Romaniaa kierrellen - Maramures - Hilpeä hautausmaa - Cimitirul Vesel

lokak. 4, 2022 0 comments


Mitä ihmettä? Mitä hilpeää tai hauskaa voi olla hautausmaassa? 
Romanian Maramuresin kylässä oleva Hilpeä hautausmaa on yksi Romanian kuuluisimpia nähtävyyksiä, ja voin suositella siellä käyntiä lämpimästi. 

Hilpeän hautausmaan perusti paikallinen taiteilija Stan Ioan Pătraş, joka alkoi veistää haudoille puuristejä. Ensimmäiset runot hän kaiversi risteille vuonna 1935. 


Tyypillisesti kiviin on kaiverrettu ehkä satiirinenkin kuva henkilöstä, jopa heidän kuolintavasta, sekä kuvaus henkilön elämästä tai tietystä tapahtumasta henkilön elämässä hauskan ja ironisenkin runon muodossa. Näillä haudoilla ei itketä, vaan tekstin lukijalla nousee poikkeuksetta hymy huulille katsoessaan kiveä. 

Eräässä haudassa makaa salamaniskuun kuollut mies ja runon mukaan Jumala rankaisi miestä koska hän teki pyhänä peltotöitä. Toisessa kuvataan haudassa makaava nainen niin äkäisenä että vierailijaa kehotetaan olemaan herättämättä muoria joka antaisi herätessään lapselleen selkäsaunan. Eräässä ristissä kuvataan paikallista juoppoa sanoin 'Hän rakasti hevosia, mutta hevosiakin enemmän hän rakasti istua baarissa toisten miesten vaimojen vieressä' 😂

Kuten Voronetin luostarissakin, tällä hautausmaallakin on oma sininen sävynsä; Sapantan sininen. Sininen väri dominoi niin risteissä kuin kirkon maalauksissakin. Patrakselle sininen väri merkitsi taivasta, vapautta ja toivoa. Ortodokseille yleisestikin sininen väri merkitsee taivasten valtakuntaa, ikuista elämää ja äärettömyyttä. Sininen yhdistetään myös neitsyt Mariaan. Tämän takia myös ikoneissa on lähes poikkeuksetta sininen väri mukana. Muillakin väreillä on tarkka merkitys Hilpeän hautausmaan risteissä:  keltainen merkitsee hedelmällisyyttä, vihreä elämää, punainen intohimoa ja musta kuolemaa.


Hautausmaan kirkossa kannattaa myös käydä sisällä.


K
attoa koristaa upeat kynttiläkruunut ja maalaukset ovat jälleen upeita, aivan kuin aiemmissakin postauksissa vierailemissani luostarikirkoissa. 



Cimitirul Vesel on Unescon maailmanperintökohde. Se on äänestetty Euroopan ykköskohteeksi hautausmaana ja monumenttina. Tämän lisäksi Maramuresin alueelta löytyy seitsemän muutakin Unescokohdetta. Siksi suosittelen että varaat pohjoisen reissulle vähintään 3 vrk. Meillä jäi näkemättä monta kohdetta, mistä olen nyt jälkeen päin lukenut ja harmitellut. Mutta pääsemmehän sinne helposti uudelleen. 

Kuten sanoin aiemmassakin postauksessa; jos et mene Maramuresiin kiireisimpään lomakauteen, suosittelen jättämään hotellivarauksen siihen vasta kun olette lähes perillä. Sääolosuhteet voivat olla vaihtelevia, liikenne takkuilla, tai vastaan tulee paikkoja jotka eivät olleet suunnitelmissanne, mutta haluatte siellä pysähtyä. Maramures, ja koko Bucovinan alue on täynnä hotelleja ja majapaikkoja. Helpoiten löydät ne booking.comin kautta. Jos teillä on mukana romanian kieltä puhuva ihminen, suosittelen katsomaan paikan booking.comista, mutta soittamaan suoraan hotelliin. Saatatte saada paljon edullisemman hinnan näin, tosin majoitus on suht' halpaa muutenkin. 


Eli meitsiltä ihan ehdoton suositus tämä Hilpeä hautausmaa! Ja muistappa että multa saa aina kysyä, jos tulee jotain mieleen suunnitellessa reissua. Autetaan ukkelin kanssa aina parhaamme mukaan. Jos ootte jo reissussa ja tulee vaikka kielimuuri tms,  niin mulle vaan ig:ssä viestiä niin soitellaan ja autellaan. 

Mukavaa lokakuuta sinulle! 💓




Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca