Cityloma vai Road trip? Miltä sun Romanian reissu näyttäisi? VOL 1

tammi 23, 2023 0 comments


Kyselin Instagramissa seuraajilta, kiinnostaisiko mielikuvamatka Romaniaan, niin että te-seuraajani, saisitte itse päättää antamistani vaihtoehdoista kolme kohdetta jotka reissusi sisältäisi. Nyt kun olen tosin tätä postausta kirjoittanut, taidan muokata sen kahteen, sillä näissä kaikissa on niin paljon nähtävää ja haluaisittehan sisältää reissuun ehkä omaakin aikaa ilman ohjelmaa, eiks niin?

Seuraa siis postaussarja mielenkiintoisista kohteista Romaniassa. Jaan postaukset aina neljään kohteeseen, ja osaan yhdistän useamman, jos ne mahtuu minusta päiväreissuksi. 

Tervetuloa mielikuvamatkalle Romaniaan siis!

1. Danube Delta - Unescon maailmanperintökohde

Kuvat: 1. Canva 2.Pixabay

Danube Delta - Tonavan suisto, on Euroopan toiseksi suurin suistoalue, ja käsittää yli 3400km²
Euroopan parhaiten suojeltua suistoaluetta. Danube Delta on lintubongareiden ja luonnon ystävien suosiossa, sillä alueella asustelee yli 3400 eläinlajia, joista 300 on erilaisia lintulajeja. Mm miljoonia egyptin valkopelikaaneja saapuu joka kevät poikimaan suiston suojelluille alueille. 60% koko maailman kääpiömerimetsokannasta asuu täällä.

Tonavan suistossa pääsee lisäksi tutustumaan 1700 kasvilajiin. Tonavan suisto on maailman kolmanneksi monimuoroisin biosfäärialue, Australian valliriutan ja Ecuadorin Galabagosaariston jälkeen. 

Danube Deltaan järjestetään päiväretkiä, mutta nähdäkseen mahdollisimman monipuolisesti alueen, kannattaa siihen uhrata useampi päivä. 

Majoittua reissun ajaksi voi esimerkiksiTulcean kaupungissa, jossa on useita eritasoisia hotelleja ja majataloja, ja loistava ravintolatarjonta. Tulceasta löytyy myös Danube Delta museo jossa voi tutustua alueen historiaan. Toinen suosittu majoitusalue on Crisanin kalastajakylä, josta on lyhyt matka vierailemaan suojeltuun Caraormanin metsään. Paras aika mennä: kevät-kesä.

Tää on ollut vuoooosia mun to-do-listalla. Ehkä tänä vuonna...

2. Pelesin linna ja Brasov


Kuvat Pixabay

Pelesin linna

Pelesin linnan rakennutti Romanian ensimmäinen kuningas, Kaarle I vuosien 1873-1914 välillä kesäasunnoksi. Ceausescun aikana se oli kommunistien suosittu lomapaikka. Se on sekoitus saksalaista uusrenesanssia, sekä uusrokokoota ja uusottomaanien tyylisuuntaa.

Se loistaa taianomaisena karpaattien vuoristomaisemassa kuin satujen prinsessalinnat konsanaan. Linnan korkein torni on 66 metriä korkea, ja linnassa on kaikkiaan 170 huonetta. Vuonna 2007 monarkit saivat linnan viimein takaisin haltuunsa, ja alkoivat vuokrata sitä valtiolle, ja se toimiikin kansallismuseona. Linnaan järjestetään kierroksia, joista voi valita mitä kaikkea haluaa nähdä. Peruskierros sisältää ainoastaan ensimmäisen kerroksen, vaikkakaan sekään ei ole mikä 'VAIN'. Peruskierros maksaa 6-7€ ja kahden kerroksen kierros n. 13€.

Brasov

Suosittelen majoittumaan Brasovin kauniiseen kaupunkiin, joka on muuten Tampereen ystävyyskaupunki. Brasov on superkaunis 250 000 asukkaan kaupunki, Brasov on mm. instagrammaajien suosiossa, sillä sen vanha kaupunki on suorastaan pastellin värinen satumaa. 

Brasovissa on kansainvälinen meininki, ja kahvilat, ravintolat ja baarit tarjoavat loistavan ruuan lisäksi loistavaa palvelua. Katusoittajat soittavat klassista- ja kamarimusiikkia, ei mitään perusbuskaajia. Suosittelen rauhallista hengailupäivää Brasovin kahvilakulttuurin keskellä. Tutustumisen arvoisia paikkoja: 1300 luvulla rakennettu Musta kirkko, joka on saanut nimensä sen mustaksi palaneesta julkisivusta, joka ei enää ole musta, sekä  Strada Sforii eli Köysikatu, joka on superkapea katu (ei klaustrofobisille). Sfatului aukiolta avautuva näkymä karpaattien kehystämään kaupunkiin on vaan upea!

Itseasiassa mä oon viimeksi käynyt Brasovissa ehkä 10 vuotta sitten, eikä mulla ole ainoatakaan kuvaa sieltä. Ne ovat kai jossain lukemattomista vanhoista rikkinäisistä puhelimistamme. Ukkelin setä asuu siellä, ja Brasov saattaakin olla paikka mihin tuhlaan AirBnb kredittini, jahka niitä alkaa ropisemaan...

3. Road trip-Transfagarasan 

Kuvat: 1. Canva 2. Pixabay

'The Best road in the world!' -kuvaili Top Gearin Jeremy Clarkson Transfagarasanin vuoristotietä. Serpentiinimäisenä mutkitteleva asfalttitie rakennettiin Ceausescun valtakaudella alunperin sotatieksi vastauksena Tsekkoslovakian miehitykselle, ja se yhdistää Transilvanian ja Valakian historialliset alueet toisiinsa. 

Tie rakennettiin armeijavoimin ja se vaati lähes neljänkymmenen sotilaan hengen erilaisissa onnettomuuksissa. Tie nousee kaikkiaan yli 2000 metrin korkeuteen, ja, huolimatta Top Gearin jakson kaahailuista, tiellä sallittu keskinopeus on 50km/h luokkaa, johtuen sen mutkaisuudesta. 

Transfagarasanin reissua suunnitellessa on otettava huomioon sääolosuhteet. Tie on talvella suljettu, yleensä suurinpiirtein marraskuusta alkaen, ja joskus jopa kesäkuuhun saakka kylmän, teitä jäädyttävän vuoristoilman takia. Muulloinkin kannattaa tutkia sääkarttoja tarkasti, sillä joskus alueelle nousee niin sankka sumu että upeat maisemat saattavat jäädä haaveeksi. 

Alueella on useita vaelluspolkuja ja mielenkiintoisia nähtävyyksiä, kuten pohjoispäässä oleva Balean vesiputous ja -järvi, joka sijaitsee vuorilla 2034m korkeudessa sekä etelässä oleva Poenarin linna, jossa asui 1400-luvulla Vlad Tepes "Seivästäjä" (Vlad the Impailer), eli tutummin tunnettu Dracula. Tämä ei ole SE Draculan linna jota kaikki muut turistit käyvät katsomassa. Ei ole edes todisteita, että Vlad Tepes ikinä olisi asunut siinä turistien suosimassa Branin linnassa. Tämä, sen sijaan ON se oikea Draculan linna. Pistä kunnon kengät jalkaan ja vettä mukaan, sillä päästäksesi linnaan, saat kiivetä kepeät 1480 porrasta. 

Meidän piti syksyllä käydä tää reitti, mutta tie oli juuri silloin suljettu, jo lokakuussa. Itse yhdistäisin tähän reissuun Pelesin ja Brasovin reissun, sillä välimatkat ovat suhteellisen lyhyet. 

4. Bukarest

Kuvat 1,2,4,5: Canva. 3. oma

Mun rakkaus Bukarestiin on syvä. Jos suunnittelet reissua Romaniaan, kehottaisin varaamaan aikaa vähintään pitkän viikonlopun verran, 3-4pv minimissään pelkästään Bukarestiin. 

Olen kirjoittanut kokonaisia postauksia kaikesta, mitä Bukarestissa voi tehdä, ja itsellänikin on näkemättä vielä niin paljon! Lue postaukset: RuoastaMuseot ja kulttuuriTherme kylpylä .

Bukarestin suurin nähtävyys, paino sanalla suurin, on tietenkin Parlamenttitalo. Se on heti Pentagonin jälkeen maailman suurin julkinen rakennus, ja sen lämmitys- ja sähkokustannukset ovat yli 6 miljoonaa dollaria vuodessa. Parlamenttitalossa on yli tuhat huonetta. Nykyisin parlamenttitalossa on useampi museo, senaatti sekä parlamentti. Siitä huolimatta, noin 70% tästä valtavasta rakennuksesta on tyhjillään. 

Vanha kaupunki on melkein parlamenttitalon vieressä, pienen kävelymatkan päässä. Siellä ihan jokaisen turistin on pysähdyttävä ravintola Caru Cu Bereen, 'Bukarestin sieluun'. Rakennuksen historia on mielenkiintoinen, ja vie 1870-luvulle. Astuessasi ravintolaan sisään, on kuin astuisit historialliseen palatsiin. Ravintolassa käy päivittäin 2500 asiakasta. MIETI. Rakennus on luokiteltu historialliseksi monumentiksi. 

Kuva oma: Caru cu Bere
Mä en oo koskaan saanut kunnon kuvia sieltä sisältä kun tuntui että tarjoilijat jatkuvasti kompastelivat minuun mun pällistellessä keskellä lattiaa. Joku kerta olen rohkeampi. Caru Cu Bere tarjoaa perinteistä romanialaista ruokaa, ja vieläpä hyvin huokeasti. 

Jälkiruoaksi on pakko, siis ihan pakko ottaa Papanasi, joka on vän kuin donitsipalleroita, joiden sisällä on eräänlaista makeaa kermaista juustoa, Pinnalla on yleensä mustaherukka- tai seljanmarjahilloa ja ranskankermaa. Ihan sairaaaan hyvää. 

Vanhassa kaupungissa voi jälleen tutustua Vlad Tepesin yhden palatsin raunioihin, Bukarestin vanhimpaan kirkkoon, ja ihan vanhan kaupungin kupeessa on Romanian historiallinen kansanmuseo, jossa voi ihastella Romanian kruununjalokiviä. Bukarestin oma riemukaari, Arcul de Triumf, on kaiken keskellä, aivan upean Herastraun puiston vieressä. Herastraun puiston reunalla on riveittäin tasokkaita kahviloita ja ravintoloita, joiden hintataso kuitenkin Suomen mittapuulla on varsin huokea, korkeintaan sellaista Rosson luokkaa. 

Bukarestissa kannattaa varata vähintään puolet yhdestä päivästä Thermeen, yhteen Euroopan suurimmista kylpyläkomplekseista. Therme ei ole mikään tavallinen kylpylä, eikä vesi ole mitään tavallista kloorivettä vaan vesi tulee maan alta, yli kolmen kilometrin syvyydestä. Se on mikrobiologisesti puhdasta ja sisältää runsaasti mineraalisuoloja, sinkkiä, kuparia, seleeniä, kalsiumia ja magnesiumia. Thermestä löytyy altaita yli 10, altaita on niin sisä- kuin ulkotiloissakin ja allasbaareja jokaisella osastolla. Juomat piipataan rannekkeeseen ja maksetaan lähtiessä.

Thermellä on myös oma puutarha, itseasiassa Romanian suurin kasvitieteellinen puutarha , jossa on yli 800 000 kasvia ja satoja puulajeja, mukaan lukien Euroopan suurimpien palmujen suurin istutus, sekä Tree of life - elämän puu, joka on yksi nykyajan kasvitieteellisistä harvinaisuuksista. 

Thermen altaat ovat niin sisällä kuin ulkonakin, ja ulkona saat joko maata rantatuoleilla, tai hiekalla, sillä ulkotilat ovat kuin valtava hiekkaranta baareineen ja palmupuineen. Thermessä voit tilata erikseen hieronta ja spahoitoja ja tarjolla on 10 erilaista saunakokemusta. Suosittelen lukemaan kattavamman postauksen tästä, sillä me ei käyty ihan joka osastolla meidän visiitillä, ja ukkelin kanssa on kyllä vaikea päästä kuvaamaan paikkoja, kun sillä on aina niin kova kiire. 

Tässäpä siis ensimmäiset neljä. 
Joko näistä olisi joku sellainen minkä ihan varmasti haluaisit kokea?
Tulen tekemään vielä kaksi neljän kohteen postausta, eli paljon on vielä luvassa, rantalomasta villisikajahtiin. Stay tuned! 

Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…