Hyvää heinäkuuta!
Täällä on pääasiassa aurinko paistanut ja asteet kolmenkymmenen paremmalla puolella koko ajan, lukuunottamatta väliin puskevia myrskyjä. Sellaisia myrskyttömiä pilvipäiviä, ihan ilman tuulenpuuskia, ei näytä olevan juuri laisinkaan, se on joko helle tai myrsky. Minulle tuo yli 30 alkaa olla aavistuksen liikaa, riittäisi vaikka sellainen 26-28 lempeällä tuulella, kiitos.
Mutta se smalltalkista; Inspiroiduin kokkaamaan tätä paputahnaa itse, ostettuani sitä vast'ikään valmiina Lidlistä. Fasole Batuta on Romaniassa ja Moldovassa hyvin suosittu tahna, ja yleinen ortodoksipaastoruoka.
Lisäksi valkopaputahna on vegaaninen, eli vegaanit hoi, protskuvinkkinne on tässä!
Tämä paputahna on niiiin hyvää, väitän että hummustakin parempaa, ja se tulee syödä tuoreen leivän kanssa mutta toki voit käyttää sitä dippinäkin vaikkapa kasvistikuille.
Blogista löytyy myös vanhempi paputahnareseptini: Icre de Fasole jossa on sekä valkoisia että kidneypapuja, mutta tämä tehdään valkopavuista ja resepti on yksinkertaisempi.
Mielestäni valkopaputahna on myös jolllain tapaa lempeämpi, kuohkeampi, no, sellainen Hummusmainen.
Tahnan voi tehdä tölkkipavuista, mutta mikset tekisi kuivista? Heität ne kattilaan illalla likoamaan ja tadaa-aamulla ne ovat valmiit käytettäväksi.
Valkopavut saavat yleensä liota vähintään 4h tai jopa 8h, riippuen siitä milloin ne on harvestoitu.
Pesaise pavut ja laita ne likoamaan runsaaseen veteen. Vaihda vesi vähintään kerran, esim 3h:n kohdalla.
Pavut alkavat turvota vedessä ja ovat lopulta noin kaksinkertaisia.
Liottamisen jälkeen kaada liotusvesi pois ja laita pavut kattilaan.
Peitä pavut taas vedellä niin että vettä on n. 4-5 cm papujen pinnan yllä.
Keitä n 15 minuuttia kiehuvassa vedessä. Poista pinnalle kertynyt vaahto.
Valuta ja peitä pavut taas vedellä.
Keitä seuraavaksi 10min. ja poista jälleen pinnalle kertyvä vaahto. Valuta.
*miksi tällaista tolskausta? saatat kysyä. Romanialaiset mummelit väittävät että pavuista tulee helpommin sulavia eikä ne aiheuta vatsavaivoja, eli läträä nyt niinku sanotaan
Peitä pavut jälleen vedellä, nyt niin että ne juuri ja juuri peittyvät. Lisää kattilaan yksi porkkana, ihan silleen kokonaisena, yksi sellerin varsi, 1-2 laakerin lehteä, suola, timjaminoksa sekä 1 murskattu valkosipulinkynsi ja keitä 20 minuuttia.
Ota kattilasta yksi papu ja testaa kypsyys: purista sitä sormien välissä. Sen pitäisi mennä helposti kasaan, olla pehmeää mössöä sisältä. Jos ei ole, jatka keittelyä ja testaa välillä.
Valuttaessa kypsät pavut, ota talteen 2dl papujen keittolientä.
Laita pavut blenderiin. Lisää 1 rkl öljyä, halutessasi 1 murskattu valkosipulinkynsi sekä ripaus mustapippuria sekaan.
Raasta sekaan myös puolikas keskikokoisesta sipulista. Sen pitää olla ihan pienimmällä raastinosalla raastettua, melkein mehumaista.
Kaada n. 1/2 dl pavun keitinlientä blenderiin myös ja ala sekoittaa. Jos tahna tuntuu liian paksulta, lisää nestettä vähän kerrallaan.
Lopputulos tulee olla kuohkeaa ja tasaista. Maista, ja lisää tarvittaessa suolaa.
Karamellisoitu sipuli
Leikkaa sipuli ohuiksi viipaleiksi.
Kuumenna pannussa 3 rkl öljyä matalalla lämmöllä. Lisää pannuun halutessasi hunaja ja ripaus suolaa
Anna sipulin hiljalleen kypsyä vähintään 20 minuuttia.
Lisää paprikajauhetta ja ripaus mustapippuria sekaan loppuvaiheessa ja anna vielä kypsyä kolmisen minuuttia.
Laita paputahna kulhoon tarjolle ja asettele pinnalle karamellisoidut sipulit.
Kaadan itse siihen myös hieman öljyä joka jäi sipuleista.
Käytä paputahnaa hummuksen tapaan, tuoreen leivän päällä, dippinä, tai, kuten mä teen monesti, levitän sitä wrappeihin pohjalle. Nauti!!
Kommentit
Lähetä kommentti