---Ruokablogi---

Romanialainen perunasalaatti - Salata Orientala

| on
11.6.18
Toissailtana meillä kestittiin vieraita.

Haluttiin tarjota jälleen jotain Romanialaista, mutta kaikki ukkelin ehdottamat ateriakokonaisuudet tuntuivat jotenkin raskailta ja tunkkaisilta lämpimänä kesäpäivänä. Lopulta päätettiin koota kylmä tapas-tyylinen noutopöytä.




Tarjolla oli siis
 -Pasta De Peste tonnikalatahnaa
-Salata de Vinete munakoisotahna
-ukkelin inspiroima tulinen porkkanasalaatti kilohaililla (mikä muuten oli vieraiden ehdoton suosikki)
-Salata Orientala perunasalaatti, jonka resepti siis alla
-kylmäsavulohi-CaviArt-leipäset ja
-patonkia



Nimestään huolimatta Salata Orientala ei ole juurikaan 'orientaalinen', vaan raaka-aineet ovat varsin yksinkertaiset, kuten monessa muussakin romanialaisessa herkussa. Joskus vain vähemmän on enemmän.

Yksinkertaisimmillaan Salata Orientala on yhtä kuin 


-perunat, punasipuli, kananmunat, oliivit, öljy ja omenasiiderietikka-



Käytin Druvanin omenasiiderietikkaa. Maku on hapokas ja makea ja antaa ihan erilaista potkua kuin normaali valkoviinietikka.

Uusi tuttavuus oli myös Urtekramin Extra Virgin oliiviöljy. Meillä onkin ollut etsinnässä hyvän makuinen laadukas mutta kohtuuhintainen oliiviöljy, sillä mikään ei ole ärsyttävämpää kuin kitkerä oliiviöljy. Tämä litran pullo maksoi alle 11 euroa JA se on vieläpä luomua. Can't go wrong with that! Maku ei ollut liian päällekäyvä eikä liian mieto, vaan just sopiva.

Joskus salaattiin lisätään myös kuutioitua suolakurkkua ja savumarinoitua kalaa kuten muikku tai kilohaili, mutta lopulta päätettiin tehdä se porkkanasalaattihässäkkä sen kalan kanssa ja pitää tämän salaatin maut yksinkertaisempina.

Me lisättiin salaattiin myös punaista paprikaa tuomaan väriä. 
Tällä reseptillä saat suht suuren kulhon salaattia, riittävästi varmasti ainakin 12 ihmiselle... Meitä oli kuusi, ja salaattia jäi vielä mukavasti seuraavallekin päivälle.



SALATA ORIENTALA
  • 2kg kiinteitä perunoita
  • 2 punasipulia ohueksi viipaloituna
  • 1 kevätsipulin varsi viipaloituna
  • 1prk (140g) Kalamata-oliiveja viipaloituna (tai kokonaisina...)
  • 1/2 punainen paprika ohueksi suikaloituna
  • 8 kananmunaa kovaksi keitettynä 
  • muutama loraus omenasiiderietikkaa (maistamalla paras)
  • saman verran extra virgin oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria
Keitä perunat kuorineen niin että haarukka juuri ja juuri uppoaa perunaan mutta ne ovat silti napakoita. Ne nimittäin kypsyvät vielä jäähtyessäänkin vähän. Kaada kuuma vesi pois ja anna jäähtyä. Jos tuntuu että ne kypsyivät yhtään liikaa, dippaa ne kylmään veteen niin lisäkypsyminen estyy. 

Kuori jäähtyneet perunat ja lohko ne ronskisti kulhoon. Heitä sekaan oliivit, viipaloidut sipulit ja paprikasuikaleet. Lorauta kulhoon oliiviöljyä ja omenaviinietikkaa ja rouhi sekaan suolaa ja pippuria. 

Sekoita KÄSIN nostelemalla kevyesti sormilla kunnes ainekset ovat tasaisesti sekoittuneet. Käsin sekoittamalla perunat eivät muusaannu. Lisää sitten kananmunalohkot/siivut ja sekoita taas sormilla nostellen varovasti. Tarkista maku ja tarjoile!
______________________________________________________

P.S. Tutustu myös toiseen Romanian klassikkoperunasalaattiin alla olevan linkin kautta:

SALATA DE BOEUF
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti