Pohdintaa ruokakustannusten noususta. Voiko oikeasti 20€:lla ostaa useaksi viikoksi ruokaa?

lokak. 29, 2022 4 commentsKeskustelu käy kuumana kustannusten noususta, ja taannoinen Sarkomaan aivopieru sai sen suorastaan räjähtämään mm. Twitterissä.

Kuinka irrallaan todellisuudesta voi olla ihminen, joka väittää että 20€:lla saa monen viikon ruoat?

Sarkomaa pyysi anteeksi epätarkkuuttaan, ja kertoi viitanneensa keskusteluun naapurissa asuvan eläkeläisen kanssa, ja halusi tuoda esiin että 20€ oli hänelle iso raha. 

Kyllä, 20€ ON ihan valtavan iso raha, vähävaraiselle. Se tulee ajatella niin päin, että mitä Sarkomaan naapuri tekisi, jos hän pudottaisi sen kaksikymppisen. Hän näkisi nälkää. Kaksi viikkoa. Ihan oikeasti. 

Keski- tai suurituloinen heittelee kaksikymppisiä tuosta vaan nähdessään hauskan puseron kaupan ikkunassa, eikä se kaksikymppinen tunnu missään. Jos heiltä tipahtaisi kaksikymppinen, heitä harmittaisi hetkisen, ja he menisivät nostamaan uuden kaksikymppisen tililtään. 
Sarkomaan naapuri näkisi nälkää. Hän näkisi ehkä seuraavan kaksikymppisen vasta kahden viikon päästä

Sarkomaa sanoitti sen siis aivan väärin. 

Miten voikin mennä viesti niin pieleen? Vai  ymmärrettinkö se tahallaan väärin?

Kuunneltuani videonpätkän Iltalehden sivulta, minä ymmärsin hänen kommenttinsa näin:

Sarkomaa ei tarkoittanut että 20€ tulisi riittää, sanotaanko nyt, meillä kaikilla monen viikon ruokiin. Hän tarkoitti, että meillä on täällä ihmisiä jotka JOUTUVAT sinnittelemään sillä. Heitä, joille hallituksen esittämä KELA-korvausleikkaus on iso asia, vaikka se varakkaammalle tuntuu pikkurahalta. Jos he menettävät kahden kymmenen euron KELA-korvauksen, se on poissa heidän lautaseltaan.

Minä voin hyvinkin uskoa, että nuuka eläkeläinen SAA ostettua ainakin lähes pariksi viikoksi kahdella kympillä ruokaa. Tämä siksi että vanhukset tuppaavat olemaan luovia, tekemään ruokaa useiksi päiviksi kerrallaan. Ja toiseksi, ikääntyneet syövät pienempiä annoksia, ja heidän ruokahalunsa usein vähenee.  (Lähde: Ruokavirasto)

Ja kolmanneksi: etenkin ikääntyneet jotka elivät läpi pula-ajan, eivät koskaan olekaan mättäneet lautaselle puolta kiloa lihaa, vaan liha on se lisuke. Suurta osaa lautasesta täyttää perunat ja juurekset. Jauhelihaa jatketaan korppujauhoilla, lihakastikkeessa pääosaa esittää kastike, lihaa on sattumina jne. 
Pointti on se, että ONKO SE OIKEIN että ikänsä veroja maksanut ja töitä tehnyt sairaanhoitaja, joutuu sinnittelemään sillä? Ja pian ilman sitä, jos hallituksen esitys menee läpi. 

Disclaimer: En ole Kokoomuslainen, ja yleisesti ottaen olen sitä mieltä että nimenomaan KOKOOMUS on se puolue jonka toimet ovat saaneet, ja tulevat saamaan vähävaraiset vielä suurempaan ahdinkoon jos puolue pääsee hallitukseen seuraavalla kaudella. Joten oli Sarkomaan kommentti niin tai näin, se oli sanahelinää mielestäni. Asia joka ei Kokoomusta kiinnosta oikeasti pätkääkään, mutta he haluavat meidän luulevan niin. 

Twitterissä kiinnitin huomiota siihen, kuinka moni oletti että sillä rahalla pystyy syömään vain nuudeleita. Hmmm. Ei nuudelit ole halpoja, jos eläminen on kahdesta kymmenestä eurosta kiinni. 
Esimerkiksi Prismassa 6pkt:n pakkaus Mama nuudeleita on 2,85€. 1kg pitkäjyväistä riisiä on 1,79€. Väitän että saat riisistä enemmän kuin 6 annosta ruokaa. 


Ai, pelkkää riisiäkö tässä joutuu syömään? Ei toki. Yksi mun lemppariruokia on munassa paistettu riisi jossa he-ma-paa. 450g he-ma-paa on Prismassa 1,09€ (kirjoittaessani tätä).

Ja missä ovat keitot? 


Ihmisten listatessa mitä he ostaisivat 20€:lla, toistui listoissa kaurahiutaleet, soijarouhe ja kuivatut herneet, makaroni ja jauheliha. Moni oletti ettei voi enää syödä lihaa tai kalaa ollenkaan, ja olivat huolissaan proteiinin saannista. Vähävaraisenkin silti kannattaa kurkistaa kalatiskille. Kalatiskeillä on aika usein silakka ja muikku tarjouksessa. Jos kilohinta on esim 4€, se on melkoinen kasa fileitä. Yksinäinen voisi siis tuolloin ostaa vaikka 300g vähän yli eurolla, ja saisi siitä kolmeen ateriaan fileet. Kylkeen perunoita ja porkkanoita.   

Hernekeittoa, ja valmispinaattikeittoa lukuunottamatta kellään ei tullut mieleen seuraamassani Twitterketjussa keitot. Ei minusta Pinaattikeitto ole halpa. Halvin Prismassa oli Kotimaista pakastepinaattikeitto, joka oli 1,60€. Siis yhteen ateriaan. Jos sinulla on 20€, ja ruokaa pitää olla 14 päiväksi, se tekee 1,42€/vrk.

Minä tein kahdella kymmenellä eurolla kanakeiton vähintään kuudeksi päiväksi (käyttäen paketista 2 koipea, kolmannen pakastin), bolognesen (ilman viiniä) jota söisin n. 3 päivää. Tein jauhelihakeiton, kalapuikkoja (450g pakkaus, josta söisin vähintään 4 illallista), aamiaisleivät juustolla ja kananmunilla. Itseasiassa twitterissä taisin sanoa että söisin kanakeittoa 3 päivää sillä vertasin ihan omiin kokemuksiin, mutta meillähän on kaksi syöjää taloudessa, ja tässä keskustelussa puhutaan yksineläjästä. 

Eli ynnätäämpä vähän:
Aamiaisia: leipäsiivuja paketissa on 19-20. Kananmunasiivuja 2 per slice, juustoa siivu per slice... nekin riittävät=>Aamiaisia riittäisi siis viikoksi jos syö kaksi leipäpalaa. Loput leivät menee keittolounaiden kaveriksi.
Lounaita: kanakeitto x6, jauhelihakeitto x3 
Päivällisiä: Pasta Bolognese x3 Kalapuikot perunoilla ja porkkanoilla x4

Jäljellä on vielä pakkasessa se 1 kanankoipi. Muusin kanssa? Pieni keitto pariksi päiväksi? Ostoksissani oli 1kg porkkanoita ja nippu selleriä joista kyllä vielä yhteen keittoon riittäisi... 

Toki jäi ostamatta mm. kahvi, eikä rahaa riittänyt hedelmiin, mutta ajattelin nyt tilannetta, jossa ihan oikeasti on 20€ jäljellä elämiseen. Siinä nyt ei vaan laiteta kuutta euroa kahviin. Tupakatkin jää kauppaan jos on oikeasti tosi kyseessä. 
Yllä siis on minun S-kaupan verkkokaupassa tehty mallitilaus. Ostoksille kannattaa ainakin Prismassa suunnata illalla, jolloin esimerkiksi osa näistä tuotteista saattaisi löytyä laputettuina. Köyhä menee tietenkin paikan päälle ostamaan että bongaa ne laputetut...

Lopputulema: FAIL! 
Jos siis katsotaan sitä 14 vrk selviytymistä, mutta kyllä minä mielestäni sain aika monipuolisesti ruokaa silti. 

JOS lihat olisi laputettu, jäisi ehkä rahaa riisipakettiin ja siihen he-ma-paan. Silloin selviäisin tällä kaksi viikkoa. Ehkä möisin kotoani jotain kahvipakettia vastaan, sillä elämä ilman kahvia on turhaa 😫.

Kyllä tällä yhden kaksiviikkoisen sinnittelisi, mutta jos aina olisi sama tilanne eikä koskaan olisi sitä ylimääräistä jolla voisi ostaa vaikka soijakastikkeen, tai hedelmiä, tai suklaapatukkaa, olisihan se kamalaa, etenkin sukupolville jotka eivät ole eläneet aiemmin lama-aikaa, eikä koskaan ole ollut mistään puutetta. 

Mikä on vielä kamalampaa, on se että tämä ON todellisuutta monelle hyvinvointivaltiossamme. 

Twitterissä myös nillitettiin heille jotka saivat aikaan monipuolisen kauppalistan: 'mutta oliko ne raaka-aineet kotimaisia, oliko ne laadukkaita?'. 

News flash, dudes: 
Tyyppi jolla on kahdeksi viikoksi 20€ ruokaan, ei todellakaan voi alkaa poimia rusinoita pullasta. Mutti jää kauppaan, ja tilalle tulee Xtra. Hintaero on 54 senttiä. Sillä saa pussin makaronia ja 2 yleisperunaa. Kauppaan jää myös luomumunat, broileri ostetaan marinoituna, jos ollenkaan jne. 

Mekin ollaan oltu tosi tiukilla joskus. Silloin on ostettu marinoituja broilerin koipia ja pesty ne marinadit pois, koska muuten etenkin noi oranssit halpismarinadit on ihan kamalaa kuraa. 

Oikein herkullinen ja edullinen illallinen on ollut pannulla paistetut perunat ja päälle paistettu muna. Tai Polenta juustoraasteen kera. 
Joskus teimme kanakeiton nuijista tai koivista, mutta keiton ollessa valmis, otettiin ne pois keitosta. Näin meillä oli alkuruoaksi maukas broilerista makua saanut kasviskeitto, ja pääruoaksi paistettiin ne keitetyt kanat ja keitettiin kaveriksi polentaa.

Jos sulle ei vielä ole selvinnyt, toistan: Me rakastetaan keittoja! 

Perunat, porkkanat ja muut edulliset juurekset ovat meidän go-to, myös täällä Romaniassa. Meillä on melkein aina jääkaapissa keittokattila.  Edellisen postaukseni leikkopapukeitto on myös ihan superedullinen ja maukas keitto. 
Saatan syödä keittoa aamiaiseksikin. Yhteenvetona: Ei vähävaraisen tarvitse elää pelkällä makaronilla ja soijarouheella vaikka olisi vain se 20€ lompakossa, mutta:

 1. Suunnitelmallisuus on valttia
 2. Tee kerralla useammaksi päiväksi ruokaa, säästät näin myös energiakustannuksissa.
 3. Mealpreppaus auttaa. Etenkin kun tekee keittoja, tai laatikkoruokia, niin annoksina pakkaseen. Havannoit helpommin että moneksiko päiväksi tässä nyt olikaan evästä.
 4. Shoppaa illalla, metsästä alennuslappuja. Jos sinä iltana ei löydy, katso päiväyksiä sillä silmällä: olisiko ne huomenna laputettuna. That said, metsästä vain järkeviä alennuslapputuotteita, niitä jotka ostaisit muutenkin. 
 5. Valmisruuat eivät ole oikeasti halpoja, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Itsellä tulee mieleen vain hernekeitto, jos valitset halpismerkin (alle 0,80€). 
 6. Valmista siis ruoka, myös keitot, itse! 
 7. Kutsu itsesi (varakkaamman) kaverin luokse kahville, ja jos töissä on ilmainen kahvi, kipitä sinne ajoissa juomaan aamukahvit :D 
 8. Ota vastaan aina kun tarjotaan. 
 9. Onko kaverisikin tiukilla? Ostakaa yhdessä isompi pakkaus, joissa kilohinta yleensä alhaisempi, ja jakakaa. Esim. Lidlissä on monesti 1kg jauheliha hyvässä tarjouksessa. 
 10. Ota pois se 'ei mainoksia' kyltti postilaatikostasi, ja kilpailuta kauppoja. Kahvitarjous toisesta, kalatarjous toisesta.
 11. Hanki etukortit/sovellukset ruokakauppoihin ja käytä niitä.
 12. Tsekkaa aina mobiilitarjoukset! Siellä on usein esim kahvitarjouksia, ja just nyt löytyi muuten se Mutti S-mobiilitarjouksessa 0,79€ sille jolla piti olla sitä laatua, perkele.

Tuleeko sulla mieleen jotain vinkkejä edulliseen ruokailuun tai pihistelyyn?

Lähteet:

Kuvituskuvat: Canva.com 

Kommentit

 1. Mun tytöt jotka asuu omillaan on ollu ihan innoissaan kauppojen hävikki kassista. Kolmella eurolla on saanut kassin ruokaa. Tosin ne menee sovelluksessa aina salaman nopeasti kaupaksi eli nopeat syövät, hitaat eivät

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne sovellukset on kyllä hyviä. Mä innostuin vähän ennen muuttoa ResqApista, kun mun keittiökamat muutti ennen minua. Sai ihan tosi edullisesti ravintola-annoksia ja paistopistekasseja kun ei ollut enää pannuja ja kattiloita talossa :D

   Poista
 2. Loistava postaus ja kamala totuus! Sait minut oikein itkemään.

  Ei tähän voi mitään lisätä. Olen itsekin pohtinut asiaa omassa äskettäisessä postauksessa, ja olen tullut samaan päätökseen. Köyhyys on rankkaa, aikaa ja voimia vievä tila eikä sillä voi tuosta vaan leikkiä vaalien alla. Suomessa käännetään jo leipäjonosta ihmisiä pois, koska ruokaa ei riitä kaikille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja anteeksi että sain sinut itkemään. Joo, tuolla twitterissä huomaa kyllä että monilla ei oikeasti ole hajuakaan siitä miten moni joutuu oikeasti laskemaan senttejä pärjätäkseen. Meidän ahdinko oli tosin siksi että lähetettiin välissä aivan liikaa rahaa kerralla rakennusprojektiin tänne Romaniaan ja sit oltiin että fk, millä nyt eletään kun tili on lähes tyhjä, mutta siitä huolimatta opittiin todellakin elämään melko minimillä. Täälläkin eletään pääasiassa hyvin edullisten ruokien äärellä, ja taloa lämmitetään vaan niistä huoneista missä pääasiassa oleillaan. Just nyt ei oo lämmitys päällä ollenkaan, kun makkarissa on yli 19 astetta.

   Poista

Lähetä kommentti

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca