Romaniaa kierrellen - Tulcea - Gura Portitei - rantakohde jonne ei massaturismi ole vielä löytänyt

elok. 26, 2024 0 comments

Pitkästä aikaa pääsimme reissuun, ja voi, miten minä nautin, vaikka olimmekin matkalla vain viisi päivää. 

Katsottuani Romanian Netflixistä sarjan Flavours of Romania, mun bucket-lististä on tullut pitkä kuin nälkävuosi. Jos muuten saat jotenkin VPN:n kautta sen katsottua, suosittelen. Sarja on vain Romanian Netflixissä nimittäin.

Tämän reissun aikana sain vedettyä listalta kaksi kohdetta pois... Tai, no...1,5 koska haluan tehdä Delta Dunariin reissun uudelleen jotta näen myös villihevoset. Durariista kuitenkin myöhemmin. 

Gura Portitei ei ollut suunnitelmissamme itseasiassa laisinkaan, vaan siitä vinkkasi meille hostimme Mahmudiassa. Hän neuvoi meille kuinka sinne pääsee ja näytti kartasta reitin. 

Tämä oli oiva lisä reissuumme sillä ihan alunperin meidän oli tarkoitus mennä lomalla Mamaian rantakohteeseen ja tiesimme että ystävämme olivat sitä odottaneet. Sen reissun majoitus kuitenkin peruuntui ja aloimme miettiä että sen sijaan että otamme kalliin majoituksen jossain hotellissa Mamaiassa, mitäs jos tehdään jotain muuta. 

Olismme menossa Delta Dunariin joten löysimme majapaikan Mahmudiasta Booking-comin kautta. 

Host asui samassa kohteessa, mutta meillä oli omat sisäänkäynnit ja suihkut jne joten majoitus oli oikein oiva siihen tarkoitukseen että siellä käydään pääasiassa vain nukkumassa ja latautumassa seuraaviin seikkailuihin. 

Gura Portiteihin pääsee ainoastaan veneellä Jurilovcan satamasta. Mahmudiasta Jurilovcaan ajelee reilussa tunnissa. Meillä taisi mennä puolitoista. 

Jurilovcan satamassa on ravintoloita ja terasseja ja siellä voi vain mennä jonottelemaan veneeseen. 

Jos menet Gura Portiteihin vain päiväksi, sama kuski ajaa sinut edestakaisin ja kysyy kauanko haluatte olla rannalla. 

Meillä tuli hieman kiistaa koska osa halusi palata jo kahdelta iltapäivällä, minä kolmelta ja muutama vasta iltakuudelta. Palasimme kolmelta. Kuudelta palaajat kuski aikoi mahduttaa toiseen ajoon. 

Nää venehommat, niin Jurilovcassa kuin Delta Dunariinkin, ovat vähän niinkuin taksiasemat Helsingin keskustassa. Kuskit taistelevat asiakkaista. Jos olet buukannut veneen jo aiemmin ja kuskisi on vaikkapa Andrei, niin lähdeppä etsimään Andreita, niin heidän kaikkien nimi on yhtäkkiä Andrei. 



Oheisessa kartassa on meidän matka, mutta myös Jurilovcassa ja itse Gura Portiteissa on majoituksia, hotelleja ja majataloja. Meille tuo Mahmudia sopi siksi että siitä lähti ne veneet itse pääohteeseemme.

Jurilovcassa oli itseasiassa oikein ihanan näköinen ravintola jossa kävin itse ainoastaan vessassa sillä Jurilovcan turistivessa oli meikäläiselle No-no. Se on ihan veden äärellä ja oli hyvin Kreikkalaistyylinen valoisine ja sinisine maaleineen, mikä muuten toistui myös muissa sataman rakennuksissa sekä rantakohteen majoituksissa.

Anyway, Jurilovcasta vene Gura Portiteihin maksaa 7€ suuntaansa, eli 14€/hlö edestakaisin.


Se että ranta oli jaoitettu useampaan pienempään rantaan kivillä, sai tavallaan sellaisen eksklusiivisen tunnelman, mutta...

Ranta kaipaisi kkuitenkin aktiivisempaa siistimistä. Rantaan oli myös ajautunut paljon kuolleita meduusoja ja niitä lillui myös vedessä. 

Aluksi en huomannut muuta kuin rannalle ajautuneet, mutta myöhemmin veteen palatessa alkoi vähän inhottaa kun niistä ei ottanut selvää oliko ne sittenkin elossa.


Ilmeisesti joku varakas sijoittaja on ottanut alueen parannuksen asiakseen ja sinne on tulossa uusia hotelleita ja majoituksia, mutta se taas tuo mukanaan sen massaturismin. 

Googlasin myös noista meduusoista ja sama ilmiö on kohdattu mm Ukrainassa, Venäjällä ja Turkin turistirannoilla ja siitä puhutaankin meduusainvaasiona joka johtuu meren lämpenemisestä. 

Tällä alueella oli paljon muitakin merkkejä ilmastonmuutoksen aiheuttamista luonnon ja eläinten kärsimisestä ja kuolemista. 



Hiekka rannalla on hienoa ja pehmeää mutta sekin kaipaisi siistimistä. Paljon simpukankuoria, jotka isoimmilla rannoilla hienonnetaan hiekan sekaan. 


Rannalta löytyy muutama terassi ja vaatteidenvaihtokopit. Isommalta puolelta myös vessat, joita en uskaltanut käydä katsomassa. Mielestäni tämä on ok paikka päivän tai kahden reissulle mutta ei tämän hetkisessä tilassaan millekään viikon reissulle. 

Rantatuolin saa kahdeksalla eurolla, ja rantapojat tuovat tuoeille pehmusteet. Pehmusteet oli kuitenkin aika ankeat, mies käski rantapojan tuomaan hänelle puhtaamman kun sai todella likaisen pehmusteen. 


Gura Portitein sanotaan olevan korvannut Vama Vechen joka oli aiemmin tällainen 'alternative' ranta, mutta josta sittemmin on tullut myös turismin valloittama vähän sellainen "hippiranta" jossa järjestetään paljon tapahtumia ja jossa tunnetusti biletetään muullakin kuin veden voimalla. 


Instagramista löydät kohokohdista paikasta lisää kuvia ja videoita osoitteessa @ casavisca.

Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…