Salata de Vinete - Munakoisotahna

jouluk. 5, 2016 0 comments


Ensimmäisenä ruokajulkaisunani saa kunnian olla Munakoisotahna, tai suorana käännöksenä 'munakoisosalaatti' jonka ainakin mieheni on ominut Romanialaiseksi herkuksi. Mieleeni tästä tosin tulee myös BABA GHANOUSH vaikkakin Romanialainen versio on mausteiltaan huomattavasti yksinkertaisemp

Tämä on ominaista useille Romanialaisille ruuille. Mausteet ja yrtit eivät ole pääosassa, usein ruuat maustetaan vain ihan perusmausteilla; suolalla ja pippurilla. Näin itse pääruoka-aine saa olla pääosassa, maut ovat puhtaita ja helposti erotettavissa toisistaan.




Minä onnistuin elämään munakoison vihaajana vajaat 36 vuotta elämästäni, mutta parisen vuotta sitten, aivan yht'äkkiä makunystyröilleni tapahtui jotain ja tämä tahna, jota olin maistanut tuhat kertaa ja vihannut sitä joka kerta yhtä paljon, olikin hyvää. Lusikoin sitä tuoreen patongin päälle ja nautin. Muuta ei tarvita.

Tämä täysin gluteeniton ja maidoton munakoisotahna ei valmistu hetkessä, mutta eipä tarvi silti keittiössäkään koko aikaa olla. 


SALATA DE VINETE

  • 4 kpl munakoisoja
  • 1-2 rkl majoneesia
  • 1 iso sipuli
  • maun mukaan suolaa

Lämmitä uuni n. 225-250 c asteeseen.



Aseta uunipellille foliopaperia ja laita pestyt ja talouspaperilla kuivatut munakoisot folion päälle. Aseta pelti uunin pohjalle.



Paistoaika on n. 1 tunti, mutta munakoisoja tulee kääntää n. 20 min. välein jotta ne kypsyy tasaisesti. 

Munakoisot ovat kypsiä kun pinta kupruilee ja ne ovat kauttaaltaan pehmeitä, joskus pinta saattaa myös revetä mutta se ei ole ongelma.
Nosta ne varovasti uunista ja anna jäähtyä. Voit repäistä jo tässä vaiheessa suikaleen kuorta pois niin kuuma höyry pääsee ulos ja munakoisot jäähtyvät nopeammin. 

Kun munakoisot ovat jäähtyneet niin että niihin on helppo koskea polttamatta näppejään, kuori ne varovasti. Jätä kantapalat vielä paikalleen. Kuori irtoaa helposti ihan sormilla. 


Kun kaikki on kuorittu, ne pitää valuttaa. Itse käytin suurta puista leikkuulautaa jonka laitoin tiskialtaaseen kenoon niin että irtoava neste valuu suoraan lavuaariin, mutta voit myös laittaa ne valumaan lävikköön. 

Anna munakoisojen 'levätä' kunnes ne on ihan jäähtyneitä. 

Nyt alkaa sitten se sotkuisin osa. Puristele munakoisot yksitellen ja kauttaaltaan niin että kaikki mahdollinen irtoava neste valuu pois, vähän niinkuin rättiä puristaisit kuivaksi. On tärkeää että neste puristellaan kunnolla pois, muuten se nousee valmiin tahnan pinnalle eikä se ole kaunis näky. Toki se ei makuun juuri vaikuta...



Kun olet saanut kaiken ylimääräisen nesteen pois, laita munakoisot kulhoon. 

Kuutioi sipuli pieniksi kuutioiksi ja heitä sekaan. 


Sekoita haarukalla niin että sipulit sekoittuu kunnolla munakoison sekaan. Lisää 1-2 rkl majoneesia. Heinz on tähän parasta, kun ostin jotain halpismajoneesia, maku oli teollisen makea. Lisää hyppysellinen suolaa ja sekoita jälleen haarukalla kunnes kaikki aineet ovat sekaisin.
Viimeistele muutamalla sauvasekottimen pöräyksellä jotta tahnasta tulee tasaisempi. Älä kuitenkaan liikaa, tahnan ei tarvitse eikä edes kuulu olla aivan tasaista.  




Tahna on parasta kun sen antaa olla jääkaapissa pari tuntia kelmulla peitettynä. Tällöin sipulin maku sekoittuu kunnolla munakoisoon. 
Tarkista suolaisuus ennen jääkaappiin laittoa ja lisää tarvittaessa.

Kuten sanoin, tää on ihan loistavaa sellaisenaan tuoreen patongin kanssa, mutta on myös loistava dippikastike vaikkapa kasvistikuille.

Testaahan, ja kerro maistuiko!

Bon Appetit!

Tsekkaa myös muut Romanian herkkudipit/tahnat:



Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca