Ruokamatka maailman ympäri Vol 5 - Filippiinit - Adobo Kana

jouluk. 13, 2020 0 comments

Adobo kana


Vuonna 2018 aloittamani ruokamatka maailmanympäri-sarjassa jäi pitkälle tauolle käytyäni vain neljässä maassa; Trinidad & Tobagossa, Etelä-Afrikassa, Palestiinassa ja Afganistanissa.
Nyt, koronaa uhmaten nostan taas kytkintä ja matka jatkuu Filippiineille.

Adobo kana on Filippiinien epävirallinen kansallisruoka ja sana 'Adobo' viittaa kanan marinadiin, valmistustapaan. Adobo-kastike on yksinkertaisimmillaan soijakastike-valkosipuli-viinietikka. 
Reseptejä on monenlaisia, ja googlailin niitä itsekin odotellessani Instagramissa seuraamaltani Filippiiniläistaustaiselta Kat'ilta heidän perinteistä reseptiä. 





Kat_in_ketosis tilin löysin keto-matkani alkumetreillä ja hän on superhauska, ja hänen  ilmeikkäällä koirallaan, Bobolla on paikka sydämessäni. Suosittelen seuraamaan ihan Bobonkin takia 😂. Kat postasi muutama päivä sitten oman Adobo-kana reseptin, ja ilmoitin heti haluavani reseptin juuri häneltä. Lopulta tosin kävi niin ettei Kat huomannut viestiäni ajoissa, ja tein oman versioni yhdistämällä muutamaakin erilaista reseptiä mm. panlasangpinoy.com & recipetineats.com-sivustoilta.

Mutta, jotta tämä sarja pysyy lestissään, jaan oman reseptini perään Kat'in version heti kun sen saan, jota tulen myös kokeilemaan jatkossa. 

Alunperin Adobo-kastike kehitettiin Espanjan miehityksen aikana, jolloin liha yleisesti kypsytettiin etikassa jotta se säilyisi pidempään trooppisessa ilmastossa. "Oikeaan" reseptiin tulee myös sokeria (ruskeaa sokeria), mutta meidän taloudessa ei sokeria ole, joten korvasin osan viinietikasta ukkelin etikkakurkkujen liemellä jossa on sokeria. Ilman sokeria tahmeaa karamellisoitumista ei tapahdu, ainakaan niin hyvin. Sana "oikea" on lainausmerkeissä sillä Adobo Filippiineillä on vähän kuin Ragu/Bolognese Italiassa. Siihen on satoja "autenttisia" reseptejä, riippuen missä päin ja kenen kodissa sitä tehdään. SiksiKIN minusta on aina kiva saada joltain oikealta ihmiseltä juuri HÄNEN tapansa tehdä tietty resepti. 

Adobo kanan valmistus on helppoa; Käytä broilerin koipia, reisiä, nuijia tai paistilihaa. Vältä rintafileitä sillä tässä reseptissä rasvalla on tehtävänsä. Broileria marinoidaan jääkaapissa vähintään 3 tuntia. 
Niihin paistetaan sitten paistopinta paistamalla rasvassa 2-3 minuuttia per puoli. Marinadi lisätään sitten pannuun etikan, veden, laakerinlehtien ja mustapippurin kanssa ja annetaan hautua kunnes kastike karamellisoituu tahmeaksi. Laakerin lehdet voi poistaa kun kastike alkaa paksuuntua. Yleisesti Kana Adobo tarjoillaan riisin kera. Niin minäkin tein. Enkä tietenkään osannut vastustaa tekemästä pienen oman juttuni... lisäsin yhden sipulin kuutioituna

Adobo Kana


  • 800g broilerin koipia tai 700 g paistileikettä
  • 8 rkl soijakastiketta
  • 5-6 valkosipulinkynttä
  • 2 dl valkoviini- tai riisiviinietikkaa
  • 1 tl ruskeaa sokeria 
  • TAI: 1dl etikkaa + 1dl etikkakurkkulientä
  • 4 kuivattua laakerinlehteä
  • 1 dl vettä
  • 1 tl kokonaisia mustapippureita
  • loraus öljyä
Raasta valkosipulin kynnet ja laita ne isoon kulhoon. Kaada sekaan soijakastike ja sekoita. Lisää broileri kulhoon ja hiero marinadi broileriin. Peitä kulho kelmulla ja laita jääkaappiin marinoitumaan vähintään kolmeksi tunniksi, mielellään vaikka yön yli. 

Kuumenna öljy korkeareunaisessa pannussa ja nosta broilerit kuumaan pannuun. Paista broilereita muutama minuutti per puoli. 

Sekoita sitten kulhoon jääneeseen marinadiin etikka (ja sokeri). Kaada marinadi pannuun ja anna kiehahtaa. 



Lisää pannuun pippurit ja laakerin lehdet ja anna kypsyä hiljalleen kannen alla puolisen tuntia. Nosta kansi pois ja anna kastikkeen keittyä kokoon tahmeaksi tahnaksi. Lisää loraus vettä ja keitä uudelleen kokoon. Poista laakerin lehdet. Pyörittele broilereita paksuuntuneessa kastikkeessa hyvin. Tarjoile Jasminriisin kera.


Adobo kana



Ja sitten...


Adobo Kana 

by Kat McClelland


Tämä versio on Kat'in äidin resepti. Tässä marinointiaika on lyhyempi, mutta koska etikka on jo marinadissa, maut luultavasti imeytyvät kanaan nopeammin. 
Ainekset ovat samat kuin yllä 
+ muutama ruokalusikallinen  Italialaista salaatinkastiketta (google - Italian Dressing)

Marinadi:
Sekoita kulhossa soijakastike, viinietikka, 3-4 laakerinlehteä, Italialainen salaatinkastike ja pippurit.
Laita broilerit kulhoon, hiero marinadi niihin hyvin ja peitä kelmulla. Anna marinoitua n. 20 minuuttia.

Pilko valkosipulinkynnet ja kuullota ne öljyssä. Älä ruskista. Kun ne ovat hieman pehmenneet, lisää kulhosta broilerit pannuun ja paista molemmin puolin 3-4 minuuttia. Kun broilerin pinta on ruskistunut, lisää marinadi kulhosta pannuun. Kiehauta ja laske sitten lämpöä. Anna hiljalleen kypsyä kannen alla noin vartti. Käännä broilerit ympäri ja kypsytä vielä toinen vartti. 

Kat ei myöskään laita sokeria tähän, koska syö ketogeenisesti. Hän nauttii Adobo kanan kukkakaaliriisin kera ja kertoi myös kertoi usein kuutioivansa tuoretomaattia kaveriksi. 

Jos Adobo kana lähtee sinulla testiin, kerro kommenteissa sitten tykkäsitkö, ja kumpaa tapaa testasit. 
On ihana saada palautetta resepteistä 💖



Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca