Sarmale revisited - Romanialaiset kaalikääryleet vegaanisesti

loka 15, 2025 0 comments



Syksy on saapunut ja nyt kaipaan lämmittäviä täyteläisiä ruokia. 

Kirjoitin lihaversion Sarmalesta blogiin jo pian 10 vuotta sitten -> Sarmale lihalla ja se on resepti jota valmistan vähintään kahdesti vuodessa; jouluksi, sillä se on Romaniassa perinteinen jouluruoka, ja toisinaan myös uudeksi vuodeksi, tai kun mies sitä nurisee. 

Nyt kun olen kotona yksin, ja olen pyrkinyt vähentämään lihansyöntiä, päätin tehdä reseptin vegaanisesti.

Romaniassa vegeversiota Sarmalesta kutsutaan paastosarmaleksi, eli Sarmale de Post, sillä ortodoksiuskontoon täällä kuuluu paastota jopa muutaman kerran viikossa, mutta paasto tarkoittaa sitä että vältetään eläinperäisi tuotteita (jotkut myös öljyä), mutta kasviksia saa syödä kai niin kuin napa vetää. 

Vegeversioon täällä laitetaan eri täytteitä tattarista soijarouheeseen ja sieniin. Sanoisin että voit valita itselle parhaiten sopivan vegeproteiinin. 

Tässä reseptissä proteiinina on soijarouhe ja sienet. 

Pidemmittä puheitta, let's get cooking!

Few things:

  1. Jos haluat käyttää hapankaalia, suuntaa etniseen kauppaan. Niistä saa vakuumissa valmiiksi hapatettuja kaalin lehtiä tai kokonaisena hapatetun kaalin josta saat irroitettua  lehdet.
  2. Voit tehdä myös keitetyllä kaalilla, mut hapankaali best.
  3. Voit tehdä kääryleitä myös viininlehdillä. Niitä saa monesta marketista tai etnisestä kaupasta joko purkissa tai vakuumissa. Meidän kaupassa ei nyt niitä ollut.
  4. I'll be honest, käytin oikeaa smetanaa, koska kaupassamme ei ollut korviketta
OHOI, tarvitset-listasta puuttuu kokonaiset chilit, joko purkista tai tuoreena, en jaksa neljättä kertaa editoida tuota penteleen listaa.

Keitä myös polentaa. Karkeaa polentaa pussin ohjeilla.



Jos käytät hapankaalia, irroita lehdet kokonaisesta kaalista, tai ppoista valmiiksi irroitetut lehdet vakuumista ja laita veteen likoamaan. 

Liota myös viininlehdet jos käytät niitä. 

Hapankaali on hyvin suolaista ja emme halua ruoasta aivan niin suolaista. 

Raasta porkkanat( pienellä raastinosalla), hienonna sipuli ja selleri, sekä kuutioi sienet. 

Kuumenna öljyä pannussa, ja kuullota porkkanaa, sipulia ja selleriä pari minuuttia. 

Lisää sitten riisi ja jatka kuullotusta n. 3 minuuttia.
Lisää sienikuutiot, ripaus suolaa, paprikajauhetta ja pippuria. Sekoittele pari minuuttia. 

Lisää soijarouhe kuivana. Soijarouhetta ei tarvitse etukäteen liottaa. 

Kaada sekaan vesi.

Paistele vielä noin 5-7 minuuttia, älä kuitenkaan ruskista. Jos täyte on kovin irtonaista, voit lisätä vettä.

Kun täyte on valmis, anna sen jäähtyä. 

Leikkaa sillä aikaa kaalin lehdistä sopivan kokoisia. Minä leikkasin pois kovan keskipalan, ja sitten  leikkasin lehdet kolmeen osaan, eli yhdestä lehdestä pitäisi tulla 2-3 käärylettä. 

P.S valmistuksesta tulee pian video myös Youtubeen.

Nosta lehdet joissa on reikiä, sivuun, ne voi käyttää paikkaamalla reiät pienillä kaalin lehden palasilla. 

Ota lehti toiselle kämmenelle. 
Laita täytettä sopiva määrä lehdelle, niin että lehti on helppo kääriä ja päät painaa kiinni. 

Pyöritä rullaksi, ja tukisitten päädyt sisään. 

Olen nähnyt videoita joissa päädyt viikataan ensin täytteen päälle, mutta mielestäni kääryleet eivät pysy yhtä hyvin kiinni niin. 



Ota iso kattila esiin. Pilko kattilan pohjalle lehdistä pois leikatut kovemmat palat. Tämä estää kääryleitä tarttumasta pohjaan.

Pinoa kääryleet kattilan pohjalle aloittaen kerros aina ulkoreunasta kattilan mukaisesti. 

Kun kääryleet on kaikki tiiviisti kattilassa, lisää vettä niin että sarmalet juuri ja juuri peittyvät. Kaada sekaan tomaattipassataa, 2 - 3 dl, ja ripottele pinnalle aromisuolaa, herbamarea tai vegetaa. 

Laita päälle paino, kuten hyvin kuumuutta kestävä lautanen. 

Kypsennä liedellä. Kiehauta ensin ja anna kiehua n. 4 minuuttia ja laske lämpötila puoleen tai jopa vähän matalammaksi. 

Anna hiljalleen kypsyä noin 1h.

Tarjoile polentan kanssa lautasella, lisää iso dollop smetanaa/kaurafraichea/soijafraichea sekä 1 chili per ruokailija. Lisää myös muutama ruokalusikallinen keitinlientä lautaselle.

Tarkoitus on puraista chiliä ja sitten ottaa lautaselta ruokaa smetanaan sekoitettuna joka tasoittaa poltteen. 









Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…