Olette saanut nyt vähän odottaa tätä kolmatta, ja viimeistä postausta sarjasta ' Miltä sun Romanian reissu näyttäisi?'
Tällä kertaa patikoimme vuorilla, tsekkaamme mutatulivuoret, lähdemme villisikajahtiin sekä tutustumme Romanian toiseksi väkirikkaimpaan kaupunkiin, Cluj Napocaan.
9. Kaupunkikohde Cluj Napoca
Cluj Napoca, Transylvanian epävirallinen pääkaupunki, on samaan aikaan kuin historiallinen Vanha kaupunki, sekä viriili opiskelijakaupunki. Clujin alueella asuu yli 400 000 asukasta, ja Clujin yliopisto on maassa ainoa, jossa on opiskelijat voineet valita Suomen kielen kursseja.
Keskiajalla Cluj kuului Unkarin vallan alle ja siellä näkyykin edelleen vahvasti Unkarin perinteet. Jopa nimi Cluj, on Unkarilaisten kaupungille antama nimi. Cluj luovutettiin Romanialle ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Cluj sijaitsee maan koillisosassa lähellä Unkarin ja Ukrainan rajaa. Clujilla on oma lentokenttä, ja mm. halpalentofirma Wizzair lentää sinne. Bukarestista Clujiin pääsee junalla.
Clujissa on muuten joka elokuun alussa Untold festarit, joka on yksi Euroopan suurimmista EDM festareista. Silloin kaupunki on tupaten täynnä iloisia ihmisiä. Mainittakoon ihan erityisasiana; tämä festarikansa EI sikaile. Kaupunki on ihan yhtä puhdas ja siisti kuin muinakin päivinä, vaikka festareille menee yli 300 000 ihmistä. Minä suosittelen tätä festaria, vaikka et olisi EDM fani. Alue on kuin valtava huvipuisto, oikeine SIISTEINE vessoineen, ravintoloineen ja huvipuistolaitteineen. Neljän päivän lippu tänä vuonna maksaa 140€, ja esiintyjinä on Armin Van Buurenista David Guettaan ja kaikkea siltä väliltä. Lue viiden vuoden takainen Untold-postaukseni täältä.
Mitä muuta siellä sitten on? Clujissa on paljon nähtävää. Siellä on letkeä kahvilakulttuuri, upea Cetatuia-puisto, josta näkee koko Clujin kaupungin, sekä etäämmällä kohoavan vuoristomaiseman. Arkkitehtuuri Clujissa on upeaa ja hyvin säilynyttä. Pyhän Mikaelin kirkko saa hiljentymään vaikuttavuudellaan jo ulkoa. En käynyt siellä sisällä itse. Kulttuurin ystävä kipittelee museoaukiolla sijaitsevaan Transylvanian historialliseen museoon tai Turdan suolakaivokseen joka sijaitsee vajaan 40km päässä keskustasta. Clujiin suosittelisin vähintään kahden päivän rennon kaupunkiloman.
10. Villisikajahti
Eläpä pyörittele niitä silimiä siellä. Olen jo saanut kyselyä tästä aiheesta Suomesta. Romanian villisikajahdit ovat tunnettuja, Romaniaan tullaan järjestetyille metsästysreissuille eri puolilta maailmaa. Esimerkiksi kolmen päivän reissu: , kielenkääntäjä koko reissun ajaksi, nouto lentokentältä, matkat, majoitus, vermeet, 1 x villisika ruuat ja juomat mukaanlukien on suunnilleen 1500€. Tähän tuskin itse pystyisin, mutta meidän tutut käy vuosittain jahdissa, ja olenkin miettinyt että kunhan meidän talo on valmis, voisi suunnitella jotain tällaisia Suomesta tuleville metsästysporukoille...
11. Mutatulivuoret
Buzaun mutatulivuorista kerroinkin edellisessä postauksessa, mutta jos se jäi lukematta, mutatulivuoret syntyvät mudan ja luonnonkaasujen purkauksesta. Ne ovat tyypillisesti metrin, parin korkuisia kraattereita jotka muistuttavat ulkonäöltään tulivuoria. Maanalainen, pääosin metaania, hiilidioksidia ja typpeä sisältävä kaasu purkautuu noin 3km syvyydestä pintaan, läpäisten maanalaiset savi- ja vesikerrokset ja pulauttaa suolaista vettä ja mutaa "tulivuoren suusta" . Kaasun voi nähdä kuplivan mudan pinnalla.
Kuplivan mudan lisäksi koko alue on vähän kuin olisi jonkun toisen planeetan pinnalla. Maa on rakoillut ruudulliseksi mudat kuivuessa, ja mihin tahansa saattaa syntyä tuosta vaan uusi kraateri. Parhaat kengät kannattaa tällä reissulla jättää kotiin. Lue lisää mutatulivuorista täältä.
12. Fagaras vuoriston patikkaretki
Fagarasin vuoret ovat Karpaattien korkeimmat,ja niitä kutsutaan Karpaattien alpeiksi. Vaikka Fagarasin vuoret kohoavat yli 2000 metrin korkeuteen, on siellä valittavissa kymmeniä erilaisia reittejä, myös aloittelijoille. Fagarasin vuoriin viittasin ensimmäisessä sarjan postauksessa kohde 3:ssa. Yhdistäisinkin tämän sinne Transfagarasan -reissuun, mutta ottaisin vähintään kokonaisen päivän tähän vaellukseen.
Mä olen AINA haaveillut pääsystä tällaiseen paikkaan, mutta kun tuo ukkeli ei juuri vaeltele mihinkään, mihin autolla pääsee. Vuorille lähtiessä on aina otettava huomioon sääolosuhteet. Fagarasin reissuja järjestetään ympäri vuoden. Ota aina tarpeeksi vettä, lataa puhelin, ja tutki kartta hyvin ennenkuin lähdet matkaan. Vedenpitäviä vaatteita suositellaan myös kesäisin. Aurinkosuoja on myös supertärkeä. Ja reittiä valitessa, on järkevämpi aliarvioida taitonsa ja valita se helpompi reitti, kuin yliarvioida.
Siinä!!
Kaikki 12 kohdetta nyt esitelty. Alla on Pixabaystä ladattu kartta johon olen merkinnyt kaikki kohteet, eli jos ihan kaikki kävisi niin aika hyvin tulisi koluttua Romaniaa.
Eli nyt sun tehtävä onkin poimia näistä kolmesta postauksesta 3 kohdetta jotka sisällyttäisit sun Romanian reissuusi. Saa toki valita enemmänkin, mutta vähintään se kolme.
Kartta antaa myös vähän suuntaa välimatkoille.
Bukarest nyt kuuluu periaatteessa kaikkiin reissuihin, olettaen että lentäisit sinne. Myös Clujissa on lentokenttä tosin, eikä hinnat olleet kyllä juurikaan kalliimpia kun tsekkasin.
Voisi esim lentää Clujiin, ja sieltä mennä kirkkoreissuille ja kansallispuistoon...
Itse yhdistäisin ainakin 2, 3 ja 12 samaan reissuun. Niistäkin tulisi kuitenkin useamman päivän reissu.
Tässä oli kerrankin vaikeaa tehtävä! Olisin mielelläni kierrellyt nuo kaikki!
VastaaPoistaJos joudun kuitenkin valitsemaan vain yhden alueen, se olisi varmaan sittenkin Bucharest ja rannikkoseutu - Danube Delta, Constanta. Rakastan meren rantoja sekä luontokohteita. Toki Poenarin linna olisi myös varsin kiinnostava kohde, vaikka hieman pelottava sellainen. Kun en koskaan aikaisemmin käynyt Romaniassa, maahan tutustumisen kuuluu aloittaa pääkaupungista. Kylpylöissä olisin varmaan viihtynyt tosi hyvin 🙂
Niin. Bukarest on kyllä turistin koettava. Superkaunis kaupunki, ihanaa ruokatarjontaa, ja se Therme. Nauttisit takuulla siitä kylpylästä!
VastaaPoista