Asioita, joita ketogeenista ruokavaliota noudattava ei halua kuulla

kesäk. 14, 2021 6 comments


Okei, vähän raflaava otsikko, mutta kyllä se totuuttakin vähän mukailee...
Minun matkani kohti terveyttä ja vatsamakkarattomuuta alkoi jo vuonna 2017, kun aloin vihdoin uskoa että viljat pahentavat autoimmuunioireitani ja kasvattavat vatsaani. Joka keväisten ruokavalioremonttien ja lupauksien sarja alkoi. Joka jumalan kevät mun elämä pyöri vatsamakkaran ja psoriasiksen ympärillä, aina kesälomaan saakka, jolloin aloinkin sitten taas syödä mitä sattuu. Kirjoitin aiheesta TÄÄLLÄ. 

2018 kävin Romaniassa kokonaisvaltaisessa terveystarkastuksessa ja tulokset olivat aika shokki, ja ne ravistelivat minua ihan OIKEASTI tekemään jotain pysyvämpää. Verikoetuloksista ja diagnooseista kirjoitin TÄSSÄ postauksessa. Aloitin AIP-ruokavalion. Siinä rajoitetaan useita yleisiä tulehdustilaa ylläpitäviä ruoka-aineita, kuten viljat, sokeri ja koisokasvit. Huomasin sen auttavan mm. psoriasikseen, mutta en saanut sitouduttua siihenKÄÄN kunnolla... Pastanhimo voitti... Moussaka voitti...

Fast forward neljä kuukautta, ja tein vielä yhden muutoksen... siirryin ketogeeniseen ruokavalioon. Se oli käännekohta. Minulla oli energiaa kuin pienessä pitäjässä. Luin kirjoja, aloin seurata kaikkia ketoguruja Antti Heikkilästä Eric Bergiin ja aloin uskoa että meille kaikille oikeasti valehdellaan niin monista asioista. Katselin kaikki Terveyssummitit ja uskoni terveydenhuoltoa kohtaan alkoi oikeasti horjua enemmän ja enemmän. Kirjoitin mielipiteitäni Suomen terveydenhuollosta TÄÄLLÄ. 


Jo AIP:tä noudattaessa psori näytti paranemisen merkkejä kun muistin olla syömättä viljoja ja sokeria, keton kanssa se jatkoi paranemistaan kunnes...  varsin puhtaasti aloittamani ketoruokavalio pikkuhiljaa muuttui hyvin kermaiseksi, munaisaksi ja lihaisaksi. Huomasin että Instagramissa mitä enemmän venyvää juustoa ja rasvaa kuva sisälsi, sitä enemmän siitä tykättiin... Vuosi keton aloituksesta aloin väsyä, ja psori palasi, ja olo oli tunkkainen. Verikokeissa helmikuussa -20 odotti shokki: kolesteroliarvot olivat kirjaimellisesti taivaissa. 

Monet ketoilijat vakuuttelivat ettei minulla ole mitään huolta, kaikki on hyvin 'koska trigly/HDL-suhde...) , mutta en suostu uskomaan että 6,1 LDL tai 8,1 kokonaiskolesteroli  ei ole huolestuttavaa. 

Joku ääni alkoi kuiskia että kaikki tässä tavassa syödä ei ole niinkuin pitäisi...


Jatkoin ketoa siitä huolimatta, mutta vähensin kananmunien syöntiä roimasti. Olin syönyt siihen asti jopa 10 munaa viikossa, koska ketogurut sanoivat että munia voi syödä niin paljon kuin sielu sietää. Aloin myös vähentää kerman ja juuston käyttöä.  Kesällä päätin hellittää ketoilusta, ja kesän aikana tunne vahvistui ettei keto ehkä sittenkään ole just mulle se optimaalisin, eikä itseasiassa monelle muullekaan, ainakaan sellaisena miten moni sitä noudattaa. 

Mä en usko, en sitten millään, että esimerkiksi munapaasto on yhtään kenellekään terveellistä, VAIKKA sillä saisi painojumin liikkeelle. VAIKKA se nopeuttaisi aineenvaihduntaa. Jos mä söisin 6 munaa päivässä vaikkapa viikon ajan, ja jokaista munaa kohden 15g voita... Söisin siis 630 grammaa voita ja 42 kananmunaa viikon aikana. Mieti?! 

Mä en sano etteikö sillä laihdu, mutta sanon että en usko että se on kenenkään keholle terveellistä. Ja ei, en halua linkkejä keneltäkään 😂. Kaikki mikä laihduttaa, ei ole terveellistä. Kaikki mikä tuo energiaa, ei silti ole terveellistä. Pirilläkin laihtuu, ja saa oikein kivoja energiapiikkejä...olen kuullut, mutta terveellistä se ei ole... Okei... Ehkei paras vertauskuva kuitenkaan...


Muutamat asiat alkoivat mietityttää... Ketoon kuuluu olennaisena että vältellään prosessoituja ruokia, mutta ketoon kuuluu monilla olennaisena vaikkapa Koskenlaskija, PROSESSOITU juusto. Jopa sulatejuuston englanninkielinen termi on 'processed cheese' . Myös pekoni on prosessoitua. Makkara on prosessoitua, meetwursti on prosessoitua, niissä kaikissa on E-koodeja ja osassa fosfaatteja. Tuossa vain muutama esimerkki. 

Ketoa voi noudattaa hyvinkin puhtaasti, ja tiedän kyllä muutamia ketoilijoita joiden ruuat ovat pääosin superterveellisiä, mutta harva noudattaa ketoa niin. 

Kesän -20 perseilyn jälkeen halusin kokeilla jotain uutta. Psori oli pahentunut, ihoa kiristi ja kutitti. Lainasin Hanna Sillitoen Radiant kirjan joka lupasi psorin katoavan, tai ainakin lähtevän siihen suuntaan.  Siinä jätettiin koisokasvien, viljojen ja lisätyn sokerin  lisäksi liha. MUTTA, sain taas syödä hedelmiä!!!  Itse en usko myöskään esimerkiksi vegaaniuden ultimaattiseen terveellisyyteen, joten lisäsin kanaa ja kalaa ruokiini. 

Siitäkin huolimatta, psoriasis oli lähes kadonnut KUUDESSATOISTA PÄIVÄSSÄ. Innostuin niin että kirjoitin aiheesta parikin postausta. Kerroin ruokavaliosta niin kuin MINÄ sitä noudatin, tavoista joilla MINÄ sain psorin katoamaan. LUE TÄÄLTÄ lisää. Siellä myös kuvat psorin parantumisesta. 


Loppusyksystä sairastuin vestibulaarineuroniittiin, joka veti minut täysin jaloilta, ja vietin muutaman päivän jopa sairaalassa. Sairasloma kesti kolme viikkoa, ja jouduin opettamaan silmillenikin uudestaan miten niillä katsotaan samaan suuntaan. Itseasiassa viime viikolla optikolla kävi ilmi ettei silmäongelmani korjaantunut ennalleen ja tarvitsen uusiin rilleihin karsastusta tasapainottavia tehosteita. Tätä ongelmaa ei ollut syksyllä käydessäni näöntarkistuksessa. Mutta siis, sairastumisen myötä psoriasisruokavalio jäi, ja söin oikeastaan ihan mitä sattuu seitsemän kuukautta, välillä kokeillen sitä sun tätä, jopa suositusten mukaista ruokavaliota. Yllätyyys: psori palasi. Ja kilot. En enää mahtunut kuin yksiin farkkuihin ja niistäkin jäi saumojen ja napin kuvat ihoon koska ne kirjaimellisesti soivat päällä. Yhdet jopa kirjaimellisesti räjähti päälleni. 

Alkukeväästä käymäni avoimen yliopiston ravitsemustieteiden kurssi herätti taas miettimään  terveysaspekteja; Ketoruokavaliota, verisuonia, kolesterolia ja niin edelleen... Tunsin itseni vähän tyhmäksi. Miten olin uponnut niinkin syvälle näihin "meiltä tahallaan salatuille" tutkimuksille ja Netflix-dokkareille siitä mikä tekee kehollemme hyvää, ja mikä huonoa; 'Kolesteroli on valhe, punaisen lihan vaarallisuus on valhetta, rasvan vaarallisuus on valhetta' ja niin edelleen... 
Jotkut puhuvat heräämisestä kun he lähtevät ketolle. Mä tunsin että olin nukahtanut pariksi vuodeksi, ja nyt herännyt uudelleen ja aloin nähdä asiat selvemmin. 

Mä en enää etsi netin syövereistä tietoa meille syötetystä pajunköydestä, enkä aio katsoa ainoatakaan Netflix-dokkaria liittyen aiheeseen. Mä en katso myöskään enää Terveyssummitteja. Mä en enää kuuntele yleislääkärin tai ortopedin teorioita aiheista joihin heitä ei ole koulutettu, aiheisiin joista he ovat vain lukeneet ja tulkinneet itselleen edullisella tavalla.

Kyllä, mä uskon että suomalaiset syövät liikaa leipää, ja sokeria. Ei, mä en usko että appelsiinin tai mangon syöminen on epäterveellistä. 

Mä uskon tieteeseen. Mä uskon punaisen lihan ja paksusuolen syövän yhteyteen. Mä uskon että runsas eläinrasva on verisuonille vaarallista. 


Olen huolissani monen, etenkin varttuneemman ketoilijan verisuonien tilasta. Olen huolissani monen ketoilijan C-vitamiinin saannista. Uskon että ketoilija saa keskimääräistä enemmän fosfaatteja ja syöpää aiheuttavia karsinogeeneja ruuastaan, sillä ketoilijat syövät yleisesti ottaen paljon punaista lihaa. Kyllä, poikkeuksiakin on. 

Mä uskon meille annettuun oppiin kolesterolista. Mä en usko että mikään ruokavalio jossa joutuu ottamaan purkista kaikenlaisia lisiä lisäksi jotta jaksaa (esim elektrolyytit ketossa tai B12-vitamiini vegaaneilla) on optimaalinen ruokavalio. Poikkeuksena D-vitamiini. Kaikkien pitäisi syödä D-vitamiinilisää, MINUSTA.   


Luomuvoi tekee ihan samaa verisuonissa kun Valion meijerivoi. Luomumunat nostaa kolesteroliarvoja samanlailla kuin häkkikananmunat. Luomunaudasta saa saman verran karsinogeeneja grillissä kuin kaupan peruslihasta. Ja. Niin. Edelleen.


Tästäkin huolimatta... noudatan tällä hetkellä 
omanlaistani ketoruokavaliota, ristiriitaisin tuntein. ja 

Edit:15.6... Julkaistuani kirjoituksen, ajatusten virta vain kiihtyi. Minua alkoi suututtaa oma lokeroituminen, ja nyt: Minä en noudata ketoa, en metflexiä, enkä mitään muutakaan RUOKAVALIOTA. Minä syön. Hiilihydraattitietoisesti, nauttien ihanista, raikkaista, terveellisistä hedelmistä. Kuunnellen omaa kehoa. Kuuntelematta ainoatakaan valmentajaa.


Kiitos ja anteeksi 😝Kommentit

 1. Moikka Hanna, oli kiinnostavaa asiaa vaikka en olekaan itse keto- enkä muillakaan ruokavalioilla. Mulla on korkea kolesteroli ja olen kirjoittanut siitä ja ruoan merkityksestä itsekin monessa yhteydessä. Olen itse sitä mieltä, että ellei ole erityisesti mitään terveydellistä syytä välttää jotain, kannattaa syödä keskimäärin tasapuolisesti kaikkea. Kananmunat ja rasva eivät sovi kolesterolista kärsiville, joten maltillisesti niitäkin - pitää saada joskus herkutellakin.
  Tässä iässsä alkaa paino nousta pikkuhiljaa vaikka mitä tekee, joten syömisiä on tarkkailtava sen puolesta.
  Tervetuloa joukkoomme!
  Maarit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja on muuten ihana päästä teidän jengiin!

   Juuri tämä. Kohtuus. Tosin ne viljat itselleni, jopa gluteenittomat triggeröivät psoria. Mä itseasiassa koin TAAS juuri pienen herätyksen heti kun olin painanut julkaise-nappia. Ne hedelmät... Mä haluan hedelmiä, ja minä en jumal... niitä itseltäni kiellä. Ihania, tuoreita kesän hedelmiä ja marjoja... Tää on niin ihmeellistä tämä luisuminen näihin kummallisuuksiin, vaikka tietää sisimmässään ettei se ole hyvä juttu. Sokaistuu vain siihen vatsamakkaran kadottamiseen. Ei mun pidä oppia mitään uutta ruokavaliota, mun pitää oppia KOHTUUS. :D Ihanaa viikkoa sinulle!

   Poista
 2. Totta, oli valaiseva kirjoitus! Itse hieman epäilen puhdasta keto ylipäänsä. Kai terve järki on sallittua käyttää tässäkin, niin kuin kirjoitit. Ainoa neuvosi, jota juuri nyt en tarvitse noudattaa, on D-vitamiinilisä. Meillä täällä Gozolla paistaa ihan mukavasti joka päivä (350 pv vuodessa) ��
  Aurinkoista viikkoa sulle ja tervetuloa joukkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, annan sulle siis luvan jättää Deet kauppaan 😂😂

   Kiitos paljon! Ihana päästä joukkoon! Pitää vapailla oikein ajatuksen kanssa yutustua kaikkiin blogeihin 🤩

   Poista
 3. Mahtava postaus! Oli niin kiinnostavaa lukea tarinaasi "ruokalautasen ääreltä toiselle". Tuo mihin tulokseen olet tullut kokemustesi ja kaikkien keräämiesi tietojen perusteella on varmasti järkevää! Hanna, minä niin tykkään sinun tyylistä kirjoittaa <3

  VastaaPoista
 4. Kiitos paljon Tarja! Vaikeinta on pysyä siinä päätöksessä. Olin luisua takaisin ehdottomuuteen vaikka tiesin hyvin ettei se minulle sovi. Se oli jännä tunne, että kun viimein sain kaikki ajatukset julki tähän postaukseen, aloin tarkastella jälleen omaa käyttäytymistä ja huomasin että toimin taas täysin järkeä ja oppimaani vastaan. Tein välittömästi hedelmäsmoothien :D Oikein uhasta. Ja olen nauttinut smoothien joka päivä siitä asti. Ja mikä vielä rikollisempaa, menin kirjastossa varausjonoon jokaisen ketoilijan arkkivihollisen, Juhani Knuutin 'Kauppatavarana Terveys'-kirjalle. Sen jälkeen en lähde yhdenkään yleislääkärin, biohakkerin tai muun toisinajattelijan kelkkaan. Haluan vaan panna pisteen tälle hommalle ja nauttia elämästä ja terveydestä. Tehdä korjauksia omien fiilisten mukaan enkä siksi kun joku minua yhtään tuntematon niin käskee. Aurinkoisia päiviä! <3

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Recent Comments

Labels

24 h pizza (1) aamiaiset (4) Aasialainen inkivääripossu (1) Aasialaiset ruuat (24) Adobo kana (1) Afganistanilaiset ruuat (1) Aglio Olio (1) AIP-ruokavalio (9) Alicante Espanja (1) alkuruuat (4) Ardei umpluti (1) autoimmuunisairaudet (5) avokadodippi (1) avokadovoi (1) bataattikupit (1) bbq-kastike (2) blogiyhteistyöt (9) Bobotie (1) Bolognese (3) broileripiirakka (1) brunssi (3) buffet (1) Bukarest (1) burgerit (4) burgersämpylät (1) burrito (1) Butter chicken (1) Cacio E Pepe (1) Caverna (1) Ceaun-lihapata (1) ceviche (1) chaffle (1) Chicken Wings (1) chiftele (1) Chilli con carne (1) ciorba de fasole (1) ciorba de perisoare (1) Ciorba Radauteana (1) cocktail-pyörykät (1) Colcannon (1) coleslaw-salaatit (1) Cotolette di Pollo (1) delikaura (1) Dinner with a star (1) dippikastike (4) drob (1) e-kirja (1) Englantilaiset ruuat (2) Espanjalainen munakas (1) Etelä-Afrikkalaiset ruuat (1) etikkasienet (1) falafelit (1) fermentointi (2) festarit (2) Fine dining (1) focaccia (1) gluteeniton (12) Greasy Spoon (1) grilliruuat (4) guacamole (1) hampurilaiskastike (1) Hannan marmelaatikakut (1) hapanimeläpossua (1) hapankaali (1) hapatetut vesimelonit (1) haudutettu lammas (1) hedelmäinen juustokakku (1) hedelmäsmoothie (3) herkkusienipasta (2) herkkusienirisotto (1) hevosen paisti (1) hillot (1) hirvipaisti (1) hunaja-inkiväärikana (1) Hunter's chicken (1) hyvinvointi (22) hävikkiviikko (1) Icre de fasole (1) Igorin kanaa (1) Iittala x issey miyake (1) imelletty perunalaatikko (1) Intialaiset ruuat (2) Irlantilaiset ruuat (1) Italialaiset ruuat (18) Itse tehty pastataikina (1) itsetehty juusto (1) Itä-Euroopan keittiö (14) itämaiset ruuat (1) Japanilaiset ruuat (2) Jauheliha-tomaattipaistos (1) jauhelihakääretorttu (1) jauhelihapihvit (1) jauhelihareseptit (19) Jerk kana (1) Jiaozi (1) joulu (5) joulukalat (1) joulukinkku (1) joululaatikot (1) joululeipä (1) jouluruuat (17) joulusinappi (2) juhannusruuat (4) Juhannussalaatti (1) Jumalainen sahramirisotto (1) jumbolihapullat (1) juustokakku (1) juustokastike (1) juustonaksukastike (1) jälkiruokakahvi (1) jälkiruuat (7) Jättikatkaravut salaattipedillä (1) kaalikääryleet (1) kaalilaatikko (1) kaalimuusi (2) kaalipata (1) kaalipyree (1) kaalisalaatit (4) Kaaliwokki (1) kahvileivät (1) kaikkien murekkeiden kuningas (1) kakut ja piirakat (4) kalaruuat (17) kana poke bowl (1) kanaa ja pinaattia mozzarella-parmesaanikastikkeessa (1) kanaa osterikastikkeessa (1) kananuudelikeitto (2) kanapata (1) kanaruuat (45) kanasalaatit (2) kanavartaat (2) Karibialainen riisi (1) Karibialaiset ruuat (1) Karin grillipaprikat (1) karitsa (1) karitsankare (1) karitsanpaisti (1) karitsanviulu (1) karppisubi (1) kastikkeet (23) kasvisruuat (49) katkarapu-lohiviettelys (1) kattaus (1) kaupallinen yhteistyö (8) Kebab (2) kehonkoostumusmittaus (1) keitot (14) Kelosyöte (1) kesäkurpitsapasta (2) kesäkurpitsatortillat (1) kesän grillivinkit-sarja (5) keto (15) keto burritot (1) Keto Cafe Mocha (1) keto couscous salaatti (1) Keto Moussaka (1) keto-bbq-kastike (1) keto-blinit (1) keto-diary (1) Keto-pizza (1) keto-ruokavalio (79) Keto-sushi (1) Ketoilijan kana Cordon Bleu (1) Ketoilijan Kievin kana (1) ketoleipä (2) ketoruokavalio (82) ketoruuat (13) kevätsipulisalsa (1) Khabeli (1) Kievin kana (1) Kiinalaiset nyytit (1) Kiinalaiset ruuat (14) kinkku-broilerirullat (1) kinkkuvoileipäkakku (1) Kirjolohikeitto (1) kirsikkatomaattipasta (1) kofta (1) koiran ruuat (1) kokiskastike (1) Kokkinisto-lammas (1) konjakkisinapit (1) Korona-karanteeni (1) kotimaiset kasvikset (1) Kreikkalainen lammas (1) Kreikkalaiset ruuat (2) krepit (1) kukkakaaligratiini (2) kukkakaalipaistos (1) kukkakaaliriisi (3) kukkakaalitalkoot (1) kulttuurivinkit Romaniaan (1) kylmät kastikkeet (15) laihaläski (1) lanttulaatikko (1) lehtikaali-kananmunakupit (1) Lehtikaali-limepasta (1) lehtikaalikupit (1) lehtikaalipesto (1) lehtipihvit (1) leivät (11) letut (1) levitteet (4) liemet (1) lihapata (1) lihapullakeitto (1) Lihapullat (5) liharuuat (59) liikunta (1) Lindströmin pihvit (1) linssikeitto (1) lisukkeet aterialle (19) Little Italy-festival (2) lohi (1) lohi poke bowl (1) lohifileet kookoskastikkeessa (1) lohiviettelys (1) Lomalla Suomessa (3) luuliemi (1) Långvik (1) Lähi-Idän keittiö (3) läskimyytit (1) maa-artisokkakeitto (1) maapähkinä-kanaa aasialaisittain (1) maissitortillat (1) majoneesi sauvasekoittimella (1) majoneesit (2) makeat (5) Maki-rullat (1) maksalaatikko koiralle (1) Mamma Rosa (1) Mancare de Rosii cu pui (1) mantelileipä (1) mantelisarvi (1) marengit (1) marjasmoothie (1) Marjatan sydämet (1) Massaman curry (1) matkavinkki (18) meetwurstivoileipäkakku (1) Meksikolaiset ruuat (4) metsäsienet etikkaliemessä (1) metsäsienikeitto (1) Metsästäjän kana (1) Mici (1) mikromuffinssit (1) monta tapaa majoneesiin (1) moussaka (1) muffinssit (1) muikkutacot (1) mun tarina (1) munakas (1) munakoisolevite (1) munakokkeli (1) mureke (1) mustikkapiirakka (1) muusi paahdetuista perunoista (1) myskikurpitsa (1) myskikurpitsacurry (1) Nailit (1) no-bread burger (1) Nordic Medgroup (1) nuudelikeitto (1) nyhtökanavuoka (1) nyhtöpossu (1) Ostropel de pui (1) paahdettu kikhernesalaatti (1) paahdetut perunat (1) paahtopaisti (1) painon hallinta (4) Paistettu lohifilee (1) paistettu riisi (1) Paistetut riisinuudelit (1) paistinkastike (2) Palestiinalainen kofta (1) paneroidut broilerinfileet (1) paputahna (1) Pastă de pește (1) pastaa aurinkokuivatuilla tomaateilla (1) pastaruuat (3) Pastasalaatti (2) Pastat (16) pataruuat (2) Patros juustot (1) Peking-keitto (1) Pekonipasta (1) perunalaatikko (1) perunaleipäset (1) Perunamuusi (2) perunasalaatti (3) pesto-tomaattikastike (2) Pestolla kuorrutettu porsaanfilee (1) pestot (3) Piftele (1) Pikkujoulut (1) pikkuleivät (1) pilahviriisi (1) pinaatti-basilikapesto (1) pinaattinen kana-pekonipasta (1) pinaattipesto (1) piparpähkinät (1) pita-leivät (1) pizzat (3) poke bowl (1) Polenta (1) porkkanasämpylät (1) psoriasis (4) Psoriasis-ruokavalio (6) puhdistava mehupaasto (1) pulled pork (1) Punajuurigraavilohi (1) punaviinikastike (2) puolukkahillo (1) puolukkasurvos (1) puolukkavoi (1) pääruuat (18) Pääsiäinen (3) pääsiäismenu (1) pääsiäismureke (1) raaka-makkarat (1) raakakypsennetty kala (1) Ragu (3) rahkapiirakka (1) Rakkaudesta Romaniaan (15) Ranch-kastike (1) ravintola-arvostelu (11) ravintolapäivä (1) ravintolisät (2) Rawmix blender (2) Ricotta-juusto (1) Riisit (14) Riisiä pavuilla (1) Risotot (3) Risotto herkkusienillä (1) Romania (5) Romanialainen kanakeitto (1) Romanialainen kanapata (1) Romanialainen lihapullakeitto (1) Romanialainen papu-savuluukeitto (1) Romanialaiset häät (1) Romanialaiset lihapullat (2) Romanialaiset ruuat (23) Roomalainen pizzapohja (1) ruis-vehnäsämpylät (1) ruissämpylät (1) ruokahävikki (1) ruokamatka maailman ympäri-sarja (5) Ruokatunnustuksia (1) ruokatärpit (1) ruokavalio (1) ruokavaliomuutos (1) ruuansulatus (1) ruusukaali (2) ruusukaaligratiini (1) saaristolaisleipä (1) sahramirisotto (1) salaatit (15) salata de boeuf (1) Salata Orientala (1) salsa (1) Sangria resepti (1) sarmale (1) Satay kanavartaat (1) satokausiruokia (1) sesonkiruuat (3) Shakshuka (1) sieniruuat (3) sinappi (2) Singapore style nuudelit (1) Sitruunainen Mozzarellapasta (1) sitruunakanaa yrteillä (1) Smoothie (3) southern fried chicken (1) Special Fried rice (1) srirachamajoneesi (1) suklaamuffinssit (1) suolakurkut (1) sushi (2) säilykkeet (1) säilöntä (2) sämpylät (2) Tahkon portaat (1) Tallink Silja (1) Tallinna (1) Tandoori rub (1) Tandoorikanaa (1) Tasca La Sella (1) taukopäiväkirja (1) Tens-laite (1) terveys (18) terveysjuoma (4) terästetyt muffinssit (1) testissä (1) Texmex nyhtökanavuoka (1) Thai Green Curry (1) Thai red curry (1) Thai red curry-keitto (1) Thai-ruuat (2) Therme spa (1) Tiablo (3) Tiablon siivet (1) Toba (1) Tomaatti-basilikakastike (1) tomaatti-kananmunapannu (1) tomaattikastike (1) tomaattikeitto (2) tomaattipasta (1) tonnikalatahna (1) Tortillat (3) Turkkilaiset ruuat (1) työilmapiiri (1) työpaikkakiusaus (1) työuupumus (1) Tzatziki (1) täytetyt bataatit (1) täytetyt leivät. (1) täytetyt myskikurpitsat (1) Täytetyt paprikat (1) Untold-festival (1) Uuden elämän alku (3) uunijuurekset (3) uuniruuat (7) valkosipulikastike (1) valkosipulisilakat (1) vappu (4) varhaiskaali (1) vatsan hyvinvointi (3) vegaaninen (4) vehnäsämpylät (2) Vehnätortillat (1) vhh-resepti (56) VHH-reseptit e-kirja (1) vhh-ruuat (4) vihreä pesto (1) viininlehtikääryleet (1) visit Romania (7) vitamiinit (2) voikana (1) voilehdet (1) voileipäkakku (1) vuohenjuusto-chorizo-pasta (1) Vuohenjuusto-tomaattimureke (1) vuohenjuustoburger (1) Västerbotten silli (1) wasabimajoneesi (1) ylikypsää hevosta uunissa (1) yrttivoi (2) äyriäiset (2)