Ruokamatka maailman ympäri Vol 6 - Ukraina - Irynan ukrainalainen Borsch keitto

toukok. 10, 2022 2 comments

 


Vuonna 2018 aloitin matkan maailman ympäri reseptien kera, joita olen saanut ihmisiltä, joihin olen tutustunut joko työn, vapaa-ajan, tai sosiaalisen median kautta. 

Matka on ollut hidas, sillä elämä on varsin hektistä. Viimeinen pysähdys oli FILIPPIINEILLÄ, mitä ennen pysähdyttiin AFGANISTANISSA, PALESTIINASSA, ETELÄ-AFRIKASSA sekä TRINIDAD&TOBAGOSSA. 

Nyt vuorossa on Ukraina. Ja nyt seuraa piiiitkä monologi ennen reseptiä :D But it has to be done.

Elämme järkyttäviä aikoja; Venäjä on aloittanut hyökkäyssodan Ukrainaa, itsenäistä valtiota vastaan, ja olemme kaikki seuranneet julmia sotarikoksia, tuskaa, miljoonittain pakenevien ihmisten kauhua, ja olemme kansana yhdistäneet voimamme ja tehneet voitavamme Ukrainan pakolaisten hyväksi. 

Tutustuin Irynaan Instagramissa jo vuosia sitten, ruuan merkeissä. Aloimme seurata toisiamme ja tykkäilimme toistemme ruuista, mutta emme olleet muuten kontaktissa... Kunnes Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. 

Kun sota alkoi, koin, että ainoa asia mitä voin tehdä lahjoitusten lisäksi, on jakaa tietoa, kertoa jokaisessa somekanavissani mitä Ukrainassa todella tapahtuu, ja toivoa että edes yksi  Venäjän propagandalla aivopesty ihminen näkee sodan todelliset kasvot, ja muuttaa ajatusmaailmaansa. Meidän ensimmäinen tykkäyksiä "syvempi" kontakti Irynan kanssa tuli 27.2. jaettuani tämän kuvan stooreissani.

Hän sanoi simppelisti "Kiitos". Ja siitä alkoi someystävyytemme. Alku oli kummallinen. Minä olin enemmän kauhuissani kuin Iryna, joka oli Kiovassa, missä pommitukset olivat alkaneet. Suunnittelin Irynalle pakoreittejä ja kontakteja, jos hän päättäisi lähteä Romaniaan, mutta Iryna sanoi rauhallisesti 'Ei, en ole lähdössä minnekään. Vain jos Venäjä miehittää, sitten lähden'. Hän rauhoitteli minua, mikä heitti koko tilanteen ihan päälaelleen. Minun oli rauhoituttava, ja paniikin lietsomisen sijaan tuettava, kannustettava, jos halusin oikeasti olla avuksi. 

Sen jälkeen olemme jutelleet monta kertaa viikossa. Hän ilmoittaa että kaikki on hyvin, tai minä kysyn, onko kaikki hyvin, ja sitten jaamme tärkeimmät uutiset tilanteesta ja yritämme pitää ns. lipun korkealla. 

Iryna on ehkä rohkein nainen maailmassa. Itse olisin varmasti vain kirkunut itseni hengiltä ensimmäisen pamauksen kuultuani. Iryna on nukkunut rappukäytävässä yli 70 päivää, sillä ohjusten iskiessä tai ammuskelun aikana käytävillä on turvallisempaa. Päivisin hän käy töissä, ja kahviloissa tukemassa yrittäjiä, jotka ovat avanneet liikkeensä huolimatta uhasta. Hän jatkaa elämää niin normaalisti kun se vain on mahdollista. Pelolle ei voi antaa valtaa. 

Muutama viikko sitten muistin tämän reseptisarjani, kun luin jotain Irynan tekstiä johon liittyi Borsch keitto, sen historia josta Venäjä kiistelee ihan ministereitä myöten. Pyysin Irynalta hänen reseptiään tälle keitolle. Toki netti on täynnä Borsch reseptejä, mutta se on aina henkilökohtaisempi kun se tulee tutulta. Meidän oli tarkoitus pitää videopuhelu ja valmistaa keitto ns. yhdessä, mutta ajoitukset eivät osuneet, ja sitten kun osuivat, olin juuri tehnyt pitkän työputken ja olin vain ihan sikaväsynyt, joten sovittiin että Iryna kirjoittaa reseptin minulle, ja sitten soitellaan/viesteillään jos minulla tulee tenkkapoo. Tänään oli aika tehdä keitto!

Sen verran poikkean, että Iryna käytti reisipaloja, mä koipia luineen, broilerin kypsyttyä irroitin lihat k´luista ja palautin liemeen. 

*P.S. ohjeessa oleva TOMAATTIKASTIKE; Iryna sanoi että on tärkeää että kastikkeessa on valmiina oreganoa ja basilikaa. Hän erityisesti mainitsi ettei näitä yrttejä tule lisätä jälkeenpäin. Itse ostin paseerattua tomaattia jossa oli oreganoa ja basilikaa (Rainbow esimerkiksi). 

Irynan ukrainalainen Borsch keitto
Laita broilerit keittokattilaan ja lisää vesi. Keitä broilerit kypsiksi, ja silläaikaa ala valmistaa kasviksia.
Kuori punajuuret ja leikkaa niistä n. 0,5cm x 3cm suikaleita. Kuutioi porkkanat, paprika ja sipuli. 

Laita pannuun loraus rypsi- tai auringonkukkaöljyä ja nokare voita. Kun voi alkaa kuplia, kaada pannuun punajuuret ja kuullota niitä kannen alla muutama minuutti. Lisää pannuun sitten porkkana- ja sipulikuutiot ja kuullota lisää kymmenisen minuuttia välillä sekoitellen. Lisää sitten paprika ja kypsennä vielä 5 minuuttia. Viillä kokonaisten tomaattien kuoret ja pudota tomaatit hetkeksi veteen jossa kypsennät kanaa. Näin kuori alkaa käpristyä ja saat ne helposti kuorittua. Nosta tomaatit leikkuulaudalle, kuori ja kuutio ne. Lisää tomaattikuutiot pannuun kasvisten kera.

Lisää pannuun suolaa ja pippuria, tomaattimehu, tomaattikastike ja sokeri ja anna hiljalleen kuplia kannen alla. Broileri on tässä vaiheessa todennäköisesti kypsynyt, nosta ne liemestä, irroita lihat luista ja kuutioi/ revi ne, ja palauta liemeen. Kuutioi perunat (n. 1,5 x 1,5cm kuutioita) ja suikaloi kaali (0,5 x 3cm) ja lisää liemeen. Kun perunat ja kaali ovat kypsyneet, kaada pannusta kasvikset liemeen. Lisää laakerin lehti ja anna kuplia hiljalleen vähintään 15 minuuttia. 

Tarjoile valkosipulikrutonkien ja smetanan kanssa. 
Itse ostin esipaistettua ciabattaa, jonka ensin kypsensin uunissa. Kuutioin sitten leivän ja paistoin kuutioita voi-öljyseoksessa. Lisäsin loppuvaiheessa sulatettua voita johon lisäsin valkosipuliraastetta ja suolaa. 

Keitto oli aivan sairaan hyvää! 
Joissain resepteissä olen nähnyt laitettavan 1-2rkl  viinietikkaa keittoon myös, se lisää siihen happamuutta. Minä en laittanut, koska halusin että tämä on Irynan keitto 😍

Mulla oli keitossa 3l vettä, sillä tein matemaattisen virheen. Näin keitto ei ollut niin pinkkiä eikä aivan niin paksua kuin olisin toivonut, siksi poistin itse reseptistä puoli litraa vettä. 

Kuten me suomalaiset sanomme 'Karjala takaisin, vaikka pullo kerrallaan', yhtykäämme nyt uuteen sloganiin 'Ukraina vapaaksi, vaikka Borssi kerrallaan'! Slava Ukraini! Дуже дякую Iryna!!

Kommentit

  1. Hyvin erikoinen resepti Borsch-keitosta. Tosin, Borsch-keitosta on olemassa varmaan satoja reseptejä, joka alueella oma ja joka perheessä omilla mausteilla. Itse osaan tehdä kahta lajia: punaisten papujen kanssa ja kriikunoiden kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, Iryna sanoikin että resepti muuttuu oikeastaan senkin mukaan mitä kaapeista loytyy. Saman huomaa täällä Romaniassa perinteisten keittojen kanssa. Riippuu missä syo, saattaa mukana olla ihan erilaisia raaka-aineita. Ja kaikki vannoo että se heidän on SE aito ja oikea :D

      Poista

Lähetä kommentti

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca