It starts with a sorry - Ajatuksia vähemmistöjen sorrosta

syysk. 2, 2022 0 comments

 


Tänään juttelen teille vähemmistöihin kohdistuvasta sorrosta. Kirjoitin aiemmin mieheni kohtaamasta syrjinnästä, mutta nyt kun olemme toistaiseksi kotiutuneet Romaniaan, menen syvemmälle aiheeseen. 

Kiteytettynä voin sanoa, että vähemmistöihin liitetyt rikokset ovat kaikki valkoisen ihmisen aikaansaannosta. Oli kyseessä sitten Romaniväestön taikka vaikkapa afrikkalaistaustaisten rikokset. Kaikki on lähtöisin heihin kohdistuvasta syrjinnästä. Otetaanpa esimerkiksi romaniväestö.

Romaneihin kohdistunut vaino on alkanut jo vähintään 1500-luvulla. Heitä karkoitettiin maista ja heitä pidettiin orjina. Heidän perheet hajotettiin ja lapsia otettiin pakosta huostaan. Heitä kiellettiin käyttämästä omaa kieltään ja kansallispuvut kiellettiin. Suurimmat vainot keskittyivät natsisaksan ajalle, jolloin heidän tuli kantaa merkkiä (Z/ZM/ZM+/ZM-/NZ) josta kävi ilmi heidän "epäpuhtaus". 1942 Natsisaksassa romanit lähetettiin Auschwitzin keskitysleirille, ja siellä tapettiinkin jopa 600 000 romania. Romaninaisia pakkosteriloitiin vielä 80-luvulla muunmuassa Tsekkoslovakiassa. Vaikka tilanne on huomattavasti parantunut noista ajoista, kokevat Romanit kaikkialla Euroopassa edelleen syrjintää. Heitä häädetään kylistä ja kaupungeista. Mm. Ranskassa on 2000-luvulla häädetty kymmeniä tuhansia romaneita kylistä ja kaupungeista. 

Olen hyvin tietoinen romanien tekemistä rikoksista niin täällä Romaniassa, kuin muuallakin Euroopassa, mutta kysyn vaan; What would you do?

Kuulen usein 'he SAAVAT käydä koulua, mutta eivät halua' 'mutta he saavat tehdä töitä mutta eivät halua'. Heille annettiin kokonainen kerrostalo täällä läheisessä kaupungissa, ja he tuhosivat sen muutamassa kuukaudessa; repivät kuparijohdot seinistä, kahvat ikkunoista ja möivät ne. Miksi? Koska mitä sä teet kerrostaloasunnolla, kun et saa töitä. Asumalla metsissä ja pelloilla, he voivat kasvattaa edes ruokaa. 

Tämä on meidän vika. 

Se, että me nyt SALLIMME heidän tulevan kouluihimme tai SALLIMME heidän hakevan töitä kuten muutkin, on eräänlaista viherpesua. Miksi hitossa, tietäen mitä heidän vanhempansa, isovanhempansa ja esivanhempansa ovat valkoisen vallan käsissä joutuneet kärsimään, haluaisivat ottaa vastaan tämän ohuen oljenkorren? Opiskella ihmisten ympärillä jotka edelleen halveksivat heitä ja pitävät heitä likaisina ja huonompina ihmisinä? Tietäen, että eivät kuitenkaan saa työelämässä samoja mahdollisuuksia kuin valkoiset. Kuinka moni työnantaja ottaisi esimerkiksi kansallispukuisen romanin töihin. Ei melkein kukaan. 

Tämä on sitä 'suvaitsevuutta' pahimmillaan. Me suvaitsemme sinut (vaikka oletkin meitä huonompi). Saat tulla tänne, missä me jatkamme syrjintääsi, mutta hei, sun on oltava onnellinen että edes pääsit tänne, kun olet meitä alhaisempi. 

 Asiaan on pureuduttava ylhäältä käsin. On meidän hallitusten (KAIKKIEN maiden hallitusten!) nostettava kädet pystyyn, ja pyydettävä anteeksi. Anteeksi kaikkien näiden satojen vuosien sorron vuoksi. Meidän ei tule vain suvaita vähemmistöjä, vaan nostettava vähemmistöt täysin samanarvoisiksi kuin valkoiset. Emme voi pyyhkiä pois menneitä, mutta meidän tulee tehdä enemmän kuin vain SUVAITA. 

Työvoimapula ei ole vain Suomen ongelma, vaan ihan Euroopan- ja maailmanlaajuinen. Samaan aikaan ympärillämme on miljoonia romaneja pelkästään Euroopassa, joista VOISI saada yhteiskuntaamme työntekijöitä, jos heitä ja heidän taitojaan arvostettaisiin. Ei, heitä ei saa yhtäkkiä kouluun ja töihin näillä lillukanvarsilla. Työsarka tulee kestämään pitkään. Mutta nyt on aika aloittaa. On aika ottaa vastuu. 


Sama tilanne on esimerkiksi Amerikassa mustiin kohdistuvan syrjinnän kanssa. Hei, te saatte käydä koulua. Teemme teille oman 'mustan koulun' jossa on osavaltion paskimmat opettajat, jotka varmistavat ettet tule ikinä pääsemään kunnon jatko-opiskelupaikkoihin. Toki, sielläkin on poikkeuksia, ja joo, onhan Obama, ja Kamala Harris jajaja... He ovat niitä poikkeuksia. Amerikka on rasismissaan suorastaan voittamaton. Amerikassa on myös suuri ongelma vähemmistöjen tekemissä rikoksissa. Ei siksi että vähemmistöt ovat huonompia ihmisiä, vaan siksi, että valkoinen mies PITÄÄ, ja on pitänyt heitä niin kauan huonompina ihmisinä, että ne ei vaan enää jaksa yrittää miellyttää, vaan valitsevat toiset keinot selviytyäkseen. 

Mullekin on sanottu, oota kun pääset tänne Romaniaan ja näet mitä ne tekee. Niin vtu tekee. Ja kyllä, se on laitonta, ja se on väärin, eikä ole kiva herätä aamulla kun romanit on varastaneet aidan sun talon ympäriltä (näin kävi yhdelle perheelle täällä). Ei, en salli rikoksia, ja mulla on ihan erityinen inho varkaita ja rikollisia kohtaan, mutta se ei poista sitä tosiasiaa että me, valkoinen väestö, olemme sen itse aiheuttaneet. Ja on meidän tehtävä myös korjata se. 

Ei karkottamalla, vangitsemalla (toki rikoksista tulee rankaista,tekijää, ei koko väestöä), syrjimällä, vaan myöntämällä vastuumme ja aloittamalla alusta. Kuinka saamme vähemmistöt osaksi yhteiskuntaa riistämättä heidän kulttuuriaan, kieltämättä heidän tapojaan, musiikkiaan. Arvostamalla, nostamalla heidät samalle tasolle, ei vain SUVAITSEMALLA heitä tilaamme. Eimullamuutahei. 

Ajatuksia saa laittaa kommentteihin. Rasistiset viestit ja viestittäjät blokkaan. 


Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Tilaa tästä VHH-reseptit e-kirjani!

Käytä myös alekoodi VHH2022

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca