Ruokamatka maailman ympäri Vol.1-Trinidad&Tobago- Jerk kanaa ja riisiä pavuilla (G,M)

lokak. 14, 2018 0 comments





Tästä alkaa matka maailman ympäri mihin sain idean ihan vahingossa kysyessäni reseptiä Jerk kanaan ihanalta ystävältäni, Karen Garcialta, jonka kanssa minulla oli kunnia työskennellä asuessani Englannissa. Karen on kotoisin Trinidad&Tobagosta ja postailee silloin tällöin mitä ihanimpia annoskuvia kaikista Karibialaisista herkuista. Joten kun mieleni teki kokeilla jotain ihan uutta ja erilaista, tuli mieleeni heti Karen.





Aloin samalla miettiä Englannin aikojani, ja sitä kuinka olen saanut kunnian tutustua niin moniin ihmisiin eri kulttuureista niiden 12 vuoden aikana. Ja sitten iski Heureka-hetki! Pyydän kaikkia ystäviäni eri kulttuureista jakamaan spessuimman reseptinsä kanssani, jonka sitten kokkaan keittiössäni. 



Mä oon maailman huonoin yrttien ostaja (koska olen pihi), 
joten tämä oli ilon ja onnen päivä, kun oli "pakko" ostaa yrttiruukku...

Tässä listattuna "muutama" kansalaisuus joiden kanssa olen tehnyt töitä tai ystävystynyt muuten vaan; 
Ruotsi, Irlanti, Englanti, Saksa, Tanska, Liettua, Puola, Slovakia, Latvia, Unkari, Romania, Espanja, Italia, Venäjä, Somalia, Egypti, Iran, Irak, Afganistan, Palestiina, Turkki, Algeria, Pakistan, Intia, Kiina, Portugali, Ghana, Nigeria, Kenia, Etelä-Afrikka, Venezuela, Ecuador, Ranska, Australia, Uusi-Seelanti, Viro, Yhdysvallat, Grenada, Trinidad & Tobago... varmasti jäi muuten jotain puuttumaan. Tätä kirjoittaessa olen jo saanut reseptit Palestiinasta ja Etelä-Afrikasta odottamaan vuoroaan, Liettua ja Grenada miettivät kuumeisesti minkä reseptin jakaisivat kanssani... Jännää!

---

Jerk-maustettu liha on Jamaikan ehkäpä suosituin ruoka ja sen historia vie kauas 1600-luvun loppupuolelle, kun Afrikasta Kolumbuksen tuomat orjat pakenivat vuorille missä heidän oli keksittävä keinoja saada kiinniottamansa riistaliha säilymään, sillä koskaan ei tiennyt milloin saalista seuraavan kerran saadaan. Käyttäen suolaa, pippureita ja mausteita ja käärimällä lihan lehtiin, se säilyi valmistukseen saakka, jolloin lihat vain aseteltiin kuumille kiville tai grillattiin. Arawak Intiaanit käyttivät samankaltaista savustus- ja kuivaustekniikkaa lihalle jo 1400-luvulla mutta tämän päivän Jerk on siis historioitsijoiden mukaan kehittynyt näiden kulttuureiden kohtaamisesta.

Jerk kana autenttisimmillaan kokataan grillissä, mutta tämä on, kuten aiemmin sanoin, keittiö-ystävällinen versio, ja tehdään siis uunissa.
Huomasin googlatessa, että Jerk-liha on oikeastaan Jamaikalaisten Bolognese, reseptejä on niiiin monta, jokainen väittää olevansa autenttinen. Tämä on siis Trinidad&Tobagon versio. 

JERK KANA
by Karen G

  • 4 broilerin koipi-reittä, eroteltuna
  • 1 sitruuna tai lime
  • suolaa ja pippuria
  • 1/2rkl kanelia
  • 1 tuoretimjamin varsi
  • 3 kevätsipulia viipaloituna
  • 1 sipuli ronskisti lohkottuna
  • 2-4 habaneroa viipaloituna
  • 1 1/2rkl soijakastiketta
  • 3rkl ruokosokeria
  • 6 valkosipulin kynttä viipaloituna
  • 1tl jauhettua muskottipähkinää
  • 1rkl maustepippuria morttelissa jauhettuna ronskisti
  • 1 1/2rkl raastettua inkivääriä
  • 1rkl morttelissa ronskisti jauhettuja mustapippureita
  • 3rkl oliiviöljyä
P.S. Me ei käytetty mustapippuria, koska ukkeli siihen reagoi, maustepippuria käytin, koska se ei nimestään huolimatta ole oikeasti pippuri. 

Sekoita blenderissä kaikki ainekset (paitsi kana) kunnes niistä muodostuu tahna. 



Kaada suurin osa marinadista kanojen päälle, mutta jätä osa sivuun. Hiero marinadi kanoihin hyvin ja anna maustua vähintään pari tuntia. Mä annoin maustua koko työpäivän.




Paista kanoja foliopaperin päällä uunissa  175 asteessa n. 2 tuntia.
(mä laitoin ensin uunivuokaan mutta nestettä kertyi ihan liikaa, joten siirsin ne pellille).  Puolessa välissä sudi kanoja marinadilla jonka jätit sivuun. Marinadi saa ihan kunnolla rapsakoitua kanan pintaan ja tummua. 

RIISIÄ PAVUILLA
by Karen G


Rice&peas on jälleen yksi Jamaikan tunnetuimmista ruuista, mutta älä anna nimen hämätä, peas ei olekaan tässä ruuassa herneitä, vaan kidneypapuja. Don't ask me why...
  • 2 kevätsipulia viipaloituna
  • 1 valkosipulin kynsi murskattuna
  • 1 timjamin varsi
  • 1 tlk kidneypapuja
  • 400g riisiä (pitäisi olla pitkäjyväistä, mutta meillä nyt on Basmatia, Sorry Karen)
  • 1tlk kookosmaitoa
  • tuoretta korianteria koristeluun (käytin persiljaa koska korianteri jäi kauppaan)
Kaada kaikki ylläolevat ainekset kattilaan. 



Täytä sitten kookosmaitotölkki vedellä ja lisää sekin kattilaan. Nosta lämpö korkeimmalle ja laita kansi päälle.




Heti kun neste kuplii aavistuksen, laske lieden lämpö pienimmälle ja anna olla tiiviisti kannen alla 15 minuuttia. Nosta sitten kattila lämmöltä ja anna vielä seistä 5 minuuttia kylmällä liedellä. Mausta ripauksella mustapippuria myllystä.




Siis voi nam! Tätä tehdään kyllä uudelleenkin. Vaikka me jätettiin siis mustapippuri pois, oli maku tulinen, mutta PEHMEÄN tulinen, se ei peittänyt muita makuja. 

Kuten Karen minulle sanoi: 'It is ALL about the flavour!' That it truly is!!




Matka jatkuu myös:
Etelä-Afrikkaan 

Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca