¤ Reseptejä ¤ Autoimmuunisairauksien hoitoa ruokavaliolla ¤ Matkustelua ¤ Tuotetestausta ¤ Ravintolatärppejä ¤

Jumalainen sahramirisotto herkkusienillä

| on
4.6.18

Lauantaina ukkeli kantoi kotiin ison savukirjolohifileen ja kysyi miten me se syödään. No, salaatteihin, suoraan sormin suuhun...ja RISOTTO-hihkaisin. 

No, illalla sain kuitenkin tekstiviestin töihin ettei ukkelia tee mieli risottoa ja ehdotti että kävisin tullessa kaupassa hakemassa jotain muuta, eikä tarvinnut arvata miksi... Kalasta oli jäljellä noin viidesosa, rohmu oli kiskonut n. 700g kalaa päivän aikana. Nappasin loput talteen sunnuntain lounassalaattiani varten ja kokkailin ihan jotain muuta, mutta se risotto jäi kalvamaan mieleeni...joten sunnuntaina oli sen aika...


Risotot ovat suuri rakkauteni ja voitkin tutustua muihin risottoresepteihini mm. seuraavista linkeistä:

Tällä kertaa halusin kokeilla sahramirisottoa, ihan vain siksi että olen nähnyt siitä niin paljon veden kielelle herauttavia kuvia, ja halusin lautaselleni jotain ihanaa joka paistaisi kilpaa auringon kanssa. Sahrami saa aikaan juuri sen auringon keltaisen värin ja tuo jännän mausteisen vivahteen ruokaan. 'Jännä' on ehkä se paras kuvaus minkä sille voin antaa, en löydä nyt mitään vertauskuvaa. Sahramia myydään 0,5g:n pusseissa, ja se on kilohinnaltaan maailman kallein mauste.

Mutta älköös peljätkö, sahramia ei tarvitse laittaa ruokaan kuin ripaus, muuten saatat saada aikaan varsin kitkerän lopputuloksen. Itse käytin puolen gramman pussista n. puolet, monissa resepteissä tosin laitetaan koko pussi. Makuasia. Otin näin sahramirisottoneitsyenä varovaisemmin...


Risottoon kannattaa ostaa ihan oikeaa risottoriisiä, kuten Arborio tai Carnaroli. Lähetettyäni ukkelin ostamaan niistä jompaa kumpaa, tuli hän kotiin Uncle Ben'sin 'risottoriisin' kera. Olin hieman skeptinen, sillä en ollut koskaan kuullut paketissa mainitusta 'Loto' lajikkeesta, mutta tuloksena oli ehkä kermaisin versio ikinä, sellainen jossa se kermaisuus tarttuu oikeasti siihen riisiin eikä annostelussa valu ohuena soossina lautasen pohjalle. Ja risotonhan nimenomaan täytyy olla kostea ja kermainen.

SAHRAMIRISOTTO HERKKUSIENILLÄ
 • 3dl risottoriisiä
 • n. 1l kanalientä (käytin 2 kuutiota litraan)
 • 1 porkkana
 • 1 punasipuli
 • 1 sellerin varsi
 • 5-6 herkkusientä (tai jotain muuta sientä)
 • loraus sitruunan mehua
 • 0,25g sahramia
 • 2dl kuivaa valko- tai roseeviiniä
 • 2dl parmesaania
 • 1 valkosipulin kynsi raastettuna
 • voita (aika paljon, en mitannut... oisko 50g)
 • suolaa ja pippuria
Katkaise sellerin varsi ja keitä siitä toinen puoli kanaliemen kanssa. 
Leikkaa sipulista ja porkkanasta kantapalat ja heitä ne myös kanaliemeen. Näin se saa lisää makua, etenkin jos käytät valmiskuutioita. 

Raasta sipuli, selleri ja porkkana. 

---Toki nämä voi pilkkoakkin mutta selatessani useita reseptejä, 
poimien jokaisesta vinkkejä, törmäsin mainintaan Jamie Oliverilta 
että sipuli tulisi raastaa eikä pilkkoa. Näin siis tein, tosin Jamie neuvoi 
pientä raastetta mutta päätin uhmata ja raastaa isosti.  ---

Sulata pannussa voita (sitä saa olla ihan mukavasti... 25g?). Kuullota raastetut kasvikset kunnes ne alkavat olla suht pehmeitä ja läpikuultavia. 


Lisää riisi ja kuullota n. 5 minuuttia, kunnes riisi on läpikuultavaa. 
Varo polttamasta riisiä pohjaan kiinni. Kannattaa sekoitella ahkerasti. Kaada sitten pannuun viini, ja sekoittele jälleen kunnes viini on lähes kokonaan imeytynyt. Lisää sitten soppakauhallinen kanalientä. 

Kanaliemen tulee olla kuumaa. Itse annan sen poreilla kattilassa koko risoton valmistuksen ajan. Jos kaadat kylmää lientä riisin sekaan, kypsyminen taukoaa, ja valmistusaika pitenee ja voi olla että lopulta ajoitukset menee muutenkin pieleen ja päädyt ylikeittämään risoton. 

Sekoittele koko ajan ja lisää aina kauhallinen kun edellinen on lähes imeytynyt. Varo lisäämästä liemessä lilluneita kantapaloja risottoon.
Uncle Ben's risottoriisissä luki valmistusajaksi 15 minuuttia, ja valmistusohjeessa koko liemi heitettiin kerralla pannuun. DON't do that!! No, en tiedä mitä siinä tapahtuu jos näin tekee, mutta luotan kokkien käyttämään kauhametodiin enemmän kuin setä Beniin. 

---
Risotossa saa riisissä olla ihan kunnon purutuntuma, joten älä tee kuten olen monasti itse tehnyt, ja jatka keittelemistä 20 minuuttia kauemman kuin paketissa lukee 'koska se tuntuu raa'alta'. Siitä tulee mössö, trust me
---

Muutaman kauhallisen jälkeen, lisää sahrami, sienikuutiot (TUOREITA-ei niitä kumisieniä tölkistä) ja raastettu valkosipuli. Jatka valmistusta paketin ohjeistusajan mukaan. Huomaat kuinka riisin väri muuttuu ihanan keltaiseksi heti lisättyäsi kauhallisen nestettä sahramin päälle. 

15 minuutin (tai sen valmistusajan mikä paketissasi lukee) anna sen viimeisen kauhallisen imeytyä noin puoliksi, ja lisää sitten risottoon loraus sitruunan mehua ja voinokareita. 


Sekoita kunnes ne sulaa ja lisää sitten n. 1,5dl hienoksi raastettua parmesaania. Sekoita kunnes tuloksena on jumalaisen kermainen ja samettinen, valuva risotto. Ota pannu heti liedeltä ja annostele risotto lautasille. Näin se pysyy al dentena eikä jatka kypsymistään kuumalla pannulla. 

Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja rouhi pinnalle pippuria. Ripottele annoksen päälle vielä parmesaania ja vaikkapa kevätsipulisilppua, persiljaa tai mitä yrttiä nyt ikinä haluatkaan. 


Nauti hitaasti, ja huokaile äänekkäästi taputellen välillä itseäsi selkään tästä suuresta onnistumisesta. Tää on vain niin hyvää!
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti

*