Romaniaa kierrellen - Cluj Napoca - Transylvanian 'pääkaupunki'

elo 31, 2023 0 comments


 Cluj, Bukarestin jälkeen toiseksi suurin kaupunki Romaniassa, on yksi lempikaupungeistani. Siinä yhdistyy saumattomasti historia, kulttuuri ja moderni kansainvälisyys. 

Clujin kaupunki sijaitsee luoteis-Romaniassa, ja sitä kutsutaan Transylvanian epäviralliseksi pääkaupungiksi. Cluj-Napocan kaksiosainen nimi on ollut käytössä 70-luvulta saakka. Nimi Cluj tulee kaupunkia ympäröivistä kukkuloista, Clus tarkoittaen latinaksi 'suljettu'. 70-luvulla Ceausescu halusi sinetöidä kaupungille nimen joka viittaa sen Rooman imperiumin historiaan, sillä Cluj-nimen kaupungille on antanut Unkari, jonka kanssa Romanialla on varsin kipeä tausta. Napoca taas, joka käsitti Clujin maakunnan, oli Rooman imperiumin aikaan koko itäisen imperiumin pääkaupunki. 

Clujin kaupingin historia juontaa yli 2000 vuoden päähän, ja kaupungista löytyy edelleen jäänteitä roomalaisten rakennuksista. 


Historiallisesti Cluj on ollut teollisuuden ja kaupan keskus Romaniassa satojen vuosien ajan, ja Clujista löytyy myös Romanian parhaimmat yliopistot. Clujia pidetäänkin opiskelijakaupunkina. Vuonna 2015, EU nimesi Clujin Euroopan nuorisopääkaupungiksi, ja silloin Cluj lanseerasikin ensimmäistä kertaa Untold-festivaalit, joista nopeasti tuli yhdet Euroopan suurimmista edm-festivaaleista. Untold-festivaalit ovat Clujille tärkeät. Se turistien määrä on järjetön, mikä tarkoittaa rahaa. 




Festivaaleja ei järjestetä hutiloiden, kuten Suomessa tunnutaan tekevän,ottaen huomioon ainakin viimeisten kahden vuoden uutisten, missä turvallisuusasioita ei olla otettu huomioon, ja suuret tähdet peruvat tulojaan saatuaan selville miten alkeellista meno meillä Suomessa monilla festareilla on on. 

Koko kaupunki on mukana näiden festivaalien järjestämisessä. Kaupat, ravintolat, turistinähtävyydet, jotka usein tarjoavat rannekkeilla alennuksia. Asukkaat, jotka eivät osallistu festareihin, pistävät kotinsa vuokralle ja tienaavat 4 päivän majoituksesta 1-3kk:n asumiskulut. Not too bad... 

Hienointa on se että kaupunki on koko festivaalien ajan siisti. Kaupunki on täynnä poliiseja, siivoajia, vaikkakaan poliiseilla ei ole oikeastaan muuta tehtävää kuin liikenteen ohjaus, sillä tämä festarikansa osaa käyttäytyä. Roskat menee roskiin, kukaan ei ole änkyräkännissä eikä tappeluita, oksentelevia huligaaneja, taikka nurkkiin pissaavia pissiksiä ole, ollenkaan. 

Olen kirjoittanut edellisestä festarireissustamme Täällä joten en nyt tähän tekstiin tee kattavaa Untold-pläjäystä...

Cluj tunnetaan myös taiteesta ja kulttuurista, ja mielestäni yksi Clujin upeimmista rakennuksista onkin Clujin kansallisteatteri ja oopperatalo



Sen rakensi 1904-1906 Itävaltalaiset arkkitehdit Ferdinand Fellner and Hermann Helmer ja siinä näkyykin sen ajan uusbarokkinen majesteettisuus. Rakennus on luokiteltu historialliseksi monumentiksi, eli sitä saa vain entisöidä ja korjata, mutta ei muuttaa. Lucian Blaga oli romanialainen filosofi, kirjailija, runoilija ja näytelmäkirjailija, ja hänen koko tuotanto on esitetty tässä teatterissa. 



Pyhän Mikaelin kirkko on Transylvanian alueet toiseksi suurin kirkko ja sen rakennustyyli on goottinen. Kirkon torni on Transylvanian korkein. Historiallisilla kirkoilla Romaniassa on yhteistä se että niillä on usein valtavan korkeat tornit, koska uskottiin että Jumala kuulee paremmin rukoukset, mitä korkeampi kirkon torni on. Tämän kirkon torni, risti mukaanlukien on 80 metriä.

Kirkkoa on alettu rakentaa 1300-luvulla, ja sen ensimmäistä vaihetta rakennettiin kokonaista 74 vuotta,  ja sen toinen vaihe on valmistunut  1400-luvun puolessa välissä. Sen rakennuttivat Clujin asukkaat, sillä rakentamisessa mukanaolleille luvattiin synninpäästö. Kirkon alunperin barokkityylinen torni korvattiin 1800-luvulla goottilaisella tornilla. 

Kirkko on upea näky keskellä Clujia, Unionin aukiolla. Siinä on jotain aavemaisuutta, vai onko se juuri sitä goottisuutta, mene ja tiedä... 

Kirkon edessä on Unkaria 1400-luvun loppupuoliskolla hallinneen kuninkaan, Matthias Corvinuksen monumentti ja patsas vuodelta 1902, ja hassuna faktana, patsaan tekijä kaiversi omat kasvonsa yhdelle kuningasta ympäröivistä sotilaista. Matthias kastettiin tässä kirkossa. 


Shot pillars - monumentti sijaitsee myös Unionin aukiolla, kuuluisan Rhedeyn palatsin edustalla. Rhedeyn palatsi on myös saanut historiallisen monumentin arvonimen. 

Ammutut pilarit-monumentti on tehty kunnioittamaan niitä marttyyreita, jotka kuolivat ammuttuina tällä paikalla 1989 vallankumouksen alettua. Vallankumous johti kommunismin ja Ceausescun tuhoon. Pilarit ovat pronssia ja niissä on luodinreikiä. Monumentin on luonut Liviu Mocan.



Cluj-Napocan ortodoksinen katedraali saa haukkomaan henkeä. Rakennustyylinä tässä bysanttinen.  Kirkossa ei ilmeisesti saanut kuvata, mutta otin silti muutaman kuvan arkistoihini kirkon sisältäkin. 

Se on rakennettu 1920-1930 luvulla. Myös tämä rakennus on historiallinen monumentti. Romania osaa sen mitä me Suomessa ei osata; suojella upeita historiallisia rakennuksiaan. Kirkon edessä on valtava aukio, jota suojelee pyhimysten patsaat. Aiemmin esittelemäni teatteri on suoraan tätä katedraalia vastapäätä, aukion  toisessa päässä. Seisoin keskellä aukiota ja ihastelin kaikkia upeita rakennuksia jotka vieri vieressä kiertävät aukion ympäri. 

Cluj on upea, upea kaupunki, enkä millään saa mahtumaan yhteen postaukseen murto-osaakaan keskustan tarjonnasta. Kaupungissa on jokaiselle jotakin, taidetta, historiaa, musiikkia, yöelämää, ruokatarjontaa, ostoskeskuksia ja putiikkeja, puistoja ja vuoristomaisemia. 

Suosittelen ehdottomasti Clujia vierailukohteeksi, ja sinne kannattaa varata pari päivää vähintään. P.S. Clujissa on myös lentokenttä. Kannattaa tsekata lentoja sinne Bukarestin sijaan...

Tulossa postauksia Clujin maakunnan nähtävyyksistä. Watch this space. 






Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…