Romanialainen leikkopapukeitto - Ciorbă de pastai

lokak. 13, 2022 0 comments



Hei, reseptiä pukkaa välillä vaikka yksi reissukohdekin olisi naputeltavana. Tänään tehtiin leikkopapukeittoa, joka sopii loistavasti lihattomaan lokakuuhun. Reseptissä on hyvin edulliset raaka-aineet, mikä maailmantilanteessamme on varmasti jokaiselle iloinen asia. 

 Suosittelen valmistamaan leikkopapukeittoa heti kerralla ison kattilallisen, koska se maistuu myös seuraavana päivänä superhyvältä. 


Leikkopapuja on Suomessa saatavilla ainakin itämaisissa kaupoissa, ja ne ovat yleensä todella edullisia. Jos olet viherpeukalo, kannattaa kokeilla kasvattaa niitä itse, sillä ne ovat paitsi herkullisia, myös superterveellisiä.  Siemeniä on tarjolla hyvinvarustetuissa marketeissa ja nettikaupoissa. 

Romanialaisille ciorba-keitoille olennaista on se että niissä on hapan maku, ja se saadaan keittoon muutamalla eri tavalla....

Bors

Bors on jokaisessa romanialaisessa keittiössä oleva raaka-aine. Ihan jokaisessa. 

Se on fermentoidusta vehnäleseestä valmistettu neste, joka tuo romanialaisiin keittoihin sen uniikin maun. Täällä sitä saa ostettua pullossa, tai jauheena, mutta tarkoitukseni olisi opetella tekemään sitä itse. Minun piti mennä tuttavien luokse hakemaan resepti ja ottamaan neuvot vastaan, mutta sairastuin. Minua on varoitettu että sen tekeminen on hankalaa...

Jaan teille nyt kuitenkin netistä löytämäni reseptin: Bors-resepti
Resepti on englanninkielinen mutta voit painaa hiiren oikeanpuolista nappia ja valita sieltä 'translate/käännä'. 

Romanialaiset saattavat juoda Borsia suoraan pullostakin, koska sillä on huikeita terveysvaikutuksia; Siinä on tärkeitä probiootteja ja entsyymeitä jotka auttavat ruoansulatusta. Se sisältää mm B,C,D-vitamiineja, kalsiumia, magnesiumia, seleeniä ja aminohappoja. Jotkut juovat Borsia krapulaan, aivan kuin esimerkiksi fermentoimalla valmistettujen suolakurkkujen lientä jolla on paljon samoja vaikutuksia. 

Jos et jaksa valmistaa borsia, voit hapattaa keittoa myös esimerkiksi sitruunalla, tai suolakurkkuliemellä. Tässä jutussa, kirjoittaja oli kokeillut hapattamiseen raparperiä: Uusi suomi-artikkeli Bors. Tehdessäni lihapullakeittoa, puristin keittoon yhden sitruunan. Voit kokeilla sitä. Tai esim 1 dl suolakurkun tai hapankaalin lientä...

Teen borsille oman blogikirjoituksen heti kun opin sen tekemään, koska sitä voit käyttää kaikenlaisiin keittoihin. Tee siitä staple jääkaappiisi. Et tule katumaan. Borsin valmistus kestää muuten muutaman vuorokauden, joten aloita siitä, jos suunnittelet tekeväsi ciorbaa.

Tiedän Suomessa yhden paikan josta saa valmista Borsia...🠟🠟🠟

Vinkki Uudellemaalle

Helsingin Malminkartanosta löytyy romanialainen ruokakauppa, joka on aivan supersuperSUPERhyvä. 
Irimia market sijaitsee Tuohiaukio 2:ssa, ja löydät sieltä Borsin lisäksi vaikka mitä muita herkkuja: esim mici-makkaroita, savuluita, palkittua Sibiu salamia ja muita salameita ja makkaroita, suolakurkkuja ja pikkelöityjä kasviksia, kuten tomaattia ja vesimelonia (sun Täytyy maistaa pikkelöityä vesimelonia!!!) ja romanialaisia oluita ja siidereitä.

Ei ole maksettu mainos. Mainostan mielelläni ihan omasta ilosta heitä koska he ovat tuoneet Romanian herkut teidän saataville. He tekivät sen mistä me haaveiltiin, muttei uskallettu.

Mistä tulikin mieleeni: Olisitteko kiinnostuneita tilaamaan Bors-jauheita minulta?

Voisin lähettää esimerkiksi 5 - 10 pussin lähetyksiä? esimerkiksi yhdestä 65g:n pussista saa 7 litraa keittoa. 5pss setti olisi postituskuluineen n.15€ jos olen oikein noita hintoja katsellut... Maksan verot ja minulla on y-tunnus.



Mutta sitten reseptiin.

Romanialainen leikkopapukeitto - Ciorba de Pastai


Leikkaa pavuista molemmista päistä n. 1 cm pois. Leikkaa sitten pavut kahteen osaan ja laita kulhoon. Peitä pavut kylmällä vedellä ja anna liota sillä aikaa kun valmistelet muut kasvikset. 

Kuutioi sipuli pieniksi kuutioiksi ja raasta porkkanat raastimen isommalla osalla. Kuutioi myös paprika.



Kuumenna isossa kattilassa öljy ja kuullota siinä sipulia ja porkkanaraastetta kunnes ne alkavat pehmetä. Lisää sitten kattilaan paprikakuutiot ja kuullota vielä muutama minuutti. Kaada sen jälkeen kattilaan n. litra vettä ja anna kiehahtaa. 

Kun keitto liemi kuplii, lisää kattilaan pavut ja sekoita. Anna kiehahtaa uudelleen ja lisää vielä 2 litraa vettä sekä 1 rkl vegetaa tai aromisuolaa. Muistutan-EI yrttisuolaa tai herbamarea!! Voit laittaa myös tavallista suolaa, tällöin laita aluksi 1 tl suolaa, ja lisää maun mukaan keiton valmistuessa. 

Anna kypsyä matalalla lämmöllä kunnes pavut ovat pehmenneet hieman, ehkä 5 minuuttia. Lisää sitten tomaattikuutiot ja sekoita. Anna kypsyä vielä viitisen minuuttia. Tässä vaiheessa me lisättiin vielä vajaa litra vettä ja kiehautettiin.

Jos olet niin onnekkaassa asemassa että kävit Irimiamarketissa ja ostit Bors magic jauhetta, sekoita sitä 1 rkl keittoon kun se on kiehahtanut. Jos et, lisää puolikkaan sitruunan mehu, tai desi kurkun lientä. Laita kansi päälle ja anna nyt hiljalleen kypsyä n. 20 minuuttia. MAISTA. Onko tarpeeksi suolaa? Pavuista tulee keittoon aavistuksen makea vivahde. Onko siinä pieni happamuus? Me lisättiin jauhe Borsia 1 rkl tässä vaiheessa, sekä vähän aromisuolaa. Lisää mausteita oman maun mukaan. 



Keitto on valmis kun pavut ovat pehmeitä pienellä purutuntumalla. Ripottele valmiin keiton pinnalle persiljaa. Tarjoile tuoreen leivän kanssa.


p.s. kuvasin kotigourmeeta ig:tilin kohokohtiin valmistuksen. Kannattaa kurkata videot. 

Ihanaa viikkoa sinulle!!


Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca