeillut koskaan. Pistän 'to try' mappiin ehdottomasti :) Mukavaa viikkoa sinne, Maarit <3

      Poista
  2. Hei, sain tänne kivan kommentin nimimerkiltä NICK, mutta sählätessäni hyväksymisten kanssa, vahingossa deletoin sen.
    Siinä luki: 'Tämä on oma suosikkini myös. Kääntäisin vain Radautin kanakeitoksi, koska romanialaiset ruokien nimet ovat suoraviivaisen yksinkertaisia. Tyyliin sieniä ja mamaligaa. Hieno blogi ja komeita kuvia, pitää lukea lisää. Tsemppiä Romaniassa asumiseen, mekin muutimme tänä vuonna tänne.' ja niin mielelläni olisin halunnut siihen vastatakin. Daaaamn!

    Minua kiinnostaa, Nick, jos loydät tänne takaisin: minne päin olette muuttaneet ja mitä teet? :D Haen nimittäin itse täällä etätyotä asiakaspalvelussa (fluent Eng/Fin) ja kaikki kontaktit on plussaa :D
    Ja niin totta muuten tuo, ruuilla ei ole ihmeellisiä nimiä vaan nimi kertoo hyvin yksinkertaisesti mitä tulee eteensä saamaan. Vaan kuulllostaahan se eksoottiselta suomalaiselle. Jos Spag Bolognese olisi romanialainen, se olisi varmasti spaghetti si sos cu carne si rosii :D Spagettia ja lihakastiketta tomaatilla.

    VastaaPoista
  3. Moi, en huomannut aikaisemmin tätä, asutaan Bucovinassa. Täältä löytyy lisää juttuja aikamatkustaja@blogspot.com. Voit laittaa myös suoraan meiliä, osoite löytyy blogista.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…