Ensimmäisenä ruokajulkaisunani saa kunnian olla Munakoisotahna, tai suorana käännöksenä 'munakoisosalaatti' jonka ainakin mieheni on ominut Romanialaiseksi herkuksi. Mieleeni tästä tosin tulee myös BABA GHANOUSH vaikkakin Romanialainen versio on mausteiltaan huomattavasti yksinkertaisempi. |
Tämä on ominaista useille Romanialaisille ruuille. Mausteet ja yrtit eivät ole pääosassa, usein ruuat maustetaan vain ihan perusmausteilla; suolalla ja pippurilla. Näin itse pääruoka-aine saa olla pääosassa, maut ovat puhtaita ja helposti erotettavissa toisistaan.
Tämä täysin gluteeniton ja maidoton munakoisotahna ei valmistu hetkessä, mutta eipä tarvi silti keittiössäkään koko aikaa olla.
SALATA DE VINETE
- 4 kpl munakoisoja
- 1 rkl majoneesia
- 1tl dijon sinappia
- 1 iso sipuli
- maun mukaan suolaa
Lämmitä uuni n. 180-200°c asteeseen.
Aseta uunipellille leivinpaperia ja laita pestyt ja talouspaperilla kuivatut munakoisot paperin päälle. Aseta pelti uunin keskitasolle.
Paistoaika on n. 50 minuuttia, mutta munakoisoja tulee kääntää n. 15 min. välein jotta ne kypsyy tasaisesti.
Munakoisot ovat kypsiä kun pinta kupruilee ja ne ovat kauttaaltaan pehmeitä, joskus pinta saattaa myös revetä mutta se ei ole ongelma.
Nosta ne varovasti uunista ja anna jäähtyä. Voit repäistä jo tässä vaiheessa suikaleen kuorta pois niin kuuma höyry pääsee ulos ja munakoisot jäähtyvät nopeammin.
Kun munakoisot ovat jäähtyneet niin että niihin on helppo koskea polttamatta näppejään, kuori ne varovasti. Jätä kantapalat vielä paikalleen. Kuori irtoaa helposti ihan sormilla.
Kun kaikki on kuorittu, ne pitää valuttaa. Itse käytin suurta puista leikkuulautaa jonka laitoin tiskialtaaseen kenoon niin että irtoava neste valuu suoraan lavuaariin, mutta voit myös laittaa ne valumaan lävikköön.
Anna munakoisojen 'levätä' kunnes ne on ihan jäähtyneitä.
Nyt alkaa sitten se sotkuisin osa. Puristele munakoisot yksitellen ja kauttaaltaan niin että kaikki mahdollinen irtoava neste valuu pois, vähän niinkuin rättiä puristaisit kuivaksi. On tärkeää että neste puristellaan kunnolla pois, muuten se nousee valmiin tahnan pinnalle eikä se ole kaunis näky. Toki se ei makuun juuri vaikuta.
Kun olet saanut kaiken ylimääräisen nesteen pois, laita munakoisot kulhoon.
Sekoita haarukalla niin että sipulit sekoittuu kunnolla munakoison sekaan. Lisää 1 rkl majoneesia ja 1 tl sinappia. Lisää hyppysellinen suolaa ja sekoita jälleen haarukalla kunnes kaikki aineet ovat sekaisin.
Tahna on parasta kun sen antaa olla jääkaapissa pari tuntia kelmulla peitettynä. Tällöin sipulin maku sekoittuu kunnolla munakoisoon.
Tarkista suolaisuus ennen jääkaappiin laittoa ja lisää tarvittaessa.
Kuten sanoin, tää on ihan loistavaa sellaisenaan tuoreen patongin kanssa, mutta on myös loistava dippikastike vaikkapa kasvistikuille.
Testaahan, ja kerro maistuiko!
Bon Appetit!
Kommentit
Lähetä kommentti