Romaniaa kierrellen - Delta Dunarii - Tonavan suisto

syysk. 29, 2024 0 comments

Tonavan suisto on ollut minun "ämpärilistallani" niin kauan kuin muistan. Olen nähnyt siitä dokumentteja, kuvia ja blogikirjoituksia, ja halusin sinne ehdottomasti. Aina se on kuitenkin jäänyt toteuttamatta, mutta tänä kesänä pääsin sinne viimein. 

Tonava on Euroopan toiseksi pisin joki, jota pidempi on vain Volga. Tonava laskee Saksan Schwarzwaldista Mustaanmereen, ja tämä alue ennen Mustaa merta, muodostaa Euroopan toiseksi suurimman ja tarkimmin suojellun suistoalueen. 

Tonavan suisto on luokiteltu Unescon maailmanperintökohteeksi ja siellä pesii yli 300 lintulajia vuosittain. 

Siellä on maailman kolmanneksi suurin biologinen monimuotoisuus, jonka ylittää ainoastaan Australian Iso vallirutta ja Galapagossaaristo, ja yli puolet siitä on koskematonta. 


Halusin eritoten nähdä pelikaanit, ja näinkin, mutten niissä isoissa parvissa mitä olen kuvissa ja dokumenteissa nähnyt. Tämä johtui siitä että menimme Tonavansuistoon hyvin, hyvin kuivan kauden aikaan. Veden pinta oli niin matalalla ettemme päässeet lähelle suuria parvia. 

Pienenä faktna, pelikaaneja on maailmassa noin 270 000 - 290 000 ja niistä PUOLET tulee Tonavan suistoon pesimään joka kevät. Lisäksi suistossa pesii mm. pitkänokkainen Pronssi-Iibis, merikotka, eri haikaroita, sekä merimetsoja.

Kalakanta suistossa on myös runsas. Siellä on tavattu ainakin 45 eri makean veden kalalajia, sekä yli 1200 kasvia. 

Suistossa asuu myös 4000 villihevosta. Valitettavasti hevoset jäi meiltä näkemättä sillä valitsimme 5h retken (tai se valittiin puolesTANI!). Pidemmällä 8h retkellä olisimme käyneet alueella missä ne laiduntavat.  

Suistoalue itsessään on harvaan asuttua, ja kalastus on alueella varsin suuri tulonlähde asukkaille. 


Tonavan suiston retkille pääsee kolmesta eri kaupungista: Tulceasta, Mahmudiasta tai Murighiolista. 

Tulcea on näistä suosituin, ja kallein, ja majoitus Tulcean tai Sulinan alueella voi olla kalliimpi kuin esimerkiksi Mahmudiassa, missä me majoituimme. 

That said, Tulceasta on parempi mahdollisuus saada opastettu veneretki Englannin kielellä. Meillä kuski puhui vain Romaniaa, mikä oli harmillista. 

Olimme liikkeellä ystävien kanssa ja löysimme Booking.comista majoituksen edullisesti. Majoittaja asui itse siellä mutta meille oli omat makuuhuoneet joihin oli omat sisäänkäynnit ulkoa. 


Paikka oli 5 minuutin kävelymatkan päässä venesatamasta. 

Majoittajamme varasi retkemme ja opasti muutenkin alueesta ja maksuista. 

Tärkeä muistaa

Turistina tarvitset luvan matkustaa Tonavan suiston biosfäärialueelle. Se maksaa 5 leitä/hlö/pv eli euron, ja se tulee hankkia etukäteen täältä:


Kalastukseen tarvitsee eri luvan joka löytyy samasta osoitteesta.

Maksoimme 5 tunnin veneretkestä 20€/hlö. Jos sinulla on koko päivä käytössä, ota se pisin reissu, tai, on mahdollista ainakin Tulceassa valita kokonaisuus useammalle päivälle jolloin pääsee näkemään enemmän. 

Suistoon järjestetään veneretkiä ympäri vuoden, mutta on muistettava että suuri osa linnuista lentää talvehtimaan etelään, mutta toisaalta Arktiset linnut taas talvehtivat Tonavansuistossa, ja niitä taas ei näe kesäkuukausina. 

Koska kyseessä on kosteikkoalue, on siellä sääskiä. Ei niitä ollut ihan kamalasti meidän retkellä mutta puolen tusinaa puremaa sain kuitenkin. Laita siis hyttysmyrkkyä. 

Ota mukaan vettä ja pientä evästä, varsinkin pidemmille retkille. 

Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…